ABD’nin 'peşmerge' planı

  • 17.12.2018 00:00

 Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik müdahale hazırlığının ABD’yi yeni arayışlara ittiği görülüyor. Washington’ın öncelikli hedefi Ankara’nın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonunu engellemek; ikinci planda ise Ankara’nın Fırat’ın doğusunda kalıcı olmasının önüne geçmek. Bunun için de “Suriyeli peşmergeler” formülü üzerinde çalışıyorlar.

Washington’ın terör örgütü PKK/YPG’ye kalkan yaptığı 6 gözlem noktasından askerlerini çekmesi de bu düşüncemizi doğrular nitelikte. Sahadan gelen haberler, ABD’nin bir yandan sahadaki askerlerini geri çekerken, diğer yandan da Ankara’nın Fırat’ın doğusuyla ilgili askeri operasyonunu “geçici” kılacak bir plan üzerinde çalıştığını gösteriyor.

Barzani’ye yakınlığıyla bilinen bir haber sitesinin adına “Roj Peşmergeleri” denilen, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS)’ne bağlı 8000 bin peşmergenin Fırat’ın doğusuna sevk edileceğine dair iddiası Washington’ın yeni bir hamlesi olarak okunabilir.

Bu iddiayı doğrulayan gelişme ise ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in, geçen hafta ENKS yöneticileriyle yaptığı görüşmeydi. Jeffrey, görüştüğü ENKS yetkililerine ülkelerine geri dönmelerini istedi. ENKS yöneticilerinin, bu görüşmede geri dönüş için PKK/YPG engeli olduğunu ilettikleri açıklanmıştı; ancak, Jeffrey’nin, ENKS’in bu kaygılarını gidermiş olma ihtimali yüksek. Fırat’ın doğusuna peşmerge sevkiyle ilgili haberlerin yalanlanmaması da bu ihtimali güçlendiriyor.

ABD’nin Fırat’ın doğusuna, Türkiye sınırına peşmerge sevk etmek istemesinin iki sebebi var; birincisi Türkiye’nin “teröre karşı operasyon” tezini zayıflatmak; ikincisi ise Ankara’ya kendince “güven” vererek Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonunu sınırlı tutmak ve burada kalıcı olmasının önüne geçmek.

Fırat’ın doğusuna peşmerge sevki Ankara’nın sıcak bakacağı bir gelişme değil. ABD, operasyon öncesi odak şaşırtmaya çalışmakta. Ayrıca peşmergeyi PKK/YPG’ye kalkan yaparak Ankara’yı “Kürtlere karşı operasyon” halinde göstermek istemekte. Fırat’ın doğusuna yönelik bir operasyon sonuçta YPG’yi tasfiye değil, korumaya dönükse Ankara’nın bunu kabul etmesi imkansız. Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için geri sayım başladı. ABD, bu kısıtlı zamanda bütün karşı kombinasyonları deneyerek Ankara’yı durduracak, sınırlayacak bütün adımları atmaya çalışıyor. Peşmergeleri canlı kalkan gibi Türkiye ile PKK/YPG arasına sokmak istemesi de bu adımlardan biri olarak görülmeli. Üzerinde çalıştıkları bu plan şimdilik nabız yoklama düzeyinde. Ankara’yı ölçüp biçiyorlar kendilerince.

Ama Türkiye ABD’nin bu oyunlarıyla baş edecek tecrübe ve birikime sahip artık. Ankara, odak noktasını şaşırmadan, kendi planlaması doğrultusunda Fırat’ın doğusuna doğru harekete geçecektir. Fırat’ın doğusunda bundan sonra Ankara’nın istemediği hiçbir gelişme hayat bulmayacak, hatta söz konusu dahi edilemeyecektir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums