İstanbul’da “Kürtçe Temelli Türkçe Kreş” Kampanyası

İstanbul’da “Kürtçe Temelli Türkçe Kreş” Kampanyası
31.05.2019 - 07:35
927

 ​DİERG, İstanbul’a yönelik anadili Türkçe olmayan vatandaşların çocukları için “Anadili Temelli Anadil’de Kreş” kampanyamızı başlattı.

 Bir düşünce kuruluşu olan Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), İstanbul’a yönelik anadili Türkçe olmayan vatandaşların çocukları için “Anadili Temelli Anadil’de Kreş” kampanya başlattıklarını duyurdu.

Konu hakkında açıklama yapan DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Kurmancca ve Zazaca yazan, şarkılar söyleyen Kürtlerin; bunları çocuklarının, kuşaklarının anlamalarını ve kendilerinden sonra da devam ettirmelerini istediğini belirtti.

Yağan, "Yerel yönetimler yasasının tanıdığı imkanlar dahilinde, isteyen vatandaşlar için 'Kürtçe temelli Türkçe kreşler' açılacağına dair İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylarınca açıklama yapılmasını rica ediyoruz. Kürt olsun olmasın, seçmen olsun olmasın İstanbul’da yaşayanların, adaylardan bu kreşleri talep etmesi önerimizi sahiplenmeye ve yaygınlaştırmaya davet ediyoruz. Kreş açma hazırlığında ve açıldıktan sonra DİERG olarak elimizden gelen katkıyı sağlayacağımızı belirtiyoruz. Kürtçe temelli Türkçe kreşler sayesinde Kürt dilindeki her çeşit üretiyi Kürtlerin İstanbullu çocuklarının çocukları da devam ettirebileceğinin umudunu istemekteyiz." dedi.

Anadilin, politik çekişmenin bir aracı olmadığını, böyle bir masum bir gereksinimin canavarlaştırılarak kurban edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yağan, anadilin, doğal ve bireysel bir devretme, gereksinim olduğunu belirtti.

Ekonomi, eğitim ve güvenlik nedeniyle milyonlarca Kürd'ün doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Yağan, "Sadece İstanbul’da en az 2 milyon seçmenin Kürt olduğu ifade edilmektedir. Bölge dışında ikamet eden Kürtlerin önemli bir kısmının bölgeye temelli geri dönmesi mümkün görünmemektedir. İlk kuşaktan sonraki kuşaklar da benliğini kaybetmemiştir, ancak onların da ata topraklarına geri dönme olasılığı bulunmamaktadır. Özellikle Kürt olmayan seçmenlerin Kürt dilinde kreşler yoluyla bu dilin güçlenmesine destek vermesi; empati, dayanışma ve birlikte yaşam adına çok kıymetlidir. Anadili farklılığını kabullenme ve bu farklılıkları koruması için olanakların sağlanması; anadili farklı toplumlar arasındaki tanışmanın, hoşgörünün ve dayanışmanın güçlenmesini sağlayacağı gibi, diğer ya da oluşabilecek sorunların çözümünde de ılımlı, yapıcı yöntemlerin egemen olmasının önünü açabilecektir." ifadelerini kullandı.

DİERG’in İstanbul’da Kürtçe kreş açılması çağrısının hayata geçirilmesini seçmenler sağlayabileceğini aktaran Yağan, "Kürt olmayan seçmenlerin Kürtçe kreş önerimize sahip çıkması anadili farklı her topluma güven verecektir. Bunu mümkün kılmak da adayların inisiyatifindedir. Adaylar, talep eden seçmenlerin çocukları için anadilinde kreş açacaklarını ilan ederlerse toplumu ve siyaseti rahatlatmış olacaklar, anadilinde kreşlerin seçim malzemesi yapılmasının önüne geçebileceklerdir." diye belirtti.

Yağan, şunları kaydetti: "Çağrımız tüm seçmenlere, adaylara ve ayrıca, İstanbul dışındaki diğer tüm yerel yönetim başkanlarınadır. Bölgede 'anadili temelli anadil’de kreşler' zaten devam etmektedir. İstanbul ve bölge dışındaki yerel yönetimler de 'Kürtçe temelli Türkçe kreş' açma hazırlığı yaptıklarını ilan ederlerse, bu açıklama katalizör görevi görebilecek, her anadili için olduğu gibi Kürtçenin de tartışma konusu olmaktan kurtarılmasını sağlayacaktır. Bu kampanya ile seçmenlerden sosyal medya hesaplarında #KurtceTemelliTurkceKres talebi ile adayları etiketlemelerini, adaylarla karşılaştıklarında dile getirmelerini ve bunu seçim sona erene dek sürdürmelerini rica ediyoruz."


 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums