Öcalan İmralı'da unutuldu

  • 21.06.2015 00:00

Sahi, Öcalan'ı hatırlayan var mı? Seçim sonuçları PKK lideri Abdullah Öcalan'ın varlığını gereksiz hale mi getirdi? Yoksa Öcalan'ın varlığı her zamankinden daha fazla mı önemli hale geldi?

Abdullah Öcalan'ın siyasi varlığının anlamsız hale gelmesi, bir anda tükenmesi zor. Devletin, siyasi partilerin, ülkeyi yönetenlerin kolayca gözden çıkaracağı bir aktör değil Öcalan; ama PKK ve HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde siyasi olarak güçlenmesi, İmralı'ya duyulan ihtiyacı büyük oranda azalttı. Kabul edilmeli ki, şu sıralar ne devlet ne de PKK ve HDP, Apo'yu arayıp soruyor. HDP, 80 milletvekiliyle Meclis'te temsil edilen bir parti artık; partinin lideri Demirtaş da Türkiye'nin en popüler siyasi figürlerinden biri. PKK ise ABD ve İsrail ile iş tutarak Suriye'nin kuzeyinde kendine küçük bir devletçik kurmayı başarmış bir örgüt. Ne PKK'nın, ne HDP'nin Apo'ya eskisi gibi ihtiyacı var. 

Abdullah Öcalan'ı lider olarak gerekli kılan özelliği, onun stratejik yanıydı; Kürt hareketinin doğrultusunu Öcalan belirliyordu. Kürt hareketinin hangi güçlerle ittifak yapacağını ve hangi hedefe kilitleneceğini o tayin ediyordu. Fakat Ortadoğu'daki son gelişmeler, Apo'nun aradan çıkmasıyla sonuçlandı. ABD ile yakınlaşan Kandil, stratejik doğrultusunu Türkiye'ye karşı ittifak yaptığı uluslararası güçlerle birlikte belirlemeye başladı. Dışarıda ABD, İsrail ve İran'dan destek bulan, içeride ise CHP, Cemaat ve Doğan medyasının desteğini alan PKK ve HDP'nin İmralı'yı artık umursadığı söylenemez. Özgüvenleri her zamankinden daha fazla arttı ve Abdullah Öcalan'ı kendilerine ayak uydurmaya zorluyorlar.  

Abdullah Öcalan'ın bundan sonra ne yapacağı merak konusu. PKK ve HDP tarafından "etkisiz eleman" muamelesini kabul etmesi beklenemez. Ancak eski günlerde olduğu gibi örgütü peşinden sürüklemesi de imkânsız. Öcalan'ın hep "bu toprakların çözümünü" istediğini düşünüyorum. Ancak PKK ve HDP'yi buna ikna edemedi. Uluslararası güçlerin PKK'yı boş bırakmayacağını seziyordu. ABD ve İsrail'in örgüt üzerindeki etkisi Apo'dan daha güçlü. Devletten beklediği desteği de alamadı. Belki de devlet, Apo'nun Demirtaş kadar bile güçlü olmadığını gördü.  

Her şeye rağmen Apo'nun hapishanede unutulmaya terk edilecek bir isim olduğunu düşünmüyorum. Tarihin nasıl gelişeceği bilinmez; PKK ve HDP içindeki en "milli" aktör yine de Öcalan. Bu nedenle devrede olmasında yarar var.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums