Okuduğum Kitaplardan Seçmeler

  • 3.08.2020 00:00

 Aysel Gündoğdu, Herkese Göre Finans, Remzi Kitabevi, 2020

Aysel hoca, bu kitabında finansın karışık konularını olabildiğince basite indirgeyerek, herkesin anlayabileceği bir biçimde anlatıyor. Kitap, özellikle öğrencilerin sevdiği bir tarzda soru ve yanıt biçiminde tasarlanmış. Finans alanında akla gelebilecek pek çok sorununun yanıtını bu kitapta bulabilirsiniz. Finansla ilgilenen, her gün medyada karşısına çıkan konuların ne anlama geldiğini merak eden herkese tavsiye ediyorum.
 

 

Dino Buzzati, Tatar Çölü (Çeviren: Hülya Tufan), İletişim Yayınları, 2019
İtalyan yazar Dino Buzzati’nin ilk romanı olan Tatar Çölü, Teğmen Drogo’nun atandığı Tatar Çölü denilen yerdeki Bastiani kalesinde giderek tekdüzeleşen yaşamının anlamını sorgulamasını anlatıyor. Çoğu insanın her gün hep aynı şeyleri yaparak geçirdiği yaşama çok benzeyen bir durum bu. Ne var ki çoğumuz bunu sorgulamayı düşünmeyiz bile. Bizim için öngörülen yaşamın yani bir çeşit kaderin bu olduğunu düşünür, yaşar gideriz. Varoluşun tekdüzeliğine karşı başkaldıran kişi sayısı çok azdır. Buzzati, Tatar Çölü’nde, Albert Camus’nün varolışsal sorgulamasına benzer bir sorgulamaya girişiyor. Tatar Çölü mutlaka okunması gereken bir başyapıt.
 
Hasan Gürak, Osmanlı Mirası ile Atatürk Dönemi (1920 – 1929)
Hasan Gürak’ın bu kitabında Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan devraldığı ekonomik yapıyı ve 29 yılına kadar yapılanları ele alıyor. Bu çabaları ‘sanayileşerek kalkınma’ çabaları olarak niteliyor ve inceliyor. Bu incelemesinde az bilinen bazı gerçekleri bütün ayrıntısıyla ortaya koyuyor. Mesela kapitülasyonlar 1923’de Lozan Antlaşması’yla kaldırılmış olmasına karşılık 1929 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir dış ticaret politikası uygulamasını engellediğini, dolayısıyla kapitülasyonların tam olarak ancak 1929’da kalktığını anlatıyor. Kitapta döneme ilişkin çok önemli tespitler bulacaksınız. Lozan tartışmalarının öne çıktığı bugünlerde özellikle okunması gereken bir kaynak çalışma. 
 
Jose Saramago, Kabil (Çeviren: Işık Ergüden), Kırmızı Kedi Yayınları, 2019
Saramago ilginç bir yazar. Düşünce tarzı, anlatımı ce cümleleri kuruş tarzı hepsi oldukça farklı. O nedenle okunması pek de kolay olmayan bir yazar. Eğer dikkatli okumazsanız kim anlatıyor, kim soruyor, kim yanıtlıyor hepsi karışabiliyor. Buna karşılık yazdıkları çok önemli ve o kadar da ilginç. Kabil, bildiğiniz gibi, Adem’le Havva’nın oğlu ve kardeşi Habil’in katili. Kitap, Kabil ile çıkılan bir yolculuğu anlatıyor. O yolculuk sırasında Tanrıyla aralarında geçen konuşmalar, sorgulamalar üzerine kurulu. İlginç ve çekici bir eser.
 
Zahide Ayyıldız Onaran, Elif Asoy, Ekonominin İçinden 21 Kavram, Der Yayınları, 2020
Ekonomik kavramların içinden seçilmiş; havadan para yaratmak, Lucas kritiği, rassal yürüyüş, beyaz fil, melek yatırımcı gibi 21 farklı kavramı ele alıp son derecede sade bir çerçeve anlatan bu kitap önemli bir boşluğu dolduruyor. Ekonomi alanında daha çok ders kitaplarının yaygınlaştığı günümüz dünyasında uygulamayla teorinin birbirinden sanıldığı kadar kopuk olmadığını örneklerle ortaya koymak çok önemli Zahide Hoca ve Elif Asoy’un bu kitabı çok önemli 21 kavramı inceleyerek bu boşluğu dolduruyor. Ekonomiyle ve güncel yaşamda her gün karşımıza çıkan konulara merak duyan herkese öneriyorum.
 
Ali Perşembe, Paranın 365 Günü, Scala Yayıncılık, 2020
Adında para olsa da bu kitap bir ekonomi kitabından daha çok içinde ekonominin olduğu bir gerçek öyküler kitabı. Çok değişik ve güzel bir kitap. Her biri birer sayfa (bazen iki oluyor) tutan 365 gerçek öyküden oluşuyor. Son derece güzel seçilmiş, irdelenmiş, görünüşüne göre farklı olarak nerelere gitmiş ve nasıl sonuçlanmış olduğu ortaya konmuş öyküler bunlar. Kitaptaki gerçek öyküleri ve onların analiz edilmesini okurken çok şey öğreniyor ve para ve finans konularının göründüğü gibi itici konular olmadığını anlıyor insan. Her düzeyden okura öneriyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums