Doç. Dr. Mücahit Bilici yeni kitabı,İslamda Savaş Bitmiştir çıktı

Doç. Dr. Mücahit Bilici ile yeni çıkan İslamda Savaş Bitmiştir kitabı üzerine konuştuk.

Doç. Dr. Mücahit Bilici yeni kitabı,İslamda Savaş Bitmiştir çıktı
4.12.2016 - 22:40
1746

Zernews’ın sorularını yanıtlayan Bilici, bugünkü İslam anlayışında insanın kaybolduğunu ifade ederek, Müslümanların, İslamda insan’ı baştaki onurlu yerine geri getirmedikçe krizden çıkamayacaklarını söyledi.

 Doç. Dr. Mücahit Bilici’nin Zernews’in sorularını yanıtladı

Yakınlarda çıkan ‘İslamda Savaş Bitmiştir’ kitabınızdan bahseder misiniz?

İslam ve insan özgürlüğü arasındaki ilişkiye özellikle de politik özgürlüğe dair yazılarımın toplanmasıyla ortaya çıkmış bir kitaptır. Politik özgürlük dediğimiz zaman insan iradesinin kullanım alanından bahsetmiş oluyoruz. Müslüman toplumlarda bugün gördüğümüz sorunların dinle, din anlayışımız ile ilişkisi var mıdır? Zira manzara-i umumiye savaş, terör, şiddet, acımasızlık, ötekine tahammülsüzlük, kadına, gayrimüslime ve bizden olmayana düşmanlık, Müslüman milliyetçiliği, ezbercilik, mezhepçilik gibi hastalıklara duçar olmuş bir zihniyeti haber veriyor. Ne “İslam bu değil” kolaycılığına ne de “işte din bu” yüzeyselliğine iltifat etmeden bu konuyu ele almaya çalışan bir kitap.

Sizce İslam toplumlarında sorunun kaynağı nedir?

Yaşadığımız sorunu şöyle özetleyebilirim: İnsansız İslam problemi. Maalesef, bugünkü İslam anlayışımızda insan kaybolmuştur. Ne hilafet, ne cihad ne de şeriat anlayışımız Allah’ın muhatap seçtiği “insan”a hitap etmektedir. Akılsızlığımızın sebebi de insansızlığımızdır. Müslümanlar, İslamda insan’ı baştaki onurlu yerine geri getirmedikçe krizden çıkamayacaktır. Akıl ve anlamanın yerini bağlanma ve sevme almıştır. Haşhaşın turu üzerine kavgalar var, yoksa haşhaşçılığın kendisine itiraz eden çok az. Hayvan için nimet olan akılsızlık, insan için bir musibettir. “İnsansız İslam” bir çeşit “akılsız insan” gibidir. Ya meczub ya da deli hallerimiz boşuna değil.

 Peki neden İslamda Savaş Bitmiştir?


İslamda Savaş Bitmiştir, kitaptaki yazılardan birinin başlığı. Oradaki argüman şudur: Modern kitlesel savaşın ortaya çıkmasıyla birlikte İslami prensiplere uygun bir savaş imkansız hale gelmiştir. Masumları incitmeden ve zulmetmeden kendi kalmaya ve hakkı korumaya yönelik her türlü mücadele (nefsi müdafaa, özsavunma, işgale karşı direniş vesaire) cihad kapsamındadır ve berdevamdır. Ancak sivil asker, masum suçlu ayırmayan modern kitle savaşı İslama aykırıdır, mevcut savaş biçimi Müslümana mümkün değildir.

İdeal İslam devleti nasıl bir devlettir?

İslam devleti diye birşey yok, sadece Müslümanların devletleri var. Bunun içinde de her kalitede malzeme var. Geniş bir yelpazede pratikler ve fikirler sözkonusu. Bir devletin İslamiliği, insanın hilafetine gösterdiği saygı kadardır. İslama uygun devlet modeli İslam devleti değil insan devletidir. İslam, devletten kendisini değil, insanı muhatap almasını isteyen bir dindir. Adil, eşitlikçi gayrımüslim devletler İslami devletlerdir. Adaletsiz, zulmeden “Müslüman” devletler ise gayrı-İslami devletlerdir.

Kitabınızda dikkat çekmek istediğiniz bir kısım var mı?

Kitabın son kısmında daha teorik yazılar var. Okuyucu “Politik Teoloji Yazıları” bölümünde (kamusal alan, şehir, siyaset, devlet gibi) bazı eski temel kavramlara yeni açılımlar bulabilir. Felsefi olarak ilginç bir deneme olarak  da “Fotoğrafçının Ölümü” yazısını tavsiye edebilirim.


Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums