‘Belki Cemilem ölmemiştir diye gece boyunca nefesini yokladım

Kızının cesedini 3 gün boyunca derin dondurucuda (buzdolabında) bekletmek zorunda kalan aileyle konuşmak için Şırnakın Cizre ilçesine gidiyoruz. Cudi mahallesinde iki katlı bir evin avlusuna adım atıyoruz.

‘Belki Cemilem ölmemiştir diye gece boyunca nefesini yokladım
20.12.2015 - 22:14
2001

 Kızının cesedini 3 gün boyunca derin dondurucuda (buzdolabında) bekletmek zorunda kalan aileyle konuşmak için Şırnak'ın Cizre ilçesine gidiyoruz. Cudi mahallesinde iki katlı bir evin avlusuna adım atıyoruz.

Ramazan Çağırga, bizi buyur etmeden önce evine isabet eden kurşunları gösteriyor. Salona girdiğimizde anne Emine Çağırga'nın kederli yüzü karşılıyor bizi. Rutubet kokan bir oda, yerde eskimiş bir kilim ve duvarda 10 yaşında kurşunlara hedef olan Cemile'nin resmi. Onunla birlikte 20'li yaşlarda iki gencin de fotoğrafı var. Öğreniyoruz ki Cemile, ailenin ilk kaybı değil. 1992'de çıkan bir çatışmada 105'lik bir top mermisi eve isabet ediyor ve Ramazan Çağırga ikisi çocuğu olmak üzere ailesinden 7 kişiyi kaybediyor. Acılı babanın dilinden, “23 yıl sonra 2 çocuğuma bir de Cemile eklendi.” diyor.

EVLADIM, GÖZÜMÜN ÖNÜNDE CAN VERDİ

Cemile'nin vurulduğu günü soruyoruz Emine Çağırga'ya. Başlıyor anlatmaya: “Öldüğüne bir türlü inanamıyordum. Dedim çocuktur, belki kalbi durmuştur. Sabaha kadar her 10 dakikada bir nefesini kontrol ettim. Belki yaşıyordur diye Cemile'yi o gece koynumda yatırdım. Sabah ellerine kına sürdüm. Sonra kızımın bedenini kokmasın diye dondurucuda muhafaza ettim. Hayatta hiçbir şey bundan daha acı olamaz.”

“Nasıl bir kızdı Cemile, ne olmak istiyordu?” diye babaya soruyoruz. Cemile'nin duvardaki fotoğrafını kucağına alan baba Çağırga, “Onu o kadar çok seviyordum ki, ondan her bahsettiğimde zorlanıyorum.” diyor ve ekliyor: “Hem okul okuyor, hem de Kur'an kursuna gidiyordu. Bir gün ‘okuyunca ne olacaksın?' diye sordum. Avukat olmak istediğini söyledi. ‘Niçin' diye sorunca ‘Fakirler için, onların haklarını savunmak için' cevabını verdi.”  

TÜRKİYE FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

Cizre'de gün geçtikçe artan şiddetin nereye varacağını merak ediyoruz. Baba Ramazan Çağırga, endişe dolu gözlerle cevap veriyor: “Devlet baskısı ve sokağa çıkma yasakları çözüm getirmez. Burada 22 masum insan öldürüldü, içlerinde bir buçuk aylık bebek de var. Çocukların psikolojileri bozulmuş durumda. Eğer böyle devam ederse daha da kötü olacak.”

Çözümün nasıl olacağına yönelik fikrini sorduğumuzda ise “Ülkeye artık huzur gelsin.” diyor ve şunları anlatıyor: “Hepimiz aynı gemideyiz fakat biz Kürt'üz, dilimiz Kürtçe ama kardeşiz, tekiz. Ancak olaylar öyle bir noktaya getirildi ki artık kardeşlikten çıkılmak üzere. Türkiye bir felakete doğru gidiyor. Yaşadığımız o kadar felaketten sonra yine barış istiyoruz. Türkiye ilerlesin, perişan olmasın istiyoruz. Dünyada kardeşlikten güzel şey var mı?”

HİÇBİR ANNENİN CİĞERİ YANMASIN

Evlat acısıyla ciğeri yanan Emine Çağırga'nın son sözleri ise tüm annelere yönelik: “Çocuğundan bir saat haber alamadığı için telaşlanan anneler benim ne yaşadığımı düşünsün. Kızım gözümün önünde can verdi. Bir gece cesediyle yattım. Şimdi ellerini vicdanlarına koysunlar. Bunlar onlara da yapılsa ne tepki verirlerdi?  Biz askerlerin de ölmesini istemiyoruz. Benim torunum da, akrabalarım da asker. Bir asker öldüğü zaman anneleri ‘başımız sağ olsun' diyor, onların da ciğeri yanıyor.”

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums