Cengiz Algan: Master Plan: Yangın yerinde gülistan inşası

Bu planda ise göze ilk çarpan şey o eski yaklaşımın tamamen terk edildiği. Birinci sıraya güvenlik değil “psikolojik unsur” başlığının alınması bir gösterge mesela.

Cengiz Algan: Master Plan: Yangın yerinde gülistan inşası
7.02.2016 - 17:49
1799

 Başbakan Davutoğlu Mardin’den başlattığı ve her Cuma günü bir başka şehirde düzenleyeceği “Kardeşlik Buluşmaları” toplantılarının ilkinde, merakla beklenen“Master Plan”ı açıkladı. Aslen 303 maddede detaylandırılan plan 10 temel başlıkta tanıtıldı. Başbakan tabloyu “Yangın yerinde gülistan inşa edeceğiz” diye, umut aşılayan ve rehabilitasyonu vurgulayan sözlerle özetledi.

Planın totalde iyi mi kötü mü olduğunu anlamak için Türk solunun, PKK medyasının, “bağzı” müzmin mutsuz aydınların ve Demirtaş’ın söylediklerine bakmak yeter. Bu cenah, plan için daha ilk saatlerde “savaş ve çözümsüzlüğe devam”, “savaş planı”, “olmamış, ı-ıh” dediğine göre, demek ki iyi bir plan var karşımızda.

Hele de Demirtaş "Anlaşılıyor ki Kürtleri rehabilite edilmesi gereken bir halk olarak görüyorlar. Seçimle alamadıkları belediyeleri de kayyum yöntemiyle, valilik, kaymakamlık eliyle almaya çalışıyorlar. Bu zavallılık" diyorsa, ortada kesin iyi bir şey vardır. Çünkü Başbakan Mardin’de çatışmalar yüzünden zarar gören Kürt halkının kayıplarının telafisi ve sorunun tümden çözümü için hazırlanan planı açıklarken, aynı gün, yine Mardin’de, şu şiddet çağrısını yapabilen biri kendisi: Başbakan'ı takan yok. Sokakta gördüğünüz polis değil; halkı öldürmeye programlanmış, psikolojisi bozuk bir ekip. Bunları artık Başbakan durduramaz, halk durdurabilir”. Kürtler hangisinin dediğine sarılacak, hep birlikte izleyeceğiz.

Planın kendisine gelirsek; benim gözüme çarpan en önemli nokta devletin meseleye yaklaşımındaki bariz iyileşme. 90’larda şimdi “şehir savaşları” denilen çatışmalar yoktu. PKK militanları, çoğunlukla dağlarda askerle çatışmalara giriyordu. Yerleşim yerlerine gizlice girip çıkıyorlardı. Oralarda bugünkü gibi “mukim” değildiler. Buna rağmen devlet, örneğin bir köye PKK’lıların uğradığını (Dikkat: şimdiki gibi gelip oraya hendek kazıp, barikat kurma, mayın döşeme filan değil, sadece “uğrama”) tespit ettiyse, köyü boşaltmaları için çok kısa bir süre tanıyor, boşalan evleri ateşe veriyor, hayvanlarını telef ediyor, geri dönüşleri engellemek için yöreyi neredeyse haritadan siliyordu. Yani her duruma sadece güvenlik açısından tepki veriliyordu.

Bu planda ise göze ilk çarpan şey o eski yaklaşımın tamamen terk edildiği. Birinci sıraya güvenlik değil “psikolojik unsur” başlığının alınması bir gösterge mesela. Bu maddeyle devlet aygıtıyla vatandaş arasındaki mesafelerin iyice kısaltılacağı, vatandaşın sorunlarını gidermede başvuracağı tek merciin “şefkatli” devlet olacağı, devlet dışı silahlı bir odağa itibar edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

İkinci olarak, Davutoğlu çok güçlü bir “birlik ve kardeşlik” vurgusu yapıyor. Sözleri neredeyse muhtemel bir teritoryal parçalanmaya da cevap niteliğinde: Ben bir Türkmen aşireti çocuğuyum. Sol tarafımda bir Mezopotamya çocuğu, bir Kürt çocuğu oturur; Mehmet Şimşek. Sağ tarafımda Karadeniz’den vatan evladı Numan Kurtulmuş. BatıTrakya'dan, Rumeli çocuğu Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanımız. Baktığım zaman hamd ediyorum ki, Mezopotamya, Balkan, Anadolu çocukları birleşti, işte Türkiye'nin harmanı bu”.

Eskinin güvenlik konseptinden çıkıldığı ve yeni bir anlayışa geçildiğini gösteren işaretlerden biri de Başbakan’ın kamu güvenliği tarifinde:

12 Eylül devlet otoritesi diyordu. Ben kamu düzeni diyorum. Çünkü kamu hepimiziz, kamu hep beraber biziz. Sıradan bir devlet gücünden bahsetmiyorum, hepimizin özgürlüğünü, güvenliğini, hayatını, onurunu, teminat altına alan bir kamu düzeninden bahsediyorum. Hep beraber birlikte inşa ettiğimiz bir düzen.”

Planda yer alan 10 konu başlığını daha da sadeleştirirsek:

Mağdurların yaralarının sarılması (telafi programı), kamu düzeninin tartışmasız biçimde sağlanması, demokratikleşme hamleleri (yeni anayasayı kapsıyor) ve devam edecek süreçte muhatapların değiştirilmesi. Yani kapsamlı ve entegre bir plandan söz ediyoruz. Güvenliğin yanı sıra ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutlar da ele alınıyor. Çatışmaların yükseldiği dönemlerde demokratikleşme bahsi genelde geri plana düşer. Oysa bu defa tam tersi söz konusu. Davutoğlu hem yasal, hem anayasal adımlar atacaklarını, demokratikleşmeden taviz verilmeyeceğini söyledi. Yani halk kazanılmadan bu mücadelenin kazanılamayacağı içselleştirilmiş görünüyor.

Uygulama hayata geçirildikçe aksayan veya yetersiz kalan yanları görüp öneriler geliştireceğiz elbette. Ama benim kafamda soru işareti yaratan madde “istişare meclisleri” ile ilgili olanı. Başbakan “Bundan sonra muhatap milletin ta kendisidir. STK, kanaat önderlerinden istişare meclisleri kuracağız. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olanı muhatap almayacağız” diyor. Daha önce de PKK/HDP çevrelerinin muhatap alınmayacağı çok kez dile getirildi. Fakat bu nasıl olacak?

Örneğin, HDP’nin yüzde 80-90 oy aldığı bir yerde STK ve kanaat önderlerinin çok büyük çoğunluğu da bu siyasi çizgiye mensuptur veya etkisi altındadır. O halde sadece kalan yüzde 10-20’nin temsilcileri mi bu meclislere davet edilecek? 80-90’ın içinden gelip katılmak isteyenler engellenecek mi? Engellenirse bu meclislerin sahadaki işlevi ne kadar karşılık bulacak? Dışlanmaları halinde, azınlıkta kalan 10-20’nin temsilcileri kendilerini güvende hissedebilecekler mi? PKK’nın bu kesimlere baskı yapması önlenebilecek mi? Kendi çizgisi dışına çıkan her Kürdü “hain” ilan eden PKK’nın istişare meclislerini hedef göstermesi halinde (ki Demirtaş’ın yukarıda aktardığım sözlerine bakarsak bu olacaktır) meclislere katılma istek ve iradesi erozyona uğramaz mı?

Bunlar ilk elden akla gelen sorular. Plan yeni bir çözüm kapısının açılması bakımından çok önemli ve değerli. Fakat PKK’nın sabote etme ihtimali olan boşlukların hızla doldurulması kaydıyla.

SERBESTİYET

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums