Ömer Şahin: Kabine listesini nasıl okumalı?

Kabineye 9 yeni isim girdi, 4 bakanın yeri değişti. Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan’ın kalışı,

Ömer Şahin: Kabine listesini nasıl okumalı?
25.05.2016 - 01:32
1764

Kabineye 9 yeni isim girdi, 4 bakanın yeri değişti. Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan’ın kalışı, Yalçın Akdoğan’ın gidişi, kadın bakan sayısının teke inişi listenin sürprizleriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ‘yüzde yüz uyumlu’ isimler tercih edildi. Abdullah Gül’e de yakın olan Mehmet Özhaseki son 10 gündeki ‘antiparalel’ mesajlarıyla treni kaçırmadı.

Erdoğan-Yıldırım geceyarısı görüştü hazır liste sabah açıklandı. Çankaya Köşkü yerine Beştepe’de açıklama yapılması ilk kabine toplantısının Saray’da yapılacak olmasıyla ‘partili cumhurbaşkanlığı’ dönemine uygulamalı geçiş yapıldı.

 Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan’ın gideceğinden herkes o kadar emindi ki… Kaldılar. Ekonomi zaten bıçak sırtındayken Şimşek’in gönderilme riski alınmadı. Buna karşın Şimşek ile tamamen farklı ekolden olan Canikli-Zeybekçi ikilisi monte edildi. Mehmet Şimşek’in varlığı kalsa da etkisi azalacak.

 Lütfi Elvan iki sebepten kaldı. Gidişi ‘Hoca ekibi tasfiye oluyor” algısını güçlendirecekti. Parti tabanında şüphe doğsun istenmedi. Davutoğlu odaklı tartışmaların, homurdanmaların önü alınmış oldu. İkincisi, Davutoğlu’ndan sonra Elvan gitseydi Konya, Karaman, Mersin yöresinde ‘temsil’ sorunu doğacaktı.

 Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecinden milliyetçi çizgiye evrildiği ünlü Dolmabahçe görüşmesine katılan iki isimdi. O tablo kadar MKYK toplantılarında özellikle dokunulmazlık ve çözüm süreci tartışmalarında Akdoğan’ın Davutoğlu’na yakın çizgide duruşunun gidişinde etkili olduğu söyleniyor. Akdoğan’ın gidişiyle “Kimse vazgeçilmez değil” mesajı da verildi. Akdoğan’ın ‘paralel yapıyla mücadele’ bayrağını Canikli ya da Kaynak’a devretmesi bekleniyor.

 Veysi Kaynak, milletvekilliği döneminde kanun tekliflerinin bir numaralı imza sahibi, Meclis’ten çıkacak kanunların parti adına takipçisiydi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yardımcılığını da yapmıştı. Bu kez Hükümet ile Meclis arasında ‘köprü’ görevi yapacak.

Sonradan bırakılan ‘bıyık’ ya da sakalın etkili olmadığı görüldü. Yeni kabinenin yarıya yakın bıyıksızlardan oluştu. Kabinede Karadeniz ağırlığı (8 bakan) dikkat çekerken ‘kürt’, ‘zaza’ sayısı azaldı.

 Kabineden giden Mehmet Müezzinoğlu, Cevdet Yılmaz, Sema Ramazanoğlu’nun partide, Mustafa Elitaş’ın Grup Başkanvekilliğinde görev alması muhtemel.

 2 Kadın bakanın gideceği biliniyordu ama yerine biri başörtülü 2 bakan bekleniyordu. Kabinenin tek kadın bakanı Fatma Betül Sayan oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın anne ve babası RP’de siyaset yapmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ‘aile dostları’. Üçü de iyi eğitim alan Sayan kardeşlerden hepsi Erdoğan ile Başbakanlığı döneminde çalıştı. Kardeşlerden biri BTK Başkanı, diğeri de Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı olunca ilginç bir tablo çıktı. Bakan Abla, Müsteşar Yardımcısı kızkardeşiyle çalışacak.

 Yeni Başbakan ve parti lideri Binali Yıldırım’ın kabinesinde 3 eski parti lideri (Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Süleyman Soylu) yerlerini korudu.

 17/25 Aralık Operasyonunda “Reis’i kurtaran” ikili olarak görülen Bekir Bozdağ ile Efkan Ala’da beklendiği gibi kabinede kaldı. TÜBİTAK operasyonuna imza atan Fikri Işık da Sanayi’den Milli Savunma’ya kaydırıldı. Bilim, Sanayi Bakanlığı’na ise helikopter, tank gibi ‘milli savunma’ projelerinde görev yapmış Düzce milletvekili Faruk Özlü getirildi.

 Başbakan Binali Yıldırım koltuğunu yakın kurmayı Ahmet Arslan’a bırakırken yine eski bürokratı İsmet Yılmaz’ı yeni bir yapılanmanın eşiğinde olan Milli Eğitim’e kaydırdı.

 Berat Albayrak Dışişleri ve Ekonomi patronu olabilirdi. Her iki alanda sıkıntılı. Geçiş döneminde riske edilmedi ve yerinde kaldı.

 Mustafa Şentop, Şaban Dişli, Mehmet Muş direkten döndü. Burhan Kuzu ise sayısız hayal kırıklıklarından birini daha yaşadı.

Bürokrasi silbaştan!

Kongre bitti, hükümet kuruldu. Binali Yıldırım hem kabinedeki hem de partideki ‘Refik’lerini belirledi.

Şimdi kapsamlı bir atama furyası geliyor!

MİT Müsteşarı Hakan Fidan…

Kaç zamandır konuşuluyordu. Kendisinin de “bırakayım artık” dediği biliniyordu.

Artık vakit geldi gibi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan bavul topluyor.

Önce Japonya deniyordu ama şimdi ABD olabileceği de konuşuluyor.

ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ile becayişi sözkonusuydu. Oysa şu anda MİT Müsteşarlığı’na en yakın aday İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya en yakın isim olan Müsteşar ve seçim dönemi geçici bakan Selami Altınok.

Fidan ABD’ye giderse Serdar Kılıç’ın adı Dışişleri Bakan Yardımcılığı için geçiyor.

Dışişleri demişken… Büyükelçiler kararnamesi hazırlanıyor. Davutoğlu’nun etkisinin olmayacağı bir kararname. Listeye Dışişleri dışından daha fazla isim girebilir.

En kısa sürede çok sayıda Vali ve Emniyet Müdürü değişecek.

Hazine Müsteşarlığı’na atama yapılacak. Ekonomi bürokrasisi sil baştan yenilenecek.

İl, ilçe Müftülerinde değişim olacak.

Kısa sürede bütün atamalar tamamlanacak.

Listeler hazır!...
 
MEYDAN
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums