OHAL Döneminde Yaşanan İnsan Kayıpları

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun OHAL döneminde yaşanan insan kayıpları üzerine yapmış olduğu basın toplantısı metni şu şekildedir;

OHAL Döneminde Yaşanan İnsan Kayıpları
28.07.2018 - 08:25
979

 HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun OHAL döneminde yaşanan insan kayıpları üzerine yapmış olduğu basın toplantısı metni şu şekildedir;

 Bugün OHAL’in oluşturduğu insan kayıpları üzerine konuşmak istiyoruz. Çok çok önemli bir konu. 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL iki yıl sürdü ve geçtiğimiz günlerde bitti. Ancak tüm çabalarımıza rağmen üç yıllık OHAL’den daha ağır bir dönem başlatıldı. İki yıllık OHAL ne getirdi; 100 binlerce insanın sorgusuz sualsiz ihraç edilmesi, 200 bine yakın gözaltı, 70 bin kişinin tutuklanması 100 binlerce kişinin işsiz kalması, açlığa, sefalete mahkûm edilmesi ile sonuçlandı. Büyük bir felaket tablosu oluşturuldu.  Bu ülkemizin son yıllarda gördüğü en büyük felaket tablosudur. Çünkü şuan yurdun her kesiminde gerçekten çok insani bir dram yaşanmaktadır. Yaptığımız çalışmalar OHAL raporlarında ortaya çıkan tablo şudur; KHK mağdurlarının %65’i ekonomik açıdan şuan işsiz durumdadır, %15’e ara sıra çalışan insanlar durumundadır, %20’si ancak sigortalı bir yerde çalışabilmektedir, %90 ına yakın antidepresif tedavi görmekte depresyon ilaçları ile ayakta durmakta. Bunu aşamayan sıkıntılarını aşamayan insanların da intihar ettiği birçok vakanın olduğu bir ülkedeyiz.

Yine sosyal dışlanma çok yoğun bir şekilde izlenmekte. İnsanlar bu baskılardan dolayı yaptığımız çalışmalarda OHAL KHK mağdurlarından en az % 16 sının intiharı düşündüğünü tespit ettik. Yine çok fazla bilinmeyen buz dağının altında kalan kısım olan aile felaketleri de çok önemli bir husustur. KHK mağduriyetlerinden dolayı boşanan, nişandan ayrılan, sözden ayrılan binlerce aile olmuştur. Buda toplumda görünmeyen ama bizim tespit ettiğimiz çok önemli bir vakadır. Çok önemli bir dramdır maalesef.

100 binlerce insanın hayatını mahveden aylarca cezaevlerinde iddianamesiz tutulmalarına yol açan OHAL dönemini kınıyoruz. Bu dönemi 3 yıl boyunca uzatan AKP ve MHP ittifakını kınıyoruz. Çünkü bu büyük vebali üstlenmiş durumdalar. Biz onlara bu vebali üstlenmemeleri gerektiğini hatırlatmamıza rağmen maalesef iki yıllık bu felaket üç yıl daha devam etme kararı almıştır. Şimdi ben size çok anlatacak şeyimiz var ama bu iki yıl içinde bazı vakalardan örnek vererek yaşadığımız insan kayıpları ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

En az 60’a yakın intihar vakasının olduğu bir dönemi yaşadık. İntihar diyoruz ve bunların bir kısmı daha sonra komisyon kararı ile veya KHK’lar ile göreve iade edildiler.  Ancak bu insanlar artık bu dünyada yoktu. İşte böylesine sorgusuz, sualsiz, hukuksuz, vicdansız başlayan bir dönemin sonu da böylesine trajedi ile dolu olarak devam etti maalesef.

En başta ne yaşandı: Hainler Mezarlığı’na gömülmek istenen Gökhan Açıkkollu isimli öğretmen gözaltı merkezinde şüpheli bir şekilde öldü. İşkence iddiaları otopsi raporlarına dayanan somut bilgilerle devam etti. Maalesef Gökhan Açıkkollu davası şu anda dosyanın açılmaması kapalı halde tutulmasıyla beraber devam etmektedir. Dosya sürüncemeye bırakılmış durumdadır.

Yine bir KHK’lı oğlu yaşadığı sıkıntılardan dolayı genel yoğun bakıma düşen Berk Görmez bir genç çocuk babası tutukluydu, annesi çok ağır hasta bir insandı. Böylesine zor durumdaki bir ailenin oğlu berk görmez aylarca yoğun bakımda yattı ve sonunda vefat etti.

Sevgi hemşire, KHKlı bir hemşireydi, çok acılar yaşadı. 8,5 aylık bebeği olmasına rağmen bu acılara katlanamayarak, depresyondan çıkamayarak intihar etti. Düşünebiliyor musunuz? 8,5 aylık bebeği olan bir anne intihar edebilir mi? ancak KHK cinayetlerinin bir tanesi olarak maalesef böyle bir cinayet işlendi. 

Hüseyin Maden. Türkiydeki hukuksuzluklardan kaçarken Ege Denizi’nde beş kişilik ailesiyle teknenin batması sonucu boğulan bir KHKlıdır. Tüm ailesi yok olmuştur. Karıkoca ve üç çocuğu Ege sularında boğulmuştur. Hüseyin Maden de KHK’ların oluşturduğu hukuksuzlukların oluşturduğu bir insan kaybına örnektir.

Ayşe Abdülrezzak ailesi Meriç sularında Aslı -  Fahrettin Doğan çifti ile beraber 7 kişilik bir kayıpla kaybettiğimiz bir ailedir. Türkiye’deki hukuksuzluklardan kaçarken kaybettiğimiz insanlarımızdandır.

En son yine geçtiğimiz günlerde Hatice Akçabay ve üç çocuğu Meriç sularında Türkiye’deki hukuksuz vicdansız ortamdan kaçarken Meriç sularında boğulan bir ailemizdir.

Mehmet Çelik bronşektazi hastasıydı. KHK ile ihraç edildi. Hukuksuzluklar yüzünden bir müddet sağlık hizmeti alamadı ve yakalandığı hastalık daha da arttı ve bu hastalıktan dolayı vefat etti.

Mehmet Koşar KHK ile ihraçtan sonra yakalandığı depresyondan kurtulamayarak intihar eden bir öğretmenimiz.

Halime Gülsu cezaevlerinin durumu son derece kötüdür. Şu anda cezaevlerinde 250 bine yakın hükümlü ve tutuklu vardır ve insan hakları açısından çok çok kötü bir dönem yaşanmaktadır cezaevlerinde. İnsanları susuzlukla terbiye etme ve benzeri birçok hadise yaşamaktadır şu anda cezaevlerindeki dramlar gerçekten Türkiye insan hakları tablosunun en vahim tablosudur. Halime Gülsu sistemik lupus eritematozus hastalığından muzdarip bir hanımdı ve tedavisi yetersiz verildiği için cezaevinde vefat eden bir KHKlı idi.

Esma Uludağ Türkiye’deki hukuksuzluktan dolayı yurtdışına gitmiş ve orada kimsesiz ve zor bir hayattan sonra, yaşadığı çilelerden dolayı yükselen tansiyonu ve beyin kanaması sonucu vefat eden bir KHKlıydı.

Şafak Demir yine eşi tutuklu olan ve kendisi karıkoca KHKlı olan yaşadığı sitreslerden dolayı yine beyin kanaması sonucu vefat eden bir KHKlı idi.

Ahmet Turan Özcerit cezaevinde aylardır sevk istemesine rağmen sevk edilmeyen iyice ilerledikten sonra sevk edilen ve kalın bağırsak kanseri olduğu ortaya çıkan ve daha sonra aylarca refakatçısız hastane koğuşlarında, mahkûm koğuşlarında hayatını bitiren vefat eden bir KHKlıydı. bir bilim adamıydı doçentti ve maalesef bu ihmallerden sonra vefat etmiştir.

Deniz Hakan Şen cezaevlerinde 45 kez dilekçe vermesine rağmen aylarca doktora gidemeyen ancak sonunda doktora gittiği zaman mide kanseri olduğu anlaşılan ve gecikmiş tedaviden dolayı kısa sürede vefat eden bir KHKlıydı.

Abdul Hafız Filiz KHK ile ihraç edildikten sonra yakalandığı depresyondan kurtulamayan ve ardından çeşitli direnci düşüren hastalıklara yakalanarak vefat eden bir KHKlıydı. Bunun gibi onlarca örnek var zamanımız kısıtlı sadece örnekler verdim. Ne kadar vahim cinayetlerin işlendiğini burada net bir şekilde ortaya koyduk ve bunları da anlatmaya devam edeceğiz. Çünkü Cumhuriyet tarihinin vahim dönemini yaşadık.

Ömer Faruk GERGERLİOĞLU

HDP Kocaeli Milletvekili
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums