Turgay Oğur: Tahir Elçi’ye veda

Son üç yıl içinde dört toplantıda beraber olduğum, aynı metinlerin altına imza attığım, zaman zaman yazıştığımız bir

Turgay Oğur: Tahir Elçi’ye veda
30.11.2015 - 06:44
2206

 Son üç yıl içinde dört toplantıda beraber olduğum, aynı metinlerin altına imza attığım, zaman zaman yazıştığımız bir tanıdığa, Tahir Elçi’ye veda yazısı. Son olarak Zaman Gazetesi’nin daha fazla demokrasi ve medya özgürlüğü talep eden bildirisine imza atmıştık. Hakkında açılan davadan sonra da kendisine şu mesajı göndermiştim:

Tahir Bey, dünyanın en zor koltuklarından birinde oturuyor ve bunun hakkını veriyorsunuz. Allah yardımcınız olsun.
Evet, dünyanın en zor koltuklarından biridir Diyarbakır Baro Başkanlığı. Hukuksuz işlerde sicili kabarık bir devlet ile silahlı bir örgütün atış alanı bir şehirde, hatta o şehri merkez kabul eden bir bölgede hukuk insanlarının temsilcisi olmak hakikaten dünyanın en zor ve riskli işlerinden biridir.
Damdan düşenin halinden damdan düşenin anladığı bir coğrafyanın barosudur Diyarbakır Barosu. Sadece Kürtlerin sorunlarına duyarlı değildir. 28 Şubat’ın haksızlıklarına da, başörtüsü yasaklarına da, bürokratik ve askerî vesayetin Ak Parti’yi cendereye almasına da, 27 Nisan Muhtırası’na da net tepki göstermiştir.
Zor işlerin altına özel insanlar girer. Şahsen tanıdığım baronun eski başkanlarından Sezgin Tanrıkulu’nun da merhum Tahir Elçi’nin de kimsenin adamı olmadan, hukukçuluğun namusuna sahip çıkan demokrasi ve insan hakları savunucuları olduğuna şahitlik ederim.
Tahir Elçi canlı yayında PKK’nın terör örgütü olmadığını söylediği iddiasıyla tutuklandı. Hakkında ciddi bir dava süreci başlatıldı. (Bugünden bakınca keşke tutuklu yargılansaymış diyor insan.)
Tahir Elçi’nin konuşması asla bir PKK’yı temize çıkarma çabası değildi. O ifade konuşmanın bir cümlesiydi. Tahir Elçi PKK’nın terör yapmadığını söylemiyordu. Milyonlarca destekçisi olan bir örgütün tek cümleyle tanımlanamayacağını anlatmaya çalışıyordu. Bugün sadece HDP’liler değil AK Partili Kürt milletvekillerinin de pek çoğu sizin benim gibi bir çırpıda “PKK bir terör örgütüdür” diyemez. Bu onları terör destekçisi yapmaz. Bu duruş aksine, onların PKK şiddetine olan itirazlarını da Kürtler üzerinde tesirli hâle getirir. Kalıcı barış ancak böylesine “T borusu” insanlar sayesinde gelebilir.
Nitekim; PKK hendeği ile polis ateşi arasında kalmış dört ayaklı minarenin, yani dört taş sütunun hakkını savunurken vurulması da Tahir Elçi’nin hayatının hatmidir, özetidir.
Her Allah’ın günü bir AK Partili yetkilinin Öcalan güzellemesi yaptığı bugünlerde, PKK ile resmi barış görüşmeleri yürüten bir devletin savcısının canlı yayında yapılmış bir konuşmanın içinden bir tek cümleyi çekip çıkarması, Tahir Elçi’nin bir şaki gibi göz altına alınması, uzun bir hapis cezası istemiyle dava açılması, yurt dışı çıkış yasağı konulması, ilgili televizyon kanalı için ağır bir para cezası istenmesi, medyanın bir kısmında başlayan linç ve malum trollerin sosyal medyada kabaran nefreti. Sonuç: Ölümü birileri için değerli hâle gelen bir baro başkanı.
Onu tanıyan, tanımayan her vicdan sahibi insana düşen; favori katilimizi ilan edip huzura kavuşmamak. Hrant Dink için bitmeyen gerçeği arayış çabasını Tahir Elçi için de göstermek. Tabutunun üzerine örgüt bayrağı serme yarışına da iktidarları en ufak bir zarar görmesin diye yalan beyanlara bile tenezzül edecek kadar küçülen resmî ve gayrî resmi yayın organlarına da itiraz etmek.
İyi bir insan olduğuna şahit olduğum Tahir Elçi ve aynı yerde şehit olan iki polis memuruna Allah’tan rahmet dilemeniz dileğiyle.

MEYDAN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums