Aydın Selcan:Halep düştü. Halep kurtuldu

Ankara, Halep’i Moskova’ya verip, karşılığında Bab’ı almış olabilir mi? Aldığını sanmış, varsaymış olabilir mi? Stratejide varsayımlar hataların anasıdır.

Aydın Selcan:Halep düştü. Halep kurtuldu
15.12.2016 - 08:14
1716

 Ankara, Halep’i Moskova’ya verip, karşılığında Bab’ı almış olabilir mi? Aldığını sanmış, varsaymış olabilir mi? Stratejide varsayımlar hataların anasıdır.

Halep düştü. Halep kurtuldu. Esat kazandı. Rusya ve İran kazandı. Cihatçı direniş kaybetti. ABD kaybetti. Başta Fransa Batı kaybetti. Türkiye? Türkiye de kaybetti. Ama Ankara, hem son 5 kilometrekareye sıkışan direnişçilerin aileleriyle birlikte tahliyesini Rusya aracılığıyla kotararak hem aksiyonu Bab’a taşıyarak zarardan kârlı durumda.

Halep’te askeri harekat bitti. Suriye’de filmin son bölümü başladı. Ekonomi, medeniyet, nüfus açılarından işe yarayan dört merkez Halep, Hama, Humus ve Şam Esat’ın denetimine girdi. Halep’in kuzeyindeki modern sanayi mahallesi ŞeyhNaccar bir örnek. Tesisler sökülüp Türkiye’ye götürülmüştü. Bu dört merkez de yıkık. Altyapı, konut, enerji gibi temel konularda Dünya Bankası’na göre  altı milyar dolar yeniden yapılanma yatırımı gerekecek.

Kürtler veya PYD/YPG, Halep’te Şeyh Maksut mahallesinde dayanmayı becerdi. Rusya destekli nihai rejim harekatında da Bustan Paşa’yı geri aldı. En azından Halep’te Şam ile ile doğrıdan etkin eşgüdüm içinde hareket edebileceğini gösterdi.

Halep’ten karılan direnişçiler ise Idlib’e götürülüyor. İdlib’den ötesi Reyhanlı. Türkiye’nin dolaylı veya doğrudan denetim altına aldığı ülkemizle sınırı Azez-Rai/Çobanbey-Cerablus hattından 92km, derinliği şimdilik Mare-Dabık-Şacur Nehri hattına dek 25km olan dörtgen dışında dolaylı elinin uzandığı yer Idlib. Doğu Halep’te yürütülen Grozni çağrışımlı havadan bombardıman harekatı Idlib’te olacaklara dair fikir verebilir. Idlib’le Türkiye bağlantısının koparılması ilk hamle olarak beklenecektir.

Ankara, Halep’i Moskova’ya verip, karşılığında Bab’ı almış olabilir mi? Aldığını sanmış, varsaymış olabilir mi?  Stratejide varsayımlar hataların anasıdır. Moskova’yla yoluna girdiği söylenegelen ikili ilişkilerde, onlar Güney Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali’ni “alırken”, bizim kazanç hanemiz henüz boş gözüküyor. Ya El Bab bir seraba, kenarında sürekli patinaj yapılacak bir tuzaksa?

Bab’da Özel Kuvvetler mensubu astsubaylarımız Muhammed Duran Keskin ve Kıvanç Kaşıkçı IŞİD tarafından tutsak edildi ve Rakka’ya götürüldü. Şimdiye dek 19 şehit verdik. 300 komandoyla Bab cephesini takviye ettik. Son yansıyan haberlere göreyse, TSK tankları desteğinde ÖSO Bab’ın kenar mahallelerine girmiş.

Başbakan Yıldırım’ın Moskova dönüşü medyaya yaptığı açıklamaya göre “güneyde ineceğimiz nokta El Bab’la sınırlı, onun ötesinde bir planımız yok”. Böylece Suriye’de yürüttüğümüz Fırat Kalkanı harekatının amacını halen bilemesek de kapsamını anlamış oluyoruz.

Ancak El Bab’ı tümüyle sarmadan, IŞİD’den almak mümkün değil. Sadece PYD’nin Afrin ve Kobane kantonlarını birleştirmesini önlemek adına El Bab’ı sarıp, ilanihaye almadan orada beklemek de. Bab’ın doğu ve batısına sarkmaya kalkıldıkça maalesef daha çok kayıp vereceğimiz ve daha çok askerimizin kaçırılabileceğini öngörmek de gerçekçilik gereği.

IŞİD de taktiksel fırsatçılıkla Palmira’yı geri aldı. Böylece rejimin aynı anda birkaç cephede savaşı yürütemeyeceğini teşhir etti. Ancak Nazi Almanyası’nın kaybettiği II.Dünya Savaşı sonundaki ani Ardennes saldırısı gibi büyük savaşın sonucuna etki edemez. Öyleyse 2017 yılında IŞİD Rakka’dan da Musul’dan da atıldığında, Suriye’de savaşan taraf olarak yalnızca TSK destekli ÖSO’nun iki cebi mi kalacak? Aynı zamanda Şam’la kötü, Moskova’yla iyi mi olacağız?

Son olarak, en başta söylediğimiz gibi, diğer büyük kazananın İran olduğunu altı kalın çizilmeli. Hem Hizbullah üzerinden, hem doğrudan destekle. İran, Lübnan-Suriye-Irak’ta kenara itilemeyeceğini kanla ortaya koydu. Ankara bölge siyasetini yürütürken bu gerçeği de mutlaka dikkate almak zorunda.

http://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2016/12/15/halep-dustu-halep-kurtuldu/

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums