Sıcak para AKP’nin imdadına mı yetişti?

Sıcak para AKP’nin imdadına mı yetişti?
14.02.2019 - 05:27
1165

 Uluslararası yatırım kuruluşlarının ağzından birkaç haftadır bal damlıyor. Türk Lirası’nın daha da değerleneceğinden, borsanın yükseleceğinden dem vurup Türkiye’ye yatırım çağrısı yapıyorlar… TL’nin değer kazanmasının, doların 5.20’nin altına inmesinin sebebi işte bu.

Sıcak paranın yeniden depreşen Türkiye aşkı kuşku yok ki, iktidarın işine yarıyor. Türkiye’ye yeniden sıcak para girdiği için:

1) Dolar düşüyor

2) Enflasyon düşüyor

3) Faizler düşüyor.

Bir ara yüzde 25’e kadar çıkan enflasyon, yüzde 20’ye kadar gerilemiş durumda. Tek neden doların düşüşü değil elbette ama payı büyük.

Haklısınız, yüzde 20 de yüksek bir rakam. Ama dolar 6 liranın altına inmeseydi enflasyon yüzde 40’lara, 50’lere dayanır, çarşı-pazardaki yangın kapıyı bacayı sarardı. Yüzde 20 enflasyonla seçime gitmekle yüzde 40 enflasyonla gitmek arasında büyük fark var.

Ne oldu da ağustostaki kriz sırasında Türkiye’yi apar topar terk eden sıcak para geri dönmeye karar verdi? Yoksa Illuminati veya “İngiliz derin devleti”nin yeni bir tuzağıyla mı karşı karşıyayız?

Kompo teorisi meraklılarını hayal kırıklığına uğratacağım, sıcak paranın Türkiye’ye dönüşünün arkasında dünyanın en basmakalıp hikâyesi var: Para kazanmak. (Hayır, dünyayı Illuminati veya başka bir gizli güç değil, kapitalistler yönetiyor.)

Sıcak paranın Türkiye’ye dönüş sebebini “Ayşe Teyze’nin anlayabileceği dille: Dolar neden düşüyor?” başlıklı yazımda anlatmaya çalışmıştım. (Bu arada “Ayşe Teyze” başlıklı yazılarımı cinsiyetçilikle suçlayanlar, biraz da Ali Rıza Amca’ya hitap etmem gerektiğini söyleyenler oldu. Haklılar.)

Özetleyecek olursak: Amerikan Merkez Bankası geçen ay sonunda faiz artırımlarına ara verdi. Bu nedenle, küresel sermayenin bir bölümü (Hepsi değil, macerayı-riski seven bölümü), “Bize Amerika’da ekmek yok” düşüncesiyle yüksek faiz veren gelişmekte olan ülkelere geri dönmeye başladı.

Sezar’ın hakkını Sezar’a verelim: Kriz sırasında dünyayı kaplayan “Türkiye iflasa gidiyor” düşüncesi etkisini yitirmemiş olsaydı, faiz ne kadar yüksek olursa olsun sıcak para bizi yine de pas geçerdi. Türkiye algısının bir nebze de olsa düzelmiş olması, sıcak paranın dönüşünde pay sahibi.

Yabancı yatırımcı, neye dayanarak Türkiye ekonomisinin düzelmekte olduğunu düşünüyor peki?

Uluslararası yatırım kuruluşu Renaissance Capital’in birkaç gün önce yayınladığı Türkiye raporundan okuyalım:

“Merkez Bankası’nın gecikmiş ama hayati faiz artırımı (Eylül ayındaki yüzde 6.25’lik faiz artırımı kastediliyor. BS.) piyasalarda yükselişe gerekçe oluşturdu. … Amerikan Merkez Bankası’nın güvercin tutum takınması (ABD’de faiz artırımlarına ara verilmesi kastediliyor) ve petrol fiyatlarının düşmesi, Türkiye piyasalarının yükselişi için ek destek sağladı. Eğer petrol fiyatları artmazsa cari açığın geçen yılın mayıs ayındaki 60 milyar dolarlık seviyeden, Temmuz’da 1 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Bu yıl Türkiye’ye 10 milyar dolarlık net portföy yatırımı (Portföy yatırımı: sıcak para) yapılmasını bekliyoruz. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının da (Fabrika yatırımları, şirket satın almaları) 2019’da 7-8 milyar dolar seviyesinde olmasını öngörüyoruz. …

Ekonominin önümüzdeki 5 yılda önemli oranda dengelenme fırsatına sahip olduğunu düşünüyoruz. Böylece kredili tüketime bağlı olarak bir patlayan-bir çöken ekonomi, ihracat ve yatırıma bağlı büyüme modeline geçiş yapabilir.

Ayrıca Türkiye’nin hızla büyüyen iş gücünü, Orta Avrupa ülkelerinden yüzde 75 daha ucuz asgari ücretini de dikkate almak lazım. Bu sayede ihracat odaklı sanayisini büyütecek doğrudan yabancı yatırımları çekebilir. TL, uzun dönem ortalamasına göre şu anda yüzde 18 ucuz.”

Dediğim gibi ağızlarından bal damlıyor, değil mi? Ama durun, dolarlarınızı bozdurup TL almak için acele etmeyin! Çünkü Renaissance Capital kadar iyimser olmayan yabancı yatırımcılar da var. Amerikan yatırım bankası Merrill Lynch, bu hafta başında yayınladığı “Türkiye Gezi Notları” başlıklı raporunda şunları söylüyordu:

“Amerikan Merkez Bankası’nın güvercin tutumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın şahin tutumu (Ankara’nın izlediği sıkı para politikası kastediliyor. BS.) 2019’un ilk aylarında TL’yi destekleyecektir. Ama seçim sonrasına ilişkin belirsizlikler riskleri artırıyor. Biz Türkiye’ye yönelik uzun vadeli yatırımları azaltmayı ve mevcut riskleri hedge etmeyi (Hedge: TL’de yaşanabilecek oynaklıktan korunmak için yapılacak finansal işlem) öneriyoruz… Talep zayıf ve işsizlik artıyor. Şirketler yatırım yapmakla değil nakit akışını yönetmekle meşgul. Enflasyonu düşürme kampanyasının nispi fiyatların bozulmasına yol açtığı ve kalıcı olamayacağı düşünülüyor… Avrupa’daki yavaşlama muhtemelen ihracattaki büyümenin tökezlemesine yol açacak. Seçimden sonra vergi indirimlerinin geri alınması ve şirketlerin artan maliyetlerini muhtemelen fiyatlara yansıtması enflasyonist etki yaratacak. … Eylül ayından bu yana Türkiye piyasalarında yaşanan yükseliş mevcut riskleri doğru biçimde yansıtmıyor.”

Ne dersiniz, kim haklı? İyimser Renaissance Capital mi? Kötümser Merrill Lynch mi?

Göreceğiz...

Barış Soydan

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums