Veliaht Prens’i aklamaları biraz zor

  • 16.11.2018 00:00

 Suudi Arabistan Başsavcılığı, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın üzerindeki “Kaşıkçı” gölgesini kaldırabilmek için süratli bir soruşturma yürütüyor. Savcılık, soruşturmada, Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili suçlanan 21 şüpheliden 11’ine suç isnat edildiğini, 5’i için de idam cezası istendiğini açıkladı.

İyi, güzel; Türk Dışişleri de buraya kadar olan kısmı olumlu karşıladı.

Ancak Kaşıkçı’nın öldürülmesi için ekip kurma emrini eski istihbarat başkan yardımcısı Ahmed el-Asiri’nin verdiğini kabul etmesine rağmen Suudi Savcılığı, soruşturmanın Veliaht Prens'i kapsamadığını duyurdu.

Türk tarafını “tatmin” etmeyen kısım tam da burada başlıyor.

Zira tümgeneral Ahmed el-Asiri, Veliaht Prens’in en yakın adamlarından biri. 2015’ten beri Prens Muhammed’in yakınında. Asiri, Yemen operasyonunu o dönem Savunma Bakanı olan Prens Selman’ın direktifiyle yürütmüş. Bu bağlantıları bütün dünya biliyor.

Savcılık, Kaşıkçı’yı öldüren ekibi kurma emrini Asiri’nin verdiğini tespit ediyor ancak Asiri’nin de bağlı olduğu Veliaht Prens’i soruşturma kapsamı dışında tutarak kendi yürüttüğü soruşturmaya baştan gölge düşürüyor.

Suudi Savcılığı, Riyad Yönetimi’nin ABD Başkanı Trump’a söz verdiği gibi aslında hızlı bir soruşturmayla Veliaht Prens’i aklamayı sağlayacak ve Kaşıkçı cinayetini gündemden düşürecek bir yol izliyor.

Veliaht Prens Selman’ın dahil edilmediği bir soruşturmanın tutarlı, ikna edici ve daha da önemlisi, uluslararası toplumu tatmin etmesi mümkün değil. Burada hukuki bir karar şart değil elbet; Veliaht Prens hakkında alınacak ve onun “kral” olmasının önünü kesecek siyasi bir karar da yeterince iş görebilir. Bu yönde bir karar vicdanları rahatlatmasa bile siyasi itirazların önünü kesebilir. Ne var ki Riyad Yönetimi ve uluslararası destekçileri, özellikle de Trump-Netanyahu ikilisi Veliaht Prens Selman’ı kurban etmemeye kararlı görünüyor.

Buna rağmen Kaşıkçı cinayeti, Suudilerin, bilhassa da yeni Veliaht Prens’in maskesini düşüren özellikte büyük bir hadisedir ve Trump ile Netanyahu’nun başını çektiği “Küre ittifakı”nı şimdiden çökertmiştir. Bu ittifaka en stratejik darbeyi de Türkiye vurmuştur; Suudilerin Prens Selman’ı “kral” yapıp yapmamaları bu saatten sonra sanıldığı kadar önemli değil. Suudi Başsavcılığı’nın göz boyamaya dönük soruşturması, bilmem kaç kişiye idam istemesi ve kimi kimi görevden alması Cemal Kaşıkçı’nın gölgesini, Prens Selman’ın üzerinden kaldırmaya yetmeyecektir. Türkiye’nin elindeki bilgiler, bundan sonra da Kaşıkçı cinayetini uluslararası toplumun gündeminde tutmaya yeter niteliktedir. Suudi yönetimi ve Veliaht Prens, Kaşıkçı cinayeti gerçeğinden asla kaçamayacaktır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums