Dünün Lozancıları bugünün Sevrcileri…

  • 24.02.2018 00:00

 Sevr uygulansaydı Fırat’ın doğusunda “Büyük Kürdistan” kurulacaktı. Madde 62-64’e göre İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcilerden oluşan komisyon, Fırat’ın doğusundaki vilayetlerde bir yerel yönetim (bugünkü adıyla Kanton) düzeni kuracak ve bir yıl sonra Kürtler dilerse Milletler Cemiyeti’ne “bağımsızlık” için başvurabilecekti.

Ne var ki, bu anlaşma uygulama imkanı bulamadı. Lozan ile beraber İngilizlerin “Büyük Kürdistan” planı askıya alındı. Ancak Batı sistemi, yüz yıl sonra ABD öncülüğünde aynen Sevr’de geçtiği gibi Fırat’ın doğusunu merkeze alan “Büyük Kürdistan”ı kurmak için yeniden bu topraklara döndü. Önce Irak’ın, ardından da Suriye’nin istikrarsızlaştırılması, bu ülkelerde kanlı iç savaş senaryolarının devreye sokulması, milyonlarca insanın vahşice katledilmesi, geride kalanların yerinden yurdundan edilmesi 1. Dünya Savaşı’nın Ortadoğu’da devam ettiğini göstermektedir.

Suriye’de bugün DEAŞ ile mücadele adı altında oynanan tiyatroyla Fırat’ın doğusu tamamen PKK/PYD kantonlarına dönüştürülmüş durumda. ABD’nin PKK/YGP kantonlarını tahkim etmek için şu ana kadar 5 bin TIR, 2 bin uçak dolusu silah, mühimmat, araç ve gereç taşıdığı biliniyor. Fırat’ın doğusundaki PKK/PYD devletinin kuruluşu için ABD bütçesinden büyük miktarlarda (Her yıl alt sınırı 550 milyon dolar, üst sınırı 3 milyar dolar) kaynak ayrıldı.

ABD’nin, Fırat’ın doğusunu da kapsayan “Büyük Kürdistan” planını hayata geçirebilmesi için şüphesiz Türkiye’nin direncini aşması gerekiyor. Yıllardır iç siyasette yaşanan büyük çalkantı ve çekişmelerin arkasında işte ABD’nin bu gizli planı bulunmakta. Gezi’yi, 17-25 Aralık Yargı kumpasını, 15 Temmuz darbe kalkışmasını ve tabii PKK’nın Güneydoğu’da çıkarmaya çalıştığı “Kürt ayaklanması”nı ABD’nin Ortadoğu’daki planlarının uzantısında görmek şart.

Batı sisteminin dayatma, kumpas ve oyunlarına rağmen Ankara her zamankinden daha iyi durumda. Devlet, ABD’nin dayatmalarına boyun eğmediği gibi sahaya inerek bölgedeki etki ve gücünü artırmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin ile başlayan Zeytin Dalı Harekatı’nı Münbiç’e, oradan da Fırat’ın doğusuna kaydırarak, ABD’nin kurmaya çalıştığı PKK/YPG devletine geçit vermeyeceğini tüm dünyaya ilan etti.

Ancak dünün Lozancıları diyebileceğimiz CHP’lileri, bugün ABD’nin Fırat’ın doğusunda yürüttüğü Sevr planına müttefiklik yaptığı görülüyor. CHP’nin Fırat’ın doğusuna bakışı ABD’yle çakışıyor, Ankara ile ayrışıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere neredeyse partinin bütün yönetici kademesi, ABD’nin Fırat’ın doğusunda uygulamaya koyduğu PKK/YGP kantonlarına şu ana kadar ciddi bir tepki göstermedi.

Bunun yanı sıra CHP, PKK’nın siyasi uzantısı olan ve parti programında kantonları savunan HDP ile ittifak içinde davranıyor. Dünün Lozancıları bugün Sevr çizgisinde siyaset yapıyor. Bu durum, maalesef Batı’nın az zamanda -yüz yılda- ne kadar çok yol aldığını gösteriyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums