Günay Aslan: Merkel’in –Erdoğan- nefreti aşka mı dönüşüyor?

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Türkiyeye geliyor. Avrupa’nın ‘lider ülkesi ‘Almanya‘nın Şansölyesi Davutoğlu ve Erdoğanla tam yetki aldığı Brüksel adına mülteci krizini görüşecek.

Günay Aslan: Merkel’in –Erdoğan- nefreti aşka mı dönüşüyor?
19.10.2015 - 06:33
3387

 Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Türkiye'ye geliyor. Avrupa’nın ‘lider ülkesi ‘Almanya‘nın Şansölyesi Davutoğlu ve Erdoğan'la tam yetki aldığı Brüksel adına mülteci krizini görüşecek.

Fakat çantasında mülteci krizi ve Suriye gibi önemli konu başlıkları  olsa da Merkel’in çalışma ziyareti AB-TC  ilişkileriyle Almanya ve Türkiye’nin iç siyasal dengeleri açısından da hayli önem arz ediyor.

Ayrıca Alman Dışişleri Bakanı Steinmeir’nın Ankara’da yaptığı görüşmelerin ardınan gerçekleşen bu ziyaretin ‘başarılı‘ geçmesi de bekleniyor.  

Frau Merkel‘in Türkiye'den eli boş dönmesi mümkün görünmüyor. Aniden aldığı ziyaret kararı da zaten bunu gösteriyor.

Taraflar arasında bir yakınlaşma, hatta uzlaşma sağlananamış olsaydı emin olunki Merkel gelmezdi.  

Zira, başarısız olması diğer sonuçları bir yana Merkel‘e yönelmiş Alman kamuoyundaki tepkilerin artmasına, Almanya’nın iç siyasi dengelerinin sarsılmasına neden olacaktır.

Dolayısıyla Merkel gibi hırslı ve hesapçı bir siyasetçinin başarısızlığı göze alması söz konusu olamaz.

Aksine Avrupa’yı tedirgin eden mülteci göçü konusunda Türkiye'de şöyle ya da böyle olumlu bir sonuç elde etmiş olarak dönecektir.

*

Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’dan gelen ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen mülteci akını yaşlı ve yorgun bu kıtayı tedirgin ediyor.

Avrupa hem güvenliği hem de ekonomik çıkarları açısından mülteci akınını ciddi bir tehdit olarak değerlendiriyor.

Bunu önlemeye çalışıyor ama, Türkiye’nin yardımı olmadan da yapamayacağını görüyor.

Gerçi muhalefet partileri mülteci göçünden dolayı Türkiye’yi sorumlu tutuyor ve bu ülkenin mülteciler üzerinden Avrupa’ya  baskı ve şantaj yaptığını iddia ediyorlar ancak, AB liderliği bu eleştiri ve tepkilere kulağını kapatmış durumda.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın da ifade ettiği gibi Avrupa bu sorunu çözmek amacıyla‚‘Türkiye’yle işbirliğinin yollarını arıyor.‘

Avrupa mülteci sorununu başına Türkiye’nin açtığını düşünse bile sonuçta kendi sorumluluklarından da kaçamıyor.

Kaldı ki Suriye‘deki çatışmaların şiddetleneceği ve gelecek yıl 3 milyona yakın insanın daha yollara düşeceği tahmin ediliyor ki bu da Avrupa’ya alarm zilleri çaldırtıyor.

Merkel‘in ani bir kararla Ankara’ya gelmesinin altında bu öngörü de yatıyor.

Alman başbakanı mülteci krizinin ‘kilit ülkesi‘ olan Türkiye’ye Avrupa’nın önerilerini ve vaatlerini sıralamaya; kilidi açmaya geliyor.

 

Dediğim gibi mülteci krizinde bir anlaşmanın sağlanacağı anlaşılıyor. Brüksel’den ve Ankara’dan yapılan açıklamalar buna işaret ediyor.

Yakın zamana kadar kendi vatandaşlarına, ‘Türkiye gitmeyin, bu ülke güvensiz‘ çağrıları yapan Avrupa, şimdi Türkiye’yi ‘güvenli ülke‘ olarak ilan ediyor.

Böylece bir yandan Avrupa’ya kadar gelebilmiş mültecileri geri göndermeyi, diğer yandan da yeni göç dalgasını bu ülkede frenlemeyi amaçlıyor.

Bunun için Türkiye‘ye yüklü miktarda ekonomik yardım ve vize işlemlerinde kolaylık vaat ediyor.

(Türkiye basınında çıkan yorumların aksine başta Merkel olmak üzere AB yetkilileri ve sözcüleri Türkiye’nin AB üyeliği konusunda her hangi  bir taahhütte bulunmuyor.)

Mülteci akınını Suriye’nin kuzeyinde durdurmayı; burada bir güvenli bölge (tampon bölge) kurmayı amaçlayan Türkiye ise bunun için sadece ekonomik değil, siyasi ve askeri yardım da talep ediyor.

Fakat AB, Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulmasına –şimdilik- sıcak bakmıyor.

Avrupa, Türkiye’nin fırsattan istifade Kürtleri baskılayacağı, bunun da yeni krizler yaratacağı kaygısını taşıyor.

Suriye‘de oluşacak yeni dengenin odağında Kürtler durduğu için Amerika ve Rusya gibi Avrupa da Suriye‘de Kürtlere dayanan bir çözüm istiyor.

Bu durum Türkiye’nin tepkisini çekiyor.

Bu sorunun nasıl aşılacağı da bilinmiyor ancak, Obama –Erdoğan görüşmesinden çıkan sonuca bakacak olursak sorun, uluslararası diplomasinin önemli bir gündem maddesi haline gelmiş bulunuyor.

Merkel-Erdoğan zirvesindense bu konuda nasıl bir sonuç çıkacağını kestirmek zor görünüyor.

Yine de Kürtler olmadan yeni Suriye’yi inşa etmek bir yana sükuneti sağlamak bile imkansız olduğundan Türkiye’nin itirazlarının süreç içerisinde aşılması olası görünüyor.

**

Bölgesel gelişmeler Avrupa ve Türkiye’yi yakınlaşmaya zorluyor.

Rusya’nın Suriye’de ipleri ele almasının ardından bölgede ortaya çıkan yeni jeopolitik durum AB-TC ilişkilerinde yeni bir başlangıcı zorunlu kılıyor.

Avrupa‘nın Türkiye’ye olan ihtiyacı giderek artıyor. Aynı şekilde Türkiye de Rusya’yı dengelemek amacıyla Avrupa kartına şiddetle ihtiyaç duyuyor.

Bu yakınlaşmanın bazı kısa vadeli sonuçları olacaktır ancak, zaman içerisinde Türkiye’nin üyelik sürecini de olumlu etkileyeceğini görmek gerekiyor.

Ayrıca taraflar arasında başlayan yeni sürecin iç siyasette de bazı sonuçlar yaratması kaçınılmaz görünüyor.

AB-TC arasında yeni bir sayfanın açılması ve krizlerin aşılması Merkel gibi Erdoğan’ın da siyaseten güçleneceği anlamına geliyor.

Avrupa kamuoyundan yükselen tepkilere rağmen Merkel’in seçimlerden iki hafta önce Türkiye’ye gelmesi Erdoğan’a verilmiş ‘destek‘ olarak değerlendirilse de, hırslı ve hesapçı Merkel bunun kendisini de güçlendireceğini iyi biliyor.

Öte yandan Merkel gibi Erdoğan da bunun farkında görünüyor. O da aralarındaki ilişkinin yeniden canlanması ihtiyacı duyuyor.

Gerçi, bunca olan bitenden sonra aralarındaki nefretin yerini aşkın alması, 2007’den sonra ilişkide kaybolan heyecanın yeniden yakalanması zor görünüyor ancak, Putin sayesinde ikisi de yeni bir başlangıç için kendini mecbur hissediyor.  

Son olarak; bütün bu gelişmeler elbette Kürtleri de yakından ilgilendiriyor.

Dolayısıyla Kürt siyasetinin yeni oldu bittilerle karşılaşmaması için süreci yakından takip etmesi ve hazırlıklı olması gerekiyor…

http://gunayaslan.com/index.php/gunay-aslan-yazilar/464-merkel-in-erdogan-nefreti-aska-m-doenuesueyor

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums