301 madenciye acı anma

301 işçinin ölümüyle yüreklere ateş düşüren facianın üzerinden tam bir yıl geçti. Acılar ilk günkü gibi taze. Soma faciasının yıldönümünde, ölen madenciler için yapılan Madenci Şehitliği törenle açılacak, mevlit okutulacak.

301 madenciye acı anma
13.05.2015 - 10:46
1610

301 işçinin ölümüyle yüreklere ateş düşüren facianın üzerinden tam bir yıl geçti. Acılar ilk günkü gibi taze. Soma faciasının yıldönümünde, ölen madenciler için yapılan Madenci Şehitliği törenle açılacak, mevlit okutulacak.

 Geçen yıl bugün, 13 Mayıs 2014’te, Türkiye, kömür diyarı Soma’dan gelen haberle sarsıldı. Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde çıkan yangın, ülke tarihinin en ağır felaketi olarak kayıtlara geçti.

301 ölü, 162 yaralı…

Kimi ikiziyle birlikte, kimi doğmamış çocuğunu göremeden, kimi de evlilik hayalleri kurarken yaşamını yitirmişti. Tüm Türkiye’yi yasa boğan faciayla birlikte yaklaşık 17 bin madencinin yaşadığı Soma ile çevresindeki ilçelerde bulunan 301 eve ateş düştü.

Sokaklardaki acı, gözyaşı ve minarelerden yükselen selalar, günlerce birbirine karıştı. 301 anne, baba, 432 çocuk ile 255 eş, artık onlarsız yaşamlarına devam etmek zorundaydı.

 

Şehitlik açılacak

Aileler çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin hiç unutulmamasını istiyor. Bugün de kaybettikleri yakınlarını o hiç dinmeyen acılarıyla anacaklar.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nce, Soma Mezarlığı’nda Madenci Şehitliği oluşturuldu. 52 madencinin kabrinin bulunduğu şehitlikte hazırlıklar tamamlandı. Peyzaj düzenlemesinin yanısıra kabir başlarına anma taşları konuldu. Şehitlik, saat 11.30’da, Mevlit’i Şerif’in okutulmasının ardından açılıp kabirler ziyaret edilecek.

Madenci aileleri ise, her ayın 13. gününde yaptıkları gibi TKİ Müessese Müdürlüğü önünde toplanıp Beşyol’daki Madenci Anıtı’na karanfil koyacak. Daha sonra törene katılacak.

Aileler, aynı günün akşamı Hükümet Konağı önünde toplanıp anma töreni düzenleyecek semazen gösterisini izleyecek.

Yargılama yeni başladı

Soma'da 301 madencinin ölümüyle ilgili davada sekizi tutuklu 45 sanık yargılanıyor. İlk duruşması Nisan sonunda yapılan davanın ikinci duruşması 15 Haziran'da görülecek. 

Tutuklu sekiz sanığın, "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre artarak, 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. 

Tutuksuz 37 sanığın ise taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. Bunlardan 25'inin cezalarının "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre üçte birden yarısına kadar artırılması talep ediliyor. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums