Ömer Şahin: Muhalifler için 3 seçenek masada

MHPli Akşener, Oğan, Aydın ve Özdağ bugün buluşuyor . Muhaliflerin önünde 2 ay süre ve 3 seçenek var. 2016da

Ömer Şahin: Muhalifler için 3 seçenek masada
11.07.2016 - 07:07
1689

 MHP'li Akşener, Oğan, Aydın ve Özdağ bugün buluşuyor . Muhaliflerin önünde 2 ay süre ve 3 seçenek var. 2016'da kurultay için yeniden imza toplanması ilk seçenek. Hedef 800 imza olsa da son söz yine mahkemenin olacak.

Muhalefet, 2018'e kadar bekleyip il, ilçe kongrelerinde yarışı deneyebilir. Bunun için ihraç ve olası erken seçimi göze almaları gerekiyor. Son seçenek ise yeni parti kurmak. Bugünkü buluşmada 3 seçenek de masada olacak.

Yaşananlar politik mücadelenin ötesinde

Geçmiş yıllarda SHP/CHP, ANAP, DYP çok yaşadı parti içi yarışı, demokratik rekabeti. MHP'de gördüklerimiz bunlara benzemiyor. MHP'de yaşananlar politik mücadelenin ötesine geçti.  Hukukun siyaseti biçimlendirdiği bir süreç. Meşruiyeti sorgulanan siyasi aktörler. Bazen yarış kimle, kim arasında dedirtecek ölçüde dış müdahale algısı.

Kurultay mücadelesi Bahçeli ve rakipleri mi yoksa muhalifler (daha doğrusu Akşener) ile iktidar odağı arasında mı?

Bu soruyu sordurtacak ölçüde tuhaflaşmış bir kurultay sürecini yaşadık; yaşıyoruz. Kitapta yazılı olanlar ile sahada oynanan oyun uymuyor birbirine. O yüzden top kale çizgisini geçse de 'gol 'sayılmıyor.

Kitaba uyulsa Kurultay toplanırdı

Düşünün, delegelerin yarıdan fazlasının desteğini aldıkları halde kurultay toplayamamış isimlerden söz ediyoruz.Her şey kitapta yazılı olduğu gibi ilerlese dün MHP kurultayı toplanacaktı. Toplan(a)madı. Hukuk labirentlerinde yol almaya çalışan muhaliflerin önü bir yerlerde mutlaka kesiliyor.

Beştepe'ye takılabilirsiniz

"Halk"ı arkasınıza alsanız da karşınıza 'Devlet' çıkabilir. Delege gücünüz Balgat'ı aşırır da Beştepe bariyerlerine takılabilirsiniz. Adına 'muhalifler' denen sayıları şimdiden 6'yı bulan adayların işi bu yüzden çok zor.Ne İnönü'ye karşı Baykal'ın, ne Akbulut'a karşı Yılmaz'ın ya da Çiller'e karşı rakiplerinin verdiği mücadeleye benziyor.

Peki şimdi ne olacak?

Öne çıkmış 4 aday Meral Akşener, Ümit Özdağ, Sinan Oğan ve Koray Aydın bugün buluşuyor. Kendi aralarında sorunları da çözmüş değiller ama bir karar vermeleri gerekiyor.  Önlerinde en fazla iki ay süre var. 

Muhalif cephede ağırlıklı görüş yeniden imza toplamak, filmi başa sarmak, kurultay sürecini yeniden başlatmak. 650'ye ulaşmış noter destekli imza sayısını 800'e çıkartmak. Diyelim başardılar. Ya sonra? Kurultay toplanma garantisi var mı? Hayır! Hukuk labirentlerinden çıkamayacakları yönünde güçlü işaretler olduğunu kabul etmeli.

Muhalefet, 2016'dan umudu kesip 2018 kurultayına kadar mücadeleye devam etmeyi seçebilir. O zaman il, ilçe kongrelerinde yarış yaşar. Bu süreç içinde partiden ihracı ve olası bir erken/baskın seçimi de göze almaları gerekiyor.

Yeni parti de bir seçenek

'Yeni parti" de muhalifler için bir seçenek. Hatta Meral Akşener liderliğinde yeni bir parti için yoğun talep olduğunu da gözlemlemek mümkün. Tamam, halkta bir 'beklenti', 'arayış' var ama "Devlet" nereye kadar yol verir? Maalesef, demokratik bir ülkede asla akla dahi getirilmeyecek ihtimaller zihinlerde soru olarak duruyor.

Siyasi tarih şunu da gösterdi bizlere. "Lider"ler kritik günlerde temayüz etmiştir. Tırsan, geriye çekilen hatta zamanını bekleyen değil 'dik durup' mücadelesini veren 'lider' oluyor ve  kazanıyor.  MHP'li muhalifler de mahkeme kararlarına bel bağlamaktan çok etkin siyasi tavır alarak kendilerine bir gelecek inşa edebilir.

MEYDAN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums