Mesut Yeğen: 1 Kasım dersleri

“Yine hükümet kurulamaz” endişesi, çatışma ortamının daha fazla derinleşmesinden duyulan korku vs., bütün bunların 7

Mesut Yeğen: 1 Kasım dersleri
11.11.2015 - 10:46
1989

 “Yine hükümet kurulamaz” endişesi, çatışma ortamının daha fazla derinleşmesinden duyulan korku vs., bütün bunların 7 Haziran’a göre Ak Parti oylarını biraz yükseltebileceğini herkes tahmin ediyordu, ama bu kadarını herhalde Ak Partililer de dahil çok az kişi bekliyordu. ‘İstikrar’ ve ‘güvenlik’ kaygısı, Ak Parti’yi 7 Haziran’da yüzde kırklara çeken Erdoğan’ın başkanlık hırsı ve yolsuzluklara karşı gösterilen kayıtsızlık gibi meselelerden duyulan rahatsızlığı silip süpürmüş olsa gerek ki, çok değil birkaç ay önce Ak Parti’den yüz çevirenler başta olmak üzere, Saadet Partili, MHP’li, BBP’li milyonlarca seçmen 1 Kasım’da Ak Parti’ye destek verdi.

Sadece birkaç ay içerisinde gerçekleşen bu gel git durumundan çıkarılacak önemli dersler var; hem de her siyasi aktör için.

Ak Parti’yle başlayayım. 7 Haziran’da yaşanan büyük yenilgiden çokça ders çıkarıp, “milletvekilliği listelerini yenilemek”, “başkanlık ısrarından vazgeçmek” ve “bizden sonrası tufan” fikrini kitlelere kabul ettirmek gibi kendi açılarından pek çok ‘doğru’ adım attıkları açık olmakla birlikte, Ak Parti kurmaylarının bütün bu olan bitenden çıkarması gereken ilk ders şu olsa gerek: Seçmen Ak Parti’yi, Ak Parti kurmaylığı gibi iktidara mahkum görmüyor; yüzde kırka da indirebiliyor, yüzde elliye de çıkarabiliyor. Dolayısıyla, Ak Partililerin 1 Kasım’dan çıkaracakları yanlış ders alınan yüzde ellilik desteğin Ak Parti’ye dair genel bir destek olduğu zannına kapılmak olur. Seçmenlerin Ak Parti’nin 2013-2015 performansını onaylamadığını, yüzde elliyle onaylanan tek şeyin “istikrarsızlıktansa, Ak Parti” önermesi olduğunu unutmamak Ak Parti için hayırlı olur. Bu yapılmaz da yüzde ellilik destek “başkanlığa onay”, “2013-2015 arasının keyfi ve nobran siyasetine destek” olarak okunursa 7 Haziran’da ortaya çıkan tablonun ilk fırsatta tekrar etmesi sürpriz olmaz; Ak Parti kurmaylığı bu durumun farkında olsa gerek.

1 Kasım sonuçları PKK-HDP hattı için de önemli dersler içeriyor. İstikrar ve güvenlik meselelerinin seçim atmosferinin en önemli motifleri haline gelmesinde HDP’nin katkısı minimum olduğu için HDP için söylenecek şeyler biraz sınırlı ve insaflı olmak zorunda. Ancak HDP’ye verilen desteğin esas olarak Kürdlerden ve Kürdistan’dan geldiğini gösteren 1 Kasım seçimleri HDP için de alınması gereken bir ders olduğunu gösteriyor. Ders şu: HDP fikrinin ve yönetiminin HDP’ye verilen desteğin esas olarak Kürdlerden ve Kürdistan’dan geldiği gerçeğine daha uyarlı olması gerekiyor.

HDP-PKK hattında büyük ders elbette PKK’ye. İster mecbur bırakılmış, ister sürüklenilmiş, isterse de tercih edilmiş olsun, PKK’nin çatışma durumuna dönmüş olmasının, hele de özyönetim vs. işlerinin hem HDP’ye verilen desteği azalttığı hem de Ak Parti’ye verilen desteği çoğalttığı aşikar. Bu durumun PKK’ye verdiği ders şu: PKK, seçimlerin, HDP’nin alacağı oyun miktarının kendisi için, Kürdler için önemli olup olmadığına ya da ne kadar önemli olduğuna karar vermek durumunda. Bir askeri örgüt olarak PKK’nin “HDP’nin oy kaybının önemi yok, benim stratejik hesaplarım asıldır” demesi anlaşılmaz değil. Ancak “hem çatışma durumuna döneyim hem de HDP oylarını arttırsın” beklentisinin makul olmadığını da görmek gerekiyor. Dolayısıyla, PKK karar vermek zorunda: aralarında esaslı bir uyuşmazlık olan “Türkiye siyasetinde HDP kuvvetli bir parti olarak devam etsin” arzusu mu PKK için daha önemli, yoksa çatışma durumunun devam etmesi mi?

Son ders de CHP için. CHP artık şunu görse iyi olur. CHP istediği kadar “sekülerlik-dindarlık gerilimi mevzuunu devam ettirmeyeceğim, bundan sonra ekonomi, sosyal adalet, hakça bölüşüm işlerine ağırlık vereceğim” desin, seçmenlerin büyük kısmı CHP’den bu gerilime ilişkin ‘yeni’ bir tutum bekliyor. CHP bu mevzuya ilişkin geçmişiyle, yatkınlıklarıyla hesaplaşmadıkça, bu yatkınlıklara dair esaslı yenilenme yaşamadıkça, istediği kadar ilgilenmiyor gibi yapsın, seçmenler CHP’nin bu meselelere dair pozisyonunun değişmemiş olduğunu düşünmeye devam edecek. Bu minvalde esaslı bir hesaplaşma yapmadıkça, hem dindarlara hem de Kürdlere “geçmişte büyük hatalar yaptım, değişmeye karar verdim” intibaını vermedikçe, CHP yüzde 25 çıkmazında kalmaya devam edecek. Üstelik, “onu değil de bunu genel başkan yaparsam” bu çıkmazdan çıkarım diye düşünmeye devam ederek.

http://www.basnews.com/index.php/tr/opinion/242870#.VkJJNqQ8xtV.facebook

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums