25 Haziran’ı AK Parti’den başka düşünen var mı?

  • 22.05.2018 00:00

 Cümbüş ittifakının cumhurbaşkanı adayları ağız birliği etmişcesine, seçilmeleri halinde parlamenter sisteme geri döneceklerini ifade ediyorlar. Yani vatandaşa vaat ettikleri şey, bir devri sabık yaratmak; vatandaşın referandumdaki kararını geçersiz kılmak. Yüksek ihtimalle de, fırsatını bulduklarında cumhurbaşkanını milletin seçmesi düzenlenmesini iptal ederek, yetkiyi asıldan alıp yeniden vekile verme konusunda da çok iştahlı olacaklardır.

Bunda birkaç türlü yanlıtma söz konusu… İlkini zaten söyledik. 16 Nisan referandumunda millet tıpkı Ekim 2007’de olduğu gibi bir karar vermiş, bir reform yapılmıştır. Vatandaşa “Senin kararını yok sayabilmemiz için bize oy ver” demek kadar absürt bir tutum olamaz.

Diyelim ki, vatandaş bu vaade oy verdi. Bunun için bir anayasa değişikliği gerekecektir. Cumhurbaşkanı adayları seçimleri kazansa bile anayasayı değiştirme yetkisine sahip değildirler. Yani bir Cumhurbaşkanı adayı böyle vaatlerde teknik olarak bulunamaz. Cumhurbaşkanı altı kısıtlı konuda kararname çıkarma hakkına sahiptir. Anayasa değişikliği gerektiren bir düzenleme için Meclis’te 3/2 çoğunluğa, yani 400 milletvekili sayısına ulaşmak gerekmektedir.

Dolayısıyla, böyle bir vaadi vermek için hem cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak, hem de Meclis’te çoğunluğu elde etmek gerekir. Referanduma gitme sayısına erişilse bile, bu sefer de halkımızı bu konuda ikna etmek için çetin bir süreç önlerinde olacak. Şimdi durum böyleyken, millete açıkça yalan söylemek hiç de iyi bir yöntem değil. Ama muhalefet böyle etik prensiplere zaten sahip değil.

Ancak buna rağmen bu yanıltıcı tavrın altı tamamen boş değil. Çünkü karşıt ittifakın aklındaki tek amaç Türkiye’ye bir devri sabık yaşatmak. Bunun nasıl olacağını pek düşünmedikleri ortada. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hal etmek veya bunu yapamazlarsa Meclis’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çalıştırmayacak bir çoğunluk elde etmek temel amaçları. Kısaca “Erdoğan’dan sonra tufan” şeklinde bir kaba durum var. Burada kesinlikle ülke çıkarları bir öncelik değil.

Oysa cümbüş ittifakının kazanması halinde, aynı gün ülke nasıl yönetilecek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nasıl işletilecek, uyum yasaları konusunda muhalefetin bir hazırlığı var mı soruları oldukça hayati. Muhalefetin bu konuda hiçbir anlamlı hazırlığı olmadığı, “başka bir şey” bekledikleri ortaya çıkıyor.

O şeyin ne olduğu belli. Önce bir şahı yıkalım da gerisini dünya ile elbirliğiyle yapar hallederiz çürük düşüncesi hakim. Her şey milletin gözü önünde yaşanıyor. Aziz milletimiz tüm bu işaretleri yerli yerinde okuyacak ve gerekeni yapacaktır.

AK Parti’nin 27. Dönem Milletvekili listesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yeni vazife alacaklar da, vazifesinin bu kısmını şimdilik tamamlayanlar da eşit derecede değerli ve saygıdeğer. 26. Dönem çok büyük işler yaparak zaten tarihe geçti. Bu da her faniye nasip olmayacak en önemli kazanç.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums