Suudi Arabistan ile İran anlaşırsa Türkiye açıkta kalır

  • 28.03.2015 00:00

 Müslüman dünyanın liderliğine soyunan ezeli rakipler Şii İran ve Sünni Suudi Arabistan arasındaki mezhep anlaşmazlıklarını Yemen’de vekalet savaşı yoluyla yürüten Şii Husiler, bu ülkenin önemli bölümlerini ele geçirerek, Sünni kabileler ve El Kaide’ye karşı üstünlüğü ele geçirdiler.

Misillemeye geçen Suudi Arabistan, ABD ile Körfez ülkelerinin desteğinde önceki gün Yemen’de, Aden’in kapısına dayanan Husileri püskürtmek amacıyla hava saldırıları başlattı. Suudilere, diğer bazı ülkelerin yanı sıra üyesi olduğu Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi diğer 7 ülke de, askeri ve siyasi destek veriyor.

Yemen, bir dönem Osmanlı’nın idare etmiş olmasına rağmen tıpkı yanı başımızdaki yine Osmanlı idaresi altında kalan Ortadoğu gibi, hem siyaseten hem de gönüllerde hep uzağımızda kaldı.

AKP iktidarının komşularla sıfır politikasının çökmesi ve yerini yine çoklu sorunların almasıyla bugün Türkiye, tarihsel bağlarına rağmen bölgede oyun kurucu olmaktan ziyade oyun bozucu bir konuma yerleşti. İktidar, Mısır’da Devlet Başkanı Mübarek’in devrilmesiyle yerine geçen Mursi yönetimine ve destekçisi Müslüman Kardeşler’e çok fazla angaje oldu, karşısına aldığı yeni diktatör Sisi’ye KİK ülkeleri destek verdiler, Ankara ile arayı açtılar. Yetmedi, Suriye’de 4 yılı aşan iç savaşı, İran ve Rusya’nın desteğiyle sürdüren Esed yönetimini de alenen karşısına alan Ankara, İsrail ile de ilişkileri kopardı. Ülke içinde, muhaliflere yönelik uygulamakta olduğu ağır baskılar nedeniyle Batı’da ABD ve AB ile ilişkileri gerdi.  

Velhasıl AKP, ürettiği “iç düşmanlarla” meşgulken çevremizdeki çalkantılarda izlediği rasyonel olmayan politikalarıyla Müslüman coğrafyada da “Aman bizden uzak dursun” seslerinin yükselmesine yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sünni liderliğinde kazanamayacağı bir rol kapma yarışına girdiği Suudi Arabistan ile ilişkileri düzeltmek için yakınlarda bu ülkeye gitti.

“Tek dostu” olduğu sanılan Katar’ın emiri Şeyh el Sani, bu ay başlarında “çalışma ziyareti” adı altında Türkiye’ye geldi. Hemen akabinde bu ülkeye ilk jest, bir sokağın adının Katar diye değiştirilmesiyle yapıldı, devamı artık koylarda arazi vs. mi şeklinde gelir bilinmez.

Hatırlatalım, Katar’ın, İsrail’in en yakın örtülü dostu olduğunu bilmeyen yok. İsrail’in, bölgedeki en güvenilir müttefiki Katar, fırsatçı ve rasyonel politikaları çok iyi yönetir, denir hep. Rivayet o ki, Türkiye, siyaseten ilişkileri en aza indirdiği İsrail ile en yüksek seviyeye çıkarttığı ticaretini Katar üzerinden sağlıyor.

Gerek Erdoğan gerekse iktidar, Yemen Savaşı’nı, Türkiye’nin arasını bozduğu bölge ülkeleriyle ilişkilerinde yeniden bir iyileşme sağlamak için fırsata dönüştürebilir. Bu yönde ilk adımı attı ve zaten Sünni önderliğinde olduğundan dolayı da Yemen Savaşı’na destek verdi. Ama Erdoğan, savaşı başlatanların, “dış güçler” diye tanımlayıp üstü kapalı adres verdiği İran’ı, açıktan Yemen’den elini çekmeye çağırdı. Yetmedi, İran’dan, Suriye’de ve Irak’ta, neyi varsa yani askeri güçlerini çekmesini istedi. İran’dan Türkiye’ye sert yanıt gecikmedi.

İktidarın, Yemen Savaşı’na destek vererek yaptığı hamleyi fırsata dönüştürmek istiyorsa İran’ı çok fazla karşısına almaktan vazgeçmesi gerekiyor.

Zira İran, geliştirdiği iddia edilen nükleer silahlardan doğan anlaşmazlığını, şu sıralar, tecrit edildiği uluslararası toplum ile tatlıya bağlamak için müzakere yürütüyor. Müzakerelerin başındaki ABD’nin yakın müttefiki Suudi Arabistan. İran, nükleer silah pazarlıklarında, ezeli rakibi olan bu ülkenin ABD’yi ikna etmesi karşılığında Yemen’de Husilere ayar verebilir.

Aman Türkiye yine açıkta kalmasın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Yeter Yalan
    Yeter Yalan
    14.04.2013 10:29

    Yeter yalan türk tarihi. türk osya asyalı kadın nufus yüzde 0.8 erkek türk nüfusu yüzde 0.3. Sahte türk tarihinizi alın oğuzistana gidin varsa öyle biyer. Rum dönmelerine türk demeyi bırakın artık.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums