5 Temmuz 1993: “Karanlık” güçler Başbağlar katliamını gerçekleştirdi

Sivasta yaşanan Madımak katliamından tam üç gün sonra, Erzincanın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünü PKKli oldukları iddia edilen silahlı kişiler bastı.

5 Temmuz 1993: “Karanlık” güçler Başbağlar katliamını gerçekleştirdi
5.07.2015 - 14:33
1387

 Sivas'ta yaşanan Madımak katliamından tam üç gün sonra, Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünü PKK'li oldukları iddia edilen silahlı kişiler bastı. Bu kişiler köylüleri köyün dışında topladı, iddiaya göre yaklaşık 1,5 saat boyunca propaganda yaptı, sonra da kurşuna dizerek öldürdü. Katliamda 33 kişi hayatını kaybetti. Olay, Alevilerin PKK aracılığıyla Sünnilerden intikam aldığı şeklinde yorumlandı.

5 Temmuz 1993 tarihinde, yani Sivas'ta madımak katliamından tam üç gün sonra, Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünde büyük bir katliam yaşandı. Başbağlar köyü, akşam saat 20:00 sularında, PKK üyesi oldukları iddia edilen 100 kadar silahlı kişi kadar basıldı. Bu kişiler erkekleri köyün dışında bir alanda toplayarak, iddialara göre 1,5 saat kadar propaganda yaptılar. Sonra da 33 erkeği makineli tüfeklerle tarayarak öldürdüler. Sadece üç kişi ölü numarası yaparak kurtulabildi.

Sonra da kadınları ve çocukları dereye götüren grup onları öldürmeyeceklerini, ancak bu acıyla her gün öleceklerini söyledi, kadınların ve çocukların yanına bir saatli bomba bırakarak köye gitti. Köyde sağlık ocağı, okul, cami başta olmak üzere ne kadar bina varsa ateşe verdiler. Köylülerin bütün hayvanları telef oldu, köyde neredeyse taş üzerinde taş kalmadı.

Katliamın ardından yaklaşık 20 kişi yakalandı. Bu kişiler Başbağlar katliamını PKK adına gerçekleştirdiklerini itiraf ettilerse de, daha sonradan mahkeme bu ifadeleri işkence altında alındığı gerekçesiyle kabul etmedi. 18 kişi serbest bırakıldı, 2 kişiye ise ceza verildi. Öcalan ise yargılanması esnasında bir soru üzerine Başbağlar katliamıyla kendisinin bir ilgisinin bulunmadığını ve yapılanı tasvip etmediğini söyledi. Bu katliamı kendisinden habersiz olarak Dr. Baran'ın gerçekleştirdiğini öne sürdü.

AK Parti Konya Milletvekili ve Başbağlar mağdurlarının avukatı Hüsnü Tuna, aradan 17 yıl geçtikten sonra, olayların esas müsebbiblerinin ve organizatörlerinin Silivri'de olduğunu savundu. Başbağlar katliamını gerçekleştirenlerin listesinin bulunduğunu ifade eden Tuna, o dönem mahkemenin, olayın üzerine gitmek yerine kapatmayı tercih ettiğini belirtti.

Tuna, olayın Balyoz planı çerçevesinde gerçekleştirildiğini, bu planda Ali Balkız'ın öldürülmesinin, sonra da Sünnilerin yoğun olarak kullandığı bir alışveriş merkezine bomba atma eylemlerinin bulunduğunu, aynı planın Sivas ve Başbağlar'da uygulandığını belirtti. Toplumun laik-dindar, Alevi-Sünni diye kamplaştırılarak birbirlerine düşman edilmesi, darbe planlarının en önemli aşamalarından biriydi. Çünkü bu sayede ülkede şiddet ve kaos ortamı yaratılarak, askeri bir darbeye meşru bir zemin hazırlanmaya çalışılıyordu.

Bu arada, Erzincan'da 3 LAW silahı, 5 el bombası ve 800 mermi ile yakalanan bir korucu "Bu silahları Başbağlar katliamının ardından JİTEM'ciler verdi" itirafında bulundu. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal konuyla ilgili soruşturma başlattı, ancak Erzincan Başsavcısı Cihaner'i tutuklattırdıktan sonra özel yetkisi HSYK tarafından geri alındı.

http://marksist.org/icerik/Tarihte-Bugun/2342/5-Temmuz-1993:-%E2%80%9CKaranlik%E2%80%9D-gucler-Basbaglar-katliamini-gerceklestirdi

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums