Yuval Noah Harari: Küresel bir plan şart

Yuval Noah Harari: Küresel bir plan şart
24.03.2020 - 05:35
914

 "Homo Deus" ve "Sapiens" kitapların yazarı İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari,  dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Daha önce koronavirüsle ilgili “Son yüzyılın en kötü salgını” ifadelerini kullanan Harari, “Ekonomik felaketin önüne geçmek için küresel bir plan şart” ifadelerini kullandı.

Harari “Bu salgına karşı küresel bir yanıt vermeliyiz. Global bir plana ihtiyacımız var derken neyi kastediyorsunuz? Ne tür bir plana ihtiyacımız var?” sorusuna “Öncelikle bilgiyi küresel olarak ve güvenilir şekilde paylaşmalıyız” yanıtını verdi.

2008 yılında dünya liderlerinin bir araya geldiğini, küresel ve finansal bir plan ortaya koyduklarını ve bunun da “başarılı” olduğunu hatırlatan Harari “Ama şu anda böyle bir şey görmüyoruz; her ülke kendi başına bir şey yapmaya çalışıyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Bir küresel lider yok” dedi.

Harari’nin açıklamaları şöyle:

“Salgınla ilgili bilgiler, mesela Çin'den, Kore'den, bunu nasıl yapacağını bilen ülkelerden diğer ülkelere aktarılmalı. Virüsler aralarında iletişim kuramazlar. Kore'deki bir virüs, Türkiye'deki bir virüse ne yapması gerektiğini söyleyemez ama Kore'deki doktorlar, Türkiye'deki doktorlara bilgi aktarabilirler. Devletler de birbirlerine yardımcı olabilir, doktorlar da. Bizim öncelikle bilgiyle işbirliğine ihtiyacımız var. Aynı zamanda gerekli tıbbi malzemenin üretilmesi ve dağıtılmasında işbirliğine ihtiyacımız var. Bunlar maskeler, tulumlar gibi çeşitli şeyler olabilir. Şu anda bunların üretilmesi konusunda koordine bir çaba yok ve ülkeler, tıbbi malzemeleri alabilme konusunda birbiriyle adeta mücadele ediyor. Çok para ödeyen ülke alacak ama belki en çok ihtiyacı olan ülke, o ülke değil. O yüzden ekipman konusunda işbirliğine ihtiyaç var. Aynı zamanda personel gönderimine de ihtiyaç var. Mesela uzmanlar, doktorlar, hemşireler… Şu anda az etkilenmiş ülkelerden çok ihtiyacı olan ülkelere böyle bir personel gönderimine ihtiyaç olabilir. Hem yardım etmeleri hem de deneyim kazanmaları için... Aynı zamanda ekonomik felaketin önüne geçmek için bir plana ihtiyaç var.

Mesela 2008 yılında dünya liderleri bir araya geldiler, küresel, finansal bir plan ortaya koydular ve bu da başarılı oldu. Dünyayı ekonomik bir felaketten kurtardı. Ama şu anda böyle bir şey görmüyoruz; her ülke kendi başına bir şey yapmaya çalışıyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Bir küresel lider yok. Mesela ABD, 2008 krizinde küresel lider konumundaydı, ancak şu anda böyle bir şey yapmak istemiyor. Kimsede bir eylem yok. Aynı zamanda milliyetçilik, yabancı düşmanlığı gibi şeylerin yükselmesiyle birlikte uluslararası işbirliği de daha zor hale geliyor. Bu olabilecek en zor şey.”

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums