Abdulkadir Selvi: Sandık ve seçmen güvenliğine önlemler geliyor

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’a Anayasa değişikliğini onaylamayıp Meclis’e geri göndermesi yönünde yapılan çağrılar, siyasi fantezi olarak kalacak gibi.

Abdulkadir Selvi: Sandık ve seçmen güvenliğine önlemler geliyor
2.02.2017 - 07:03
1358

 CUMHURBAŞKANI Erdoğan’a Anayasa değişikliğini onaylamayıp Meclis’e geri göndermesi yönünde yapılan çağrılar, siyasi fantezi olarak kalacak gibi.

Çünkü referandum sandığı 16 Nisan’da önümüze geliyor.

Referanduma gidilirken bölgeye yönelik iki çalışma yürütülüyor.

1- Sandık güvenliği.
Seçimlere OHAL ortamında gidileceği neredeyse netleşti. Oy kullanılan yerlerde sandık görevlileri ve seçmenlerin dışında kimse olmayacak. Böylece örgütün bölge halkının oylarına ipotek koymasının önüne geçilecek. PKK militanlarının oy kullanılan mahallerde seçmenlere baskı yapmaları engellenecek.

2- Bölge halkının iradesinin PKK baskısı olmadan sandığa yansıması.
PKK, köylerde halkı tehdit ederek başka partilere oy verilmesini engelliyor, küçük yerleşim yerlerinden halkı organize bir şekilde sandığa getirip oy kullanmalarını sağlıyordu. Referandumda buna imkân tanınmayacak. Uzak yerleşim yerlerinden oy kullanmak için şehir merkezlerine gelecek olanlarla ilgili organizasyonu devlet üstlenecek. İlgililerle konuştum, yönelttiğim sorular ve aldığım cevaplar şöyle:

Meydanlara yüz binleri toplayan HDP’nin milletvekilleri tutuklanırken bölge halkının tavrını nasıl okumak lazım?
Sürpriz bir durum değil. Şehir savaşlarının mağduriyetinin örgütten kaynaklandığını görüyor, halk tepki veriyor. Örgüt kurulduğu günden bu yana en büyük oy kaybını yaşıyor. Devletin çözüm için sivil enstrümanları devreye soktuğunu, bunda samimi olduğunu ama buna rağmen örgütün savaşı seçmesinden dolayı tepkili. Milyonlarca oy alan partinin genel başkanı tutuklanırken bölge halkı tepki vermeyerek, örgüte mesaj veriyor. Şiddeti seçen örgüt sonucuna katlansın diyor.

Oysa 90’lı yıllarda DEP’lilerin Meclis’ten alınıp cezaevine koyulması tepkiye neden olmuştu. 90’lı yılların yanlışları da eklenince PKK, ikinci büyük sıçramasını o dönemde yapmıştı. Bu kez neden aynı şey olmuyor? Çünkü bölge halkı çözüm sürecinin nimetlerinden yararlandı. Devletin sivil çözümden yana samimi olduğunu anladı, örgütün çözümü değil savaşı istediği gördü. Irak ve Suriye tablosunu ise bölge halkı iyi değerlendiriyor.

Peki son ölçümlere göre bölgede HDP ne durumda? HDP’den uzaklaşan kitleler AK Parti’ye döndü mü?
HDP, yüzde 10 civarında görünüyor. Parti de yüzde 6-8’lik marjinal bir kesim var. Halk PKK’ya mesafeli, yaşanan olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutuyor ama AK Parti’ye karşı da flu.

YAZININ TAMAMI İÇİN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums