Dünya markası çıkarmak

  • 19.02.2018 00:00

 Otomobilde Türkiye markası çıkarmak için yıllardır çalışıyoruz. Ama beyaz eşyada ufkumuz dünya markası yolunda ilerlemek oldu...

Dünya beyaz eşya sektörü İş Bankası raporuna göre 400 milyon adeti aşıyor. Ciro ise 200 milyar dolara yakın.

Çin bu sektörde lider. İkinci sırada kim var biliyor musunuz? Türkiye...

Avrupa’nın birincisi, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisiyiz. 2014 yılı satışlarına baktığımızda ilk üç sırada Çinli firmalar görülüyor. Sıralamada ilk yerli markamız ise Arçelik.

Sektörde birleşme ve satın almalar oldukça hızlı. Büyümeden yerinde saymak bir bakıma yok olmak gibi bir şey. ABD’li Whirlpool son iki yılda Sanyo  ve İntesit firmalarını satın aldı.

Arçelik ise değişik pazarlara açılmaya devam ediyor: 2016 yılında 200 milyon nüfuslu Pakistan pazarına Dawlance’ı satın alarak girdi. 2017 yılında ise Hindistan pazarına en büyük Hintli şirket olan Tata ile ortaklık yolu ile giriş yaptı. 2011 yılında ise Güney Afrika’lı şirket Defy’yi satın alarak giriş yaptı.

Ufuk nasıl olur? İşte size örnek: Arçelik 2007 yılında Çin’de çamaşır makinesi üretimine başladı. BEKO markası ile üretim yapan Arçelik, Ali Koç’un deyimi ile Çin’de en önde yer alıyor.

Nasıl mı?

Yaptığı akıllı işbirlikleri ile.

Barcelona ile sponsorluk anlaşması yaparak Çin pazarında bile en bilinen markalardan biri haline gelmiş. Bu arada Koç Grubu (Ali Koç, Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Hakan Bulgurlu, Zeynep Yalım Uzun) bu anlaşmaya sponsorluk yerine “işbirliği anlaşması” diyor. 

“NE YİYORSANIZ O’SUNUZ”

BEKO, Barcelona ile işbirliği anlaşmasını bir üst sınıfa çıkartarak 3 yıl daha uzattı. Vehbi Koç’un içerde büyüttüğü, Rahmi Koç’un sağlamlaştırdığı ve rahmetli Mustafa Koç’un globalleştirdiği bir süreçten bahsediyoruz.

2014 yılında ilk kez Mustafa Koç’un temelini attığı Barcelona işbirliği artarak devam ediyor. Koldaki reklam ile başlayan işbirliği, artık kalplere indi. Şimdi ise reklam filminde ile mideye iniyor. Gerard Pique brokoli yemekte istekli olmayan bir çocuğa yemek hazırlıyor. Son aşamada Lionel Messi’de geliyor ve brokoli ile sağlıklı beslenen bir yeni nesil sahnesi tamamlanıyor.

Ali Koç “Spora olan sponsorluğun Türkiye’de azaldığını” söylüyor. Küresel markalarımız için spor başarısını göz ardı etmemeliyiz. Bakın İspanya’da  BEKO-Barcelona-Brokoli reklamı dönmeye başladı bile. Bütün dünyada bu süreç devam edecek. Özellikle ABD pazarına yeniden iddialı bir giriş yapan BEKO markası, bu reklam ile obeziteye karşı bilinç uyandıracak.

Sağlıklı ürünler sağlıklı beslenme ile sağlanacak. Veya “Ne yiyorsanız o’sunuz” denilecek.

KAZAN - KAZAN FORMÜLÜ

Barcelona işbirliği ne gibi sonuçlar verdi?

Avrupa’da özellikle ilk veriler çok olumlu gelmiş. Bilinilirlik yüzde 54’den yüzde 67’ye yükselmiş. Avrupa’da şu anda pazarın ikincisi ama ilk sıraya yükselmek için çok hızlı ilerliyor. Pazarın yüzde 8,5’luk oranından yüzde 13,5’luk seviyesine yükselme var. İspanya’da 25. sıradan 3. sıraya çıkış yakalanmış. 

TÜİK “Sanayi Ürünleri Yıllık Üretim ve Satış İstatistiklerine” bakıyoruz:

2006 yılında buzdolabı ve dondurulucular: 15 girişimci 5 milyon 537 bin adet üretim ve 2 milyar 044 milyon satış değeri oluşuyor.

2016 yılında ise, 10 girişimci 8 milyon 405 bin adet üretim ve 6 milyar 706 milyon satış değeri elde ediliyor.

Bulaşık makinesinde ise, 3 girişimci 3 milyon 970 bin üretim ve 2 milyar 078 milyon liralık satış değerine çıkıyor.   

Çamaşır makinesi ve kurutmada ise, 5 girişimci 9 milyon 387 bin üretime karşılık 5 milyar 156 milyon satış değeri oluşuyor.

Yılda 25 milyon adetlik üretim ile Avrupa birincisi, dünya ikincisiyiz. Almanya ve İtalya’yı çoktan geride bıraktık. Şimdi marka işbirlikleri ile fiyatı da artırıyoruz.

Son Söz: Koç Grubu özellikle beyaz eşyada bir dünya markası çıkarıyor. Bu işin arkasında durmamız gerekiyor. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesinde olduğu gibi...

Dünya markası olmak bütün üretimi Türkiye’de yapmak değildir. Üretimi dünyaya yayarak asıl dünya markası olunabilir. Aman ha bu süreci yanlış değerlendirecek yorum ve açıklamalardan kaçının.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums