Ümit Fırat: HDP’lilerin Tutuklanmaları Üzerine

Sonuç olarak, mevcut uygulamalar ve tutuklamalarla, Kürtler için talebi olan her türlü demokratik ve sivil siyasetin düşünce ve eleştirileri de şimdiki fiili durum itibariyle susturulup, tutuklanmış oldu.

Ümit Fırat: HDP’lilerin Tutuklanmaları Üzerine
6.11.2016 - 10:23
1925

Anayasa Hukuku derslerinde, demokrasiyle yönetilen modern devletlerde, Yasama(teşri), Yürütme(icra) ve Yargı(kaza)’dan meydana gelen Kuvvetler Ayrılığı Prensibi uygulandığına dair bir bölüm okutulurdu.

Her ne kadar Türkiye’de böyle bir sistemin varlığından bahsediliyorsa da, şahsen ne yaşadığım süre boyunca, ne de benden önce böyle bir sistemin var olduğuna inanmadım. Her dönemde bu “kuvvetlerin” arka planında bir vesayetçi irade olduğuna ve vesayetçi irade değişse bile müesses nizamın kendini koruduğuna tanık oldum.

Her ne kadar siyasi partilerin vaatlerinde, kuvvetler ayrılığının gerçekleştirilmesi, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı gibi talepler telaffuz edilse bile, müesses nizamın toplum tarafından pek sorgulanmadığını, dert edinilmediğini de gördüm. Hatta günümüzde, bu kurumların birbirlerinden bağımsız olarak hareket etmesinin tersine, tümünün birden tek bir iradeye tabi tutulması yönündeki toplumsal tercih de oldukça güçlü bir vaziyette.

Türkiye’de başta siyasi davalar olmak üzere cezai yargı söz konusu olduğunda, zanlı veya zanlıların acilen tutuklanıp hapishaneye konulması, daha sonra da yıllarca sürecek mahkeme sürecine başlanması pratiği, bilinen ve akla gelen ilk işlemdir. Türkiye’de yargının en temel ve değişmez prensibi, insanları önce suçlu bulup, sonra yargılamaktır. HDP yönetici ve milletvekillerinin tutuklanmaları da -tabii Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinin de- bu temel ve değişmez prensibin son örnekleri oldular.

Şahsen, Cumhuriyet Gazetesi’ni de, Cumhuriyet Halk Partisi gibi Kurumsal olarak Türkiye’nin temel kurumları arasında değerlendirmekteyim. Ama onları bu ülkenin bir gerçeği olarak kabul etmek gerektiğini de kabulleniyorum. Gerek Cumhuriyet Gazetesi’nde, gerekse de Cumhuriyet Halk Partisi’nde her zaman çok değerli arkadaşlarım çalıştılar ve halen de çalışmaktalar. Son tutuklananlar arasında da uzun yıllardır yakın dost ve arkadaş olduklarım var.

HDP’ye gelince; önce TBMM’de hukuk dışı yöntemlerle, müktesep hakları hiçe sayılarak, savunmaları dahi alınmadığı gibi, Anayasa Mahkemesi’ne bile başvuru hakları olmadan, bir oldu-bitti ile dokunulmazlıkları kaldırıldı. Aradan 5 ay geçtikten sonra da, farklı tarihlerde ve farklı yerlerde haklarında açılmış adli soruşturmalar nedeniyle aynı anda gözaltına alınıp, aynı zamanda mahkemeye çıkarılıp tutuklandılar.

Orada da bazı arkadaşlarım yer almakta ve aktif olarak çalışmaktadırlar. Ne var ki, politik olarak ne HDP’ye, ne de arka planındaki örgütlere hiç yakınlık duymadım. Pek çok kere, faaliyetlerini eleştiren yazılarım ve açıklamalarım oldu. Hatta parti yönetiminde etkin olan bazı şahsiyetleri, bir Kürt Partisi olarak algılanan HDP yönetiminde görmenin Kürt dünyasında pek hoş karşılanmadığını da ifade edebilirim.

Ama şimdi mahkemeler, verdikleri tevkif kararlarıyla sadece onları peşinen cezalandırmadılar. HDP dışındaki bütün Kürt siyasi yapılarını, demokrat insanları ve demokratik kurumları da cezalandırdılar. Böylece, yapılan yanlışları eleştirip, demokratik siyasetin gelişmesi ve güçlenmesi için çaba gösteren kurumların ve kişilerin de eli kolu bağlanmış oldu.

Sonuç olarak, mevcut uygulamalar ve tutuklamalarla, Kürtler için talebi olan her türlü demokratik ve sivil siyasetin düşünce ve eleştirileri de şimdiki fiili durum itibariyle susturulup, tutuklanmış oldu. Tabii bunun doğal sonucu olarak da, bu ülkede demokratik, parlamenter ve sivil siyasi mücadelenin imkânsız olduğunu söyleyen silahlı örgütün ekmeğine sürülmüş ve yapılan bütün uyarılara rağmen, yeniden mağduriyet siyasetinin önü açılmış oldu. Maalesef ve maalesef.

Bu yazı Fırat’ın Facebook hesabından alınmıştır

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums