Abdulkadir Selvi: İki maddede pürüz var, Anayasa Mahkemesinden bugün seçimlerle ilgili iptal kararı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHPnin Anayasa Mahkemesine sandıkların taşınması ile ilgili başvurusunu değerlendirdi. Selvi, "Seçimlerle ilgili düzenlemede bir iki maddede pürüz olduğu, bu durumda kısmi iptal kararı çıkması durumunda YSK’nın ilke kararlarıyla bu boşluğun doldurulacağı söyleniyor" diyerek, "Seçimlerin etkileyecek çapta bir karar çıkmadığı taktirde YSK’nın seçimleri iptal etmesi beklenmiyor" ifadesini kullandı.

Abdulkadir Selvi: İki maddede pürüz var, Anayasa Mahkemesinden bugün seçimlerle ilgili iptal kararı
31.05.2018 - 08:15
1117

  Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne sandıkların taşınması ile ilgili başvurusunu değerlendirdi. Selvi,  "Seçimlerle ilgili düzenlemede bir iki maddede pürüz olduğu, bu durumda kısmi iptal kararı çıkması durumunda YSK’nın ilke kararlarıyla bu boşluğun doldurulacağı söyleniyor" diyerek,  "Seçimlerin etkileyecek çapta bir karar çıkmadığı taktirde YSK’nın seçimleri iptal etmesi beklenmiyor" ifadesini kullandı.

 Anayasa Mahkemesi’nden ne çıkar, seçimler ilk turda biter mi?

 CHP’nin başvurusu nedeniyle bugün gözler Anayasa Mahkemesi’nde olacak ama seçimlerin iptal olacağı yönünde bir beklenti yok.

Seçimlerle ilgili düzenlemede bir iki maddede pürüz olduğu, bu durumda kısmi iptal kararı çıkması durumunda YSK’nın ilke kararlarıyla bu boşluğun doldurulacağı söyleniyor.

Seçimlerin etkileyecek çapta bir karar çıkmadığı taktirde YSK’nın seçimleri iptal etmesi beklenmiyor. İptal kararının bir kaosa neden olacağı savunuluyor.

Peki Anayasa Mahkemesi bazı düzenlemeleri iptal edip, yeni düzenleme yapılması için 6 ay ya da 1 yıl gibi bir süre tanıyabilir mi, bu durum seçimlerin ertelenmesini getirir mi? Hukukçular daha önceki kararlara atıf yaparak süre tanınmasının seçimlerin ertelenmesine gerekçe olamayacağını savunuyorlar.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı çıkmadan yapılacak her değerlendirme eksik olur. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ya yeni bir tartışma başlatacak ya da seçimler iptal edilir mi beklentisinin sona ermesine yol açacak.

EN ÖNEMLİ GÖSTERGE EKONOMİ

Bir yandan da seçimlerle ilgili anket yapan kamuoyu araştırma kuruluşlarının yöneticileri ile konuşuyorum. “Anayasa Mahkemesi’ne değil, dolara bakın”diyorlar.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Londra’da yatırımcılarla görüşen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in temaslarının perde arkasına baktım. “Güven tesis edilmesinin göstergesi piyasalara yansıdı. Yatırımcılar ikna edilmeseydi, kur düşmezdi” denildi. Aksi olsaydı biz kurdaki artışı konuşuyor olurduk. Küçük para girişlerinin başladığı, çıkışların durduğu gözleniyor. Zaten Şimşek de twitter hesabından görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin devam ettiğini söyledi. Şimşek yatırımcılara verdikleri mesajı, “Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı. Enflasyon ve cari açıkla mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız” şeklinde sıraladı.

Bundan sonraki süreci çok dikkatli yönetmek gerekiyor. Çünkü 2018 yılı ocak ayından bu yana ekonomi, seçmen eğilimlerinde en önemli gösterge olmayı sürdürüyor. Dolar 5 TL’nin üzerine çıksa, 5.20 ya da 5. 30 olsa biz bugün neyi konuşurduk, 4.50’nin altına düştü neyi konuşuyoruz? Buna bile bakmak yeter.

Kamuoyu araştırma kuruluşu yöneticileri, “Hâlâ tek risk ekonomi” diye uyarmayı ihmal etmiyor.

SEÇİMLER NEREYE GİDİYOR?

Bu arada kamuoyu araştırma kuruluşlarının yöneticileriyle seçimlere ilişkin değerlendirmelerini konuşuyorum. Başlıklar halinde şöyle sıralayabilirim.

- Partilerin cumhurbaşkanı adayı çıkarması nedeniyle seçimlere katılım yüksek olacak. 16 Nisan’daki gibi yüzde 85.5’lik bir katılım oranı bekleniyor.

- Yüzde 15’lik kararsız oranı aynı zamanda sandığa gitmeyeceklerin oranına denk geliyor. Eğer yüzde 15’in üzerinde bir kararsız oranı ortaya çıkarsa, hangi aday onu yanına çekebilirse yararlı olur. Seçmen daha çok, ittifak içinde yer değiştirir. CHP seçmeni Erdoğan’a oy vermiyor. Meral Akşener’e oy verecek olan Muharrem İnce’ye dönüyor.

- Seçim kampanyaları en fazla yüzde 2-3’lük bir seçmeninin kararını değiştiriyor. Kampanyalar daha çok kendi seçmenini motive ediyor. Sadakatini güçlendiriyor, moralini yükseltiyor.

- Milletvekili listeleri lokalde kendini gösteriyor. Milletvekili dağılımında etkili oluyor. Ama Türkiye ortalamasına yansıması güçlü değil.

Bunca değerlendirmeden sonra sonuca 
gel dediğinizi duyar gibiyim.

Onu da aktaracağım.

- Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 
açık ara bir farkla sonuçlanmayacak.

- Referandumda olduğu gibi heyecanlı 
bir yarış olacak.

- İttifak sistemi olduğu sürece bundan sonraki seçimlerde de kıran kırana bir yarış yaşanacak.

Seçimlere 24 gün kala ibre Erdoğan’ın 
ilk turda seçileceği yönünde.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/anayasa-mahkemesinden-ne-cikar-secimler-ilk-turda-biter-mi-40853083

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums