Bitmeyen adalet arayışı: 22 yıldır tutuklu Çomak’ın müebbet hapis cezası onandı

Cezası kesinleşmeyen Çomak, ‘delilleri karartabileceği’ gerekçesiyle tutuklu yargılanıyordu.

Bitmeyen adalet arayışı: 22 yıldır tutuklu Çomak’ın müebbet hapis cezası onandı
5.10.2016 - 17:36
1156

 Bölücülük’ suçlamasıyla 22 yıl önce tutuklanan, ancak hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmamasına rağmen ömrünün yarısını cezaevinde geçiren şair İlhan Çomak’ın bugün görülen davasında mahkeme müebbet hapis cezasını onadı. Nihai kararı Yargıtay verecek.

‘Adalet mücadelemiz bu mahkemeleri aşar’

Çomak’ın geçen hafta görülen davasında karar çıkmamış, dava bugüne ertelenmişti.

Çomak’ın SEGBİS ile bağlandığı duruşmada Çomak’ın avukatları savunmalarında “22 yıllık adalet arayışımız devam ediyor. 22 yıl önce doğan Kürt çocukları bugün burada İlhan’ın avukatlığını yapıyor. Yeniden yapılan yargılamalar eskisinden tamamen bağımsız olmalı ancak heyetiniz bu ilkeye bağlı kalmadı. Mahkemeniz tarafsız ve bağımsız bir mahkeme değildir ve adil bir yargılama yapmadı. Beş bine yakın hakim savcı tutuklandı yargılanıyor siz de tarafsız değilsiniz biz size de güvenmiyoruz. Gerçek adalet mücadelemiz bu mahkemeleri aşar” dedi.

22 yıldır tutuklu olan Çomak’ın, yeniden yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında mahkeme heyeti, ‘müebbet hapis’ hükmü veren eski kararı onayladı.

Çomak’ın avukatları ve yakınları kararın ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi koridorlarını “Direne direne kazanacağız”sloganlarıyla terk etti.

‘Delilleri karartabileceği’ gerekçesiyle tutuklu yargılanıyor

Çomak, 1994 yılında 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyken tutuklanmış, dönemin devlet güvenlik mahkemesi tarafından 2000 yılında ‘devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak’ suçundan idama mahkum edilmiş, iyi hali dikkate alınarak cezası ağırlaştırılmış müebbete çevrilmişti.

Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurulmuştu. AİHM, 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetmiş, buna rağmen dava ancak 2013’te yeniden görülmeye başlamıştı.

Cezası kesinleşmeyen Çomak, ‘delilleri karartabileceği’ gerekçesiyle tutuklu yargılanıyordu.

İlhan Çomak kimdir?

İlhan Çomak, 1973 yılında Bingöl Karlıova’da doğdu. Yaşamı, yakın zamanda gösterime girecek ‘Gönderen: İlhan Sami Çomak’ isimli belgesele konu olan Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yatan Çomak’ın Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü ve Kedilerin Yazdığı İlahi isimli dört şiir kitabı bulunuyor.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums