Mesut Yeğen: Çatışma ve Seçimler

Kan deryasında yeniden seçim derdindeyiz. Gidişatta berbat. Çatışmalar, operasyonlar yakın zamanda duracak gibi

Mesut Yeğen: Çatışma ve Seçimler
25.08.2015 - 20:04
2730

 Kan deryasında yeniden seçim derdindeyiz. Gidişatta berbat. Çatışmalar, operasyonlar yakın zamanda duracak gibi görünmüyor. Sihirli bir el çatışmaları bir an önce durdurmazsa seçimlere bu kan banyosuyla gideceğiz gibi görünüyor. Daha kötüsü olmaz, çatışmalar kitleselleşmez, sıkıyönetim ilanı benzeri olağan dışı ihtimaller gerçekleşmezse tabii ki. 


Seçimlerin yapılmasını tehlikeye sokacak türden bir gelişme olmadığı takdirde, çatışmalar dursun ya da durmasın, siyasetin soğuk mantığının iki, aslında bir buçuk esas sorusu olacak müstakbel seçimlere dair. İlk soru malum: Ak Parti tek parti hükümeti kurabilecek kadar vekil çıkarabilecek mi? İkinci soru da bildik: HDP yine barajı geçecek mi? 

Nedir gerçekten, ne olabilir bu iki sorunun cevabı? Kanımca ilk sorunun cevabı epey belirsiz. Ak Parti’ye tek başına iktidarı kazandıracak dinamikler de var ortada, 7 Haziran’daki sonuçları tekrar ettirecek ve hatta 7 Haziran sonuçlarını aratacak dinamikler de… 

Müstakbel seçimleri Ak parti için 7 Hazirandakinden daha müspet kılacak en temel dinamik, 13 senelik tek parti iktidarının yarattığı kafa konforunun yitirilmiş olmasından türemiş olması muhtemel memnuniyetsizlik. Koalisyon hükümetinden, koalisyonun kurulamamış olmasından rahatsız olmuş, Ak Parti’ye yakın olup da sandığa gitmeyen ya da Ak Parti’den MHP’ye kayan bir kısım seçmen, 7 Haziran’da çıkan sonuçlardan sonra Ak Parti’ye dönebilir ve bu Ak Parti’yi bir miktar yükseltebilir. Aynı minvaldeki bir başka dinamik Ak Parti’nin çözüm sürecini buzdolabına almasına ve şahinleşmesine binaen MHP’ye oy vermişlerin bir kısmının Ak Parti’ye meyletmesi olabilir. Üçüncü bir dinamik de Saadet Partisine ve BBP’ye oy veren seçmenlerin epey bir kısmının dindarların-muhafazakarların bekası kaygısıyla Ak Parti’ye yönelmesi olabilir. Bu üç dinamik birlikte çalışıp, Ak Parti’yi 276’nın üzerine çıkarabilir, bu mümkün görünüyor. 

Ne var ki, beri yanda da karşıt dinamikler var ve onlar da pek zayıf görünmüyor. Karşıt minvaldeki dinamiklerin ilki Ak Parti’nin koalisyon kurmaktaki gönülsüzlüğüyle ilgili. ‘Memleketin zor günlerinde hükümet kurmaktansa yeniden seçimi yeğlediler’ etiketinin önümüzdeki günlerde en çok Ak Parti’ye yapışacağı açık. Aynı minvaldeki ikinci dinamikse çözüm sürecinin çökmesinin mesuliyetinin seçmenlerin bir kısmınca Ak Parti’ye mal edilecek olması. Üçüncü bir dinamikse, bir kısım seçmenin hem hükümetin kurulamayışının hem de çözüm sürecinin çökmesinin sebebi olarak Erdoğan Ak Parti ilişkisini görecek oluşu. Erdoğan’ın kaderiyle Ak Parti’nin kaderini özdeşleştirmek epey bir Ak Parti’liyi daha sağlam Ak Parti’ye bağlarken, bir kısım Ak Parti’liyi partiden uzaklaşmaya sevk edebilir. 

Netice itibarıyla, müstakbel seçimlere kadar her iki grup dinamik de çalışacak ve fakat ikinci gruptaki dinamiklerin daha yeni, daha diri dinamikler olması sebebiyle daha etkili olması pek muhtemel. Bu da müstakbel seçimlerin Ak Parti açısından arzulanan neticeyi vermeyebileceği anlamına geliyor. 

Cevabı biraz daha belirgin olduğundan ikinci soru aslında tam bir soru değil. Olmayacak şey değil, ama müstakbel seçimlerde HDP’nin yeniden baraj altına gitmesi biraz zor görünüyor. Epey bir yeni HDP seçmeni çatışma durumunun başlamasından şoke olmuş olsa gerek, bu doğru, ama bu seçmenlerin Ak Parti’den gelmiş olanlarını geriye döndürecek bir dinamik ortalarda görünmüyor. Diğerleri içinse onları HDP’ye getiren sebepler canlılığını koruyor. Bu türden yeni HDP seçmenlerinin bir kısmının yeniden HDP’ye oy vermektense sandığa gitmemeyi tercih etmesi muhtemel ama beri yanda da Ak Parti’ye oy vermeye devam etmiş Kürdlerden bir miktar seçmenin de HDP’ye meyletme ihtimali var. Hülasa, çatışma durumu çığırından çıkmadıkça HDP’nin baraj altına düşmesi biraz zor görünüyor. Üstelik tam tersi, HDP’nin oylarını arttırması ihtimali de var. Bu olursa, HDP oylarını daha da arttırırsa herkesin üzerine düşünmek zorunda kalacağı bir ilk ortaya çıkacak. Çatışma durumunda oylarını arttıran bir Kürd partisi doksanlardan bugüne giden sürece yeni bir girdi eklemiş olur.

http://www.basnews.com/tr/opinion/2015/08/24/catisma-ve-secimler/

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums