Prof. Fincancı: Açlık grevcilerinin taleplerine kulak verilsin

Prof. Fincancı: Açlık grevcilerinin taleplerine kulak verilsin
21.04.2019 - 13:31
699

 Ankara Tabip Odası, Leyla Güven ve hapishanelerdeki binlerce tutuklunun sürdürdüğü açlık grevine dair basın açıklaması yaparak, hükümete çağrıda bulundu. 

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Vedat Bulut, yaptığı açıklamada, Türkiye cezaevlerinde 1950’den itibaren yapılan açlık grevi eylemlerini hatırlatarak, son olarak 5 ay önce başlatılan açlık grevlerinin bugün 5 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü tarafından süresiz ve dönüşümsüz olarak sürdürüldüğünü söyledi. 

KAPILAR BAĞIMSIZ SAĞLIK HEYETLERİNE AÇILMALI

“Talepleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi ve uluslararası hukuka uymasıdır” diyen Bulut, önceki dönem açlık grevlerinden farklı olarak eylemcilerin sağlık durumunu takip etmek için yaptıkları başvuruların reddedildiğini aktardı: “Çok sayıda başvurumuza rağmen meslek örgütümüzün talepleri cezaevlerinde özel muayene isteği gibi algılanmaya çalışılmakta, taleplerimiz çarpıtılmakta ve ret yanıtları verilmektedir. Açlık grevini sürdüren mahpusların sağlığının geldiği kritik aşama, tıp etiği ilkeleri ve mahpus haklarına dair kurallar cezaevlerinin bir an önce kapılarını bağımsız sağlık heyetlerine açması gerektiğini göstermektedir. Çünkü cezaevlerindeki mevcut sağlık birimleri ne sağlık personeli sayısı ve tecrübesi açısından ne de cezaevi revirlerinin olanakları açısından açlık grevindeki binlerce mahpusu takip etme kapasitesine sahip bulunmamaktadır.”

Yaşam süresini uzatmak ve kalıcı nörolojik hasarlardan korunmak için açlık grevcilerinin günde 1 lt su, 5 çorba kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuz ve B1 vitamini almasını öneren Bulut, “Yetkilileri, Adalet Bakanlığı’nı ve cezaevi yönetimlerini Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odamızla işbirliğine davet ediyor ve bu kitlesel yaşamsal sağlık sorununun aşılmasında tecrübelerimizi aktarmak istiyoruz. Türkiye bu trajediyi ve insanlarının ölümünü hak etmiyor. Yaşatmak için yaşayan bir mesleğin mensupları olarak umarız ki ölüm değil, yaşam kazansın” diye konuştu.

GÜNGÖR: HUKUK HERKESE EŞİT UYGULANMALI

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Selma Güngör ise açlık grevcilerinde nörolojik bulgular, doku harabiyeti, sindirim sisteminde kanamalar, görme bozukluklarının başgösterdiğini belirterek, siyasal iktidarı açlık grevi eylemcileriyle görüşmeye çağırdı. Taleplerinin Türkiye hukuk mevzuatında var olan bir konu olduğunu ifade eden Güngör, hukukun herkese eşit uygulanmasını istedi. 

FİNCANCI: BİR AN ÖNCE ADIM ATILSIN

Türkiye’de açlık grevleri konusunda en deneyimli hekimlerden olan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise cezaevlerindeki hekimlerin hizmet sunma olanağının çok sınırlı olduğunu söyledi. Önceki açlık grevleri süreçlerinde bağımsız heyetlerin süreci takip etmesine izin verildiğini, böylece eylemcilere önerilerde bulunabildiklerini anlatan Fincancı, bağışıklık sistemleri zayıfladığı için cezaevi ortamında enfeksiyon riskinin de fazla olduğuna dikkat çekti. Fincancı, en fazla ölümlerin enfeksiyondan kaynaklandığını söyleyerek, yaşanabilecek olumsuzlukların Türkiye’nin kaldırabileceği bir durum olmadığını vurguladı. Fincancı, “Bir an önce somut atılsın, taleplere kulak verilsin” dedi.

KARAKOÇ: ARABULUCULAR DEVREYE GİRSİN

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç ise önceki eylem süreçlerinde arabulucular olduğunu hatırlattı, ancak şimdi sadece insan hakları savunucuları ve hekimler değil entelektüeller, siyasetçiler, sanatçıların bir sessizlik içinde olduğunu kaydetti. Karakoç, herkesin inisiyatif alarak üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısı yaptı. 

 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums