Mesut Yeğen: AKPnin Öcalansız çözüm projesi çöker

Kürt sorununun tüm yakıcılığıyla ortada durduğunu ve HDPye verilen her oyun bu yakıcılığı gösterdiğini belirten Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen, "Öcalansız bir çözüm zaten çöker" dedi.

Mesut Yeğen: AKPnin Öcalansız çözüm projesi çöker
8.11.2015 - 16:37
1994

 Kürt sorununun tüm yakıcılığıyla ortada durduğunu ve HDP'ye verilen her oyun bu yakıcılığı gösterdiğini belirten Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen, "Öcalan'sız bir çözüm zaten çöker" dedi.

 AKP iktidarının yüzde 50'ye oranında oy aldıktan sonra hükümet sözcüsü Yalçın Akdoğan'ın "Çözüm sürecinde muhatabı biz belirleriz. Öcalan'ı diri diri gömdüler" yönündeki söylemleri Kürt sorunun çözümü noktasında yeniden çatışmalı sürecin tırmandırılacağını gösterdi. AKP'nin çözüm noktasındaki projelerini değerlendiren Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen, AKP'nin HDP, Kandil ve Öcalan'ı eninde sonunda muhatap almak durumunda kalacağına dikkat çekerek, Öcalan'sız çözüm projesinin çökeceği yönündeki sözleriyle AKP'yi uyardı.

AKP savaşı derinleştirecek

Seçim sonrası çözüm sürecine hemen bir dönüş beklemediğini söyleyen Yeğen, AKP'nin zaferlerinin tadını çıkartmak isteyeceğini ve bu zaferlerini diğer aktörlere kabul ettirmek isteyeceğini belirtti. Seçimlerde kazandıkları başarıyı kendi muhaliflerine de kabul ettirmek için savaş cephesini güçlendireceğini belirten Yeğen, önce cemaate sonra Kürt Hareketi'ne bu kabulleniş sürecini yaşatacağını söyledi. Cemaat ve Kürt Hareketi'nin birbirinden farklı dinamikler olduğuna ve özellikle Kürt Hareketi'nin cemaatin aksine geniş bir tabana sahip olduğuna dikkat çeken Yeğen, bu anlamda savaşın daha da derinleşebileceğine dikkat çekti.

'Öcalan'sız çözüm çöker'

AKP'nin bazı isimlerinin "Muhatabımız Kürt halkıdır" yönündeki söylemlerinin bir anlamı ve karşılığı olmadığına dikkat çeken Yeğen, "Muhatap almıyoruz derken HDP'nin içinden belki aynı yüzleri almayabilirler ancak yine HDP'den birilerinin muhatap almak durumundalar. Zemin değişse de yöntem değişse de yine de muhatabın HDP'nin içinden olacak kişiler olması gerekir. Çünkü Kürt Hareketi'ni siyasal alanda temsil eden başka bir siyasi güç yok. Ancak ben kişilerin değişmesinin de çözüm için faydalı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu kişilerin belli bir tecrübesi var. Bir kere Öcalan'sız bir çözüm zaten çöker" vurgusu yaptı. Hükümetin imaj yenilemek için bunu yapmak isteyeceğine dikkat çeken Yeğen, bu sürecin de sağlıklı yürümeyeceğini imaj yenilemenin güven kazandırmayacağını söyledi.

AKP'nin çözüm sürecine devam etmeden Kürt Hareketi'nin tüm taleplerini kabul etme gibi bir durumu olmadığını belirten Yeğen, süreç boyunda AKP'nin bu talepleri karşılanamadığı için bugün sürecin bu noktada olduğunu söyledi.

'AKP 3. gözü istemiyor'

AKP çözüm süreci konusunda özellikle 3. göz konusunda direnç gösterdiğini söyleyen Yeğen, "AKP'nin tarzı bu değil. Eğer 3. göz koyarsanız çözümde kimin ne kadar sorumluluğu var bu ortaya çıkar. Bunu istemiyorlar. Aslında 3. göz süreci kolaylaştırır. Tanıklık istemiyor AKP. AKP çözüm sürecinin nereye gideceğinden emin değil çünkü. Öte yandan Kürt Hareketi'nin 3. göz noktasında çok direneceğini düşünüyorum. Belki AKP yeni bir formül bulur ve 3. göz olmaz da adı belki izleme grubu olur, bir yöntem bulabilirler" dedi.

'Kürt sorunu yakıcılığı ile ortada duruyor'

AKP'nin son seçimde aldığı desteğin sadece istikrar getirsin diye verilmediğini belirten Yeğen, "Yine başkanlıkta ısrar eder, dediğim dedik olursa tüm bu destek çekilebilir" dedi. "Dilerim zafer sarhoşluğuna girmezler" diyen Yeğen, HDP'Nin Kürdistan'da halen çok daha güçlü olduğunu söyledi. Kürt sorununun tüm yakıcılığı ile devam ettiğini belirten Yeğen, HDP'ye verilen her desteğin bu yakıcılığı gösterdiğine dikkat çekti. Kürt Sorunu'nu çözememiş Türkiye'nin, özellikle Ortadoğu'da zorlanacağına dikkat çeken Yeğen, Kürt Sorunu'nda Rojava meselesinin de gözönünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Öz yönetim kaybettirmedi

Öz yönetim ilanlarının HDP'ye olan desteğin azalttığı yönündeki söylemleri değerlendiren Yeğen, şunları söyledi: "Asıl çekirdek kadrolar buralardadır. Bu açıklamaları doğru bulmuyorum. İktidarın ve havuz medyasının yaratmış olduğu 'öz yönetim ilanları HDP'ye oy kaybettirdi' bu söylemleri gerçekçi bulmuyorum."

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums