‘Özgecan Yasası’ teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu

Kamuoyunda ‘Özgecan Yasası’ olarak bilinen kanun teklifi Meclis başkanlığına sunuldu.

‘Özgecan Yasası’ teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu
7.07.2015 - 17:36
1096

 Kamuoyunda ‘Özgecan Yasası’ olarak bilinen kanun teklifi Meclis başkanlığına sunuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, kamuoyunda “Özgecan Yasası” olarak bilinen kanun teklifini, 1 milyondan fazla kişinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sundu.

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat’ta kaybolan ve 13 Şubat’ta cesedi bulunan Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Özgecan Aslan’ın cansız bedeni Çamalan Köyü yakınındaki dere yatağında yanmış halde bulunmuş, Aslan’ın öldürülmesiyle ilgili olarak, Suphi ve babası Necmettin Altındöken ile Fatih Gökçe tutuklanmıştı.

Türk Ceza Kanunu’nun cinsel saldırı suçlarını düzenleyen teklif, 102’nci maddede yer alan ‘iyi hal ve haksız tahrik’ indirimlerinin kaldırılmasını öngörüyor.

Yedekçi’nin sunduğu yasa teklifinde 18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesinde ‘rıza‘ kavramının da tamamen ortadan kaldırılması, ayrıca cinsel istismarda şikayet hakkı ve cezaların caydırıcılığının artırılması isteniyor.

Talepler

TCK’nın 102’nci maddesinin yanı sıra 103 ve 104’üncü maddelerinde de değişiklik öngöre teklifte sıralanan talepler şöyle:

MADDE 1– 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 102’nci maddesinin 1’inci ve 2’nci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş.

Madde 102- (Değişik: 18/6/2014-6545/58 md.)

(1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, yirmi yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.

MADDE 2– 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 102’nci maddesine 5. Fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

(6) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.

(7) Bu suçlardan dolayı hükmün açıklanması geriye bırakılamaz.

(8) Bu suçlarda haksız tahrik ve iyi hal indirim uygulanamaz.

MADDE 3– 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesinin 1’inci ve 2’nci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş.

Madde 103- (Değişik: 18/6/2014-6545/59 md.)

(1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, on beş yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde sekiz yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir. Sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması hâlinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikâyeti bağlıdır. Cinsel istismar deyiminden;

a) On yedi yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,

b) Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar, anlaşılır.

(2) Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.

MADDE 4– 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesinde 6. Fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

(7) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.

(8) Bu suçlardan dolayı hükmün açıklanması geriye bırakılamaz.

(9) Bu suçlarda haksız tahrik ve iyi hal indirim uygulanamaz.

MADDE 5– 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 104’üncü maddesinde aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkradan sonra gelmek üzere bir fıkra daha eklenmiştir.

Madde 104- (1) Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 17 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet aranmaksızın beş yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(1)

(2) Fail mağdurdan üç yaştan daha büyük ise, şikâyet koşulu aranmaksızın, cezası iki kat arttırılır.

(3) (İptal: Ana.Mah.nin 23/11/2005 tarihli ve E: 2005/103, K: 2005/89 sayılı kararı ile; Yeniden düzenleme: 18/6/2014-6545/60 md.) Suçun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(4) (Ek: 18/6/2014-6545/60 md.) Suçun, evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın ikinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums