Kadınların seçimi

  • 29.03.2015 00:00

 Yeni Türkiye'nin ilk genel seçimine giderken aday listelerinde kadınların yerinin ne olacağı da merak ediliyor. Bu seçim "Yeni Türkiye" kadar kadınların da seçimi olacak...

Son dönemde siyasette kadınların ağırlığı hissedilmeye başlasa da henüz istenilen yerde değil. Erkek egemen yapı hala siyasette de hakimiyetini sürdürüyor. Mevcut milletvekilleri arasında kadınların oranı sadece yüzde 13 civarında. Bu açıkça "temsilde adalet"in olmadığını gösteriyor.

Tabii sadece siyasette değil, hayatın bütün alanlarında bu gerçek karşımıza çıkıyor. Eğer Türkiye, yeniden inşa edilecekse bunun da değişmesi gerekiyor ve bunu da ancak siyaset yapabilir. Önümüzdeki seçim için geçmişle kıyaslanmayacak kadar kadın aday adayı başvurusu var. Bu konuda genelde olduğu gibi kadın aday adayı sayısında da AK Parti ilk sırada.

AK Parti'ye 6 bin 223 kişi aday adaylığı için başvurdu. Bunun 984'ü kadın. CHP'ye başvuran toplam 2 bin 822 adayın 649'u kadın. En az başvuru ise HDP'ye yapıldı, 1501 başvurunun 342'si kadın.

Asıl mesele ise bu rakamların son listeye nasıl yansıyacağı... Doğrusu başvuranların sayısı az da olsa, her partide yeterli sayıda ve yetenekte kadın aday adayı var. Bu dönem kadın milletvekili sayısının daha da artması ve oranın yüzde 20'lere ulaşması bekleniyor. Her partinin listesinde farklı başarılara imza atmış çok sayıda kadın aday adayı var. Onlardan öne çıkan bazılarını vermekle yetinelim...

İstanbul AK Parti'de Özlem Zengin, Leyla Şahin Usta, Ayşe Böhürler, Füsun Kümet, Halime Kökçe, Fatma Varank...

CHP'den Gülseren Onanç, Didem Engin, Gül Yüksel, MHP'den Arzu Erdem.

Ankara AK Parti'den Ayşe Keşir, Asuman Erdoğan, CHP'den Selin Sayek Böke, Seyhan Erdoğdu.

Çorum AK Parti'den Lütfiye İlksen Kurt...

Bursa AK Parti'den Nurcan Özdemir, Setanay Yüksel Olguner, Prof. Dr. Melek Tüz, CHP'den Ayşe Şahin.

AK Parti'ye 25 kadın aday adayı başvurduğu Erzurum'da Aslı Seda Gökdaş ve Fatma Kotan.

Adana'da ön seçimin birincisi CHP'li Elif Doğan Türkmen ve AK Parti'de Gülsüm Tunçbilek.

Batman AK Parti'den Ayla Işık.

En genç kadın aday adayı ise MHP Zonguldak'tan Şeyman Elmas Songür.

HDP ise mevcut kadın adaylara yeni isimler ekliyor; Fatma Gök, Beyza Üstün, Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan...

KA.DER'in yeni kampanyası

Kadın milletvekili sayısının artması için çalışmalar yürüten Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) bu seçimlere de ilginç bir kampanyayla başladı. "Biz Ne Diyoruz Siz Ne Anlıyorsunuz!" kampanyasının tanıtım toplantısında KA.DER Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu şöyle diyordu: "Türkiye, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde TBMM'de yer alacak 550 milletvekilini seçecek. Nüfusun yüzde 50'sini oluşturan kadınların Meclis'teki temsilinin de yüzde 50 olması gerekiyor. Yüzde 14.39 olan kadın milletvekili oranı, kadınların seslerini duyurmalarını ve eşitlikçi yasaların çıkmasını engelliyor."

Karahanoğlu, "Siyasal süreçlerde kadınlar erkekler tarafından temsil edilemez" diyor ve ekliyordu: "Kadınların sorunlarının çözümünün kadınların siyasal temsili ile olanaklı olduğunu kabul etmek, demokrasinin ilkesi olan kendi yaşamı hakkında karar verme gereğidir. Kadının siyasi katılımı, her şeyden önce 'gerçek demokrasi' için gereklidir. Bu yüzden, eşitlik ilkesine karşı çıkmayın ve gerçek demokrasi için kadınları aday gösterin."

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums