Yavuz Baydar: Yargı darbesinde gaza basıldı, ey ahali!

Oy sandığı hukuk mukuk tanımaz, gidin işinize...

Yavuz Baydar: Yargı darbesinde gaza basıldı, ey ahali!
20.06.2016 - 00:38
1639

 Oy sandığı hukuk mukuk tanımaz, gidin işinize...'

 

Hadisenin Türkçesi bu.

 
 

Ankara'da 'üst akıl'ın yüce himayelerindehazırlanan 'yargı darbesi', TBMM Genel Kurulu'na doğru adım adım ilerlemekte.

 
 

Yüksek yargıyı baştan aşağı tornadan geçirip, uzaktan kumanda bir 'adalet' sistemini ülkeye monte etmeyi amaçlayan taslağa göre Yargıtay'ın 516 üyesi kademeli olarak 200'e, Danıştay'ın 196 üye sayısı ise kademeli olarak 90'a indirilecek. Üyelikleri sona erenler içinden Yargıtay için HSYK, Danıştay için ise 29'una cumhurbaşkanı, 87'sine ise HSYK tarafından yeni üye atanacak.

 
 

Bir cumhurbaşkanı ilk kez bu kadar yüksek bir oranda yüksek yargıya üye atamış olacak.

 
 

“Böyle bir olay Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanıyor. Türkiye için ağlanası bir durum” demiş Yargıtay eski başkanı Sami Selçuk, Yeni Hayat'a dün verdiği mülakatta:

 
 

“Oy gücüyle hukuku yıpratmak istiyor. İşin özeti bundan ibarettir. Ne anayasa tanıyor, ne hukuk sistemi tanıyor. Yapılan ne yazık ki Afrika ülkelerinde dahi görülmüş bir işlem değil.”

 

Danıştay eski başkanlarından Nuri Alan da kısa süre önce Türkiye yargısının nasıl bir darbe ile karşı karşıya kaldığını anlatmıştı:

 

'“Bunlar askeri yönetimler döneminde yapılanlardan kat kat daha fazla. AKP şeklen yüksek yargıyı muhafaza etmekle beraber, tamamen kendi doğrultularında yüksek mahkemeler oluşturma gayretinde. Türkiye'nin bu düzenlemeler karşısında ayağa kalkması lazım. Ama büyük bir sessizlik var.”

 

Bu görüşe Yargıtay eski başkanlarından Hasan Gerçeker de katılmıştı:

 

'Anayasal teminatla seçilmiş Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görevine yasayla son veremezsiniz. Bu konuda yüksek yargının, bu konuyla ilgili olan kurumların mutlaka direnç göstermeleri lazım. Yanlış olduğunu ileri sürmeleri lazım."

 

Ses çıkaranlar var ama etkisi şüpheli.

 

Bir grup Yargıtay üyesi kısa süre önce yayınladığı bildiride, her ne kadar 2010 referandumunda elde edilen HSYK kazanımlarının 17-25 Aralık'ta 'hukukun üstünlüğü' adına ne kadar umut verici olduğunu bile bile yanlış yorumlamakta ısrarcı olsa da, şuhaklı tespiti yapmıştı:

 

''..siyasi iktidarın (yüksek yargıda) kadro sayısını düşürmesi, gerçekte açıklananın aksine; hukuktan ve vicdanından başka otorite tanımayan, bağımsızlığından ve tarafsızlığından ödün vermeyen yargıçları, paralel yapılanma adı altında bu kurumlardan ayıklamak, bu mahkemeleri kendisine yakın gördüğü ve uyumlu üyelerle yeniden biçimlendirme çabasının bir ürünüdür.''

 

Bu hukukçular 17-25 Aralık sonrasında bazı meslektaşlarının hoyratça görevlerine müdahale edilip hapse atılmalarına 'paralel' safsatasına inandıkları için ses çıkarmadılar.

 

'Yanlış' dediğim kısmı budur.

 

Belli ki, pek çok yargı mensubu, 2010 formatları öncesine, eski düzene dönüşü; belki de ikbali umuyordu.

 

Hüsrana uğradılar.

 

Oysa, mesele Cumhurbaşkanı ve kullanışlı partisi AKP açısından açıktı:

 

2010 referandumunun reform değerindeki bazı kilit kazanımlarını, kokuşmuş bir iktidara 'bir daha asla' yargı önünde hesap verme fırsatı çıkmaması için sağlama alıp, iktidar bağımlısı bir 'adalet ucubesi' kurmak.

 

Mevcut Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit bile oldubittiye karşı çıktıysa, varın siz vahametin boyutunu düşünün.

 

YARSAV Başkan Yardımcısı Defne Bülbül “Kasım seçimlerinden sonra başkanlık ve tek adam iktidarı için vites dörde takılmıştır” diye yazdı geçenlerde.

 

Tespit yerinde.

 

Artık hızlandırılmış bir darbe süreci yaşanıyor.

 

AKP kurmaylarından Naci Bostancı ve Mustafa Şentop, 'yeni anayasa' ambalajındakiBaşkanlık Rejimi için bu sonbaharı işaret ediyor.

 

Açık ki, yüksek yargı hamlesini öne çeken AKP'li zevat, ilerde 'yeni anayasa' kisvesi altındaki bulanık süreçte çıkabilecek sorunlara zırh çekmeyi hedefliyor.

 

Göz göre göre bir Orta Asya modeline doğru gidiyoruz.

 

Selçuk'un 'ağlanası' dediği şey, buna kimsenin hala ses etmemesi.

 

İlke ve değerler yerine ideoloji, husumet ve menfaat her kurumda öne çıkmışsa, daha çoook ağlanacaktır.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums