Dokunulmazlıklar ne olacak?

  • 30.04.2016 00:00

 Fezlekesi Anayasa Komisyonu'na ulaşmış olan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin süreç, Meclis Genel Kurulu'nda oylanma aşamasına yaklaşıyor. Dolayısıyla gerilim de artıyor.

Dün, dokunulmazlıkları kaldıracak geçici anayasa değişikliği maddesinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'na tüm HDP'li vekiller danışmanlarıyla birlikte geldiler. Salon yeterli olmadığı için oturacak yer noktasında çıkan sıkıntı kavgaya çevrildi, oturum pazartesiye ertelendi. HDP'li vekillerin her birinin tek tek söz alarak komisyon çalışmasını geciktirmek için uğraşması bekleniyor. Ak Parti ise, değişikliğin 10 Mayıs'ta Meclise gelmesi için çalışıyor. Üç ihtimal var:
1. Kapalı oylamayla yapılacak anayasa değişikliği oturumunda, 330'un altında vekil yasanın geçmesi için oy verirse, yasa geçmeyecek.
2. Rakam 330 ile 367 arasında kalırsa, halkoyuna /referanduma sunulması için Cumhurbaşkanlığı'na gidecek. Ancak şu konjonktürde referanduma gidilmesi siyasete de, terörle mücadeleye de zarar vereceği için Cumhurbaşkanı'nın yasayı Meclis'e tekrar görüşülmesi için göndermesi söz konusu olabilir. Meclis de bu noktada, aynı sorunun tekrar yaşanmaması için değişikliği bir daha gündemine almaz. Bu sefer de sıra, dosyaların tek tek görüşülmesine gelecek ki 600'den fazla dosyanın söz konusu olduğu ve bunun Meclis'in bir yıllık çalışmasına denk geldiği göz önüne alınırsa, nasıl bir yol izleneceği belirsizliğini koruyor.
3. 367'den fazla vekil olumlu yönde oy kullanırsa, yasa sorunsuz geçecek. Yalnız kapalı oylamada Ak Parti ve  hiç fire vermeden lehte oy kullansa dahi, 'nin desteği gerekiyor.
Kılıçdaroğlu, değişikliği anayasaya aykırı görmelerine rağmen lehte oy verecekleri yönünde ikircikli bir açıklama yapmıştı. CHP Genel Başkanı olan kişi böyle derken, İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, Eren Erdem, Mehmet Tüm, Fikri Sağlar,  ve Mahmut Tanal gibi CHP'li vekiller ise aleyhte oy vereceklerini ilan ettiler bile. Bu isimlerin, Genel Başkan'a açıktan muhalefet etmelerine karşın herhangi bir itirazla karşılaşmadıkları göz önüne alınırsa, oylamada CHP'nin önemli kısmının yasanın geçmemesi için oy vereceği kesin.
Geçtiğimiz günlerde, CHP'nin daha ulusalcı kanadını hâlen temsil eden Deniz Baykal'ın da "Toplu sünnet yapar gibi dokunulmazlık kaldırılmaz" dediği göz önüne alınırsa, CHP'nin vereceği firenin çok büyük olacağını öngörmek zor değil. Ancak CHP'nin HDP'leşmesini açıktan eleştiren Baykal'ın bu çıkışının sebebi, diğer 'malum' CHP'lilerden ayrı bağlamda değerlendirilmeyi hak ediyor.
Yasa, 367 ile geçse bile, bu yasamayı tümden yargının kılıcı altına koymak anlamına gelebilir ve Meclis'i işlemez noktaya sürükleyebilir. Ayrıca paralel yapının yargıdaki konumu hâlen sürerken, 'tutuklama' gibi bir provokasyonun gerçekleşmeyeceğini sanırım kimse iddia edemez. HDP'liler de ifade vermeye dahi gitmeyeceklerini ilan ederek, hâkimleri 'zorla getirme' kararı vermeye mecbur edip provokatif zemine alan açacaklarını duyurmuş oldular. Anlayacağınız dokunulmazlık yasası geçse de, geçmese de siyasette belirsizlik oluşturacak.
Eğer yasa geçmezse, bu sefer en başta olması gerektiği gibi, terör suçundan fezlekesi olanlarla basın veya siyasî partiler kanunu gibi suçlardan fezlekesi olanların dosyalarının bazılarının karma biçimde Meclis'e getirilmesi gündeme gelebilir. Hayırlısı olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums