Mesut Yeğen: HDP kampanyası

Parlak bir açılış oldu. Selahattin Demirtaş’ın üç kelimelik ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ cümlesiyle açılan seçim

Mesut Yeğen: HDP kampanyası
18.05.2015 - 16:52
3541

 Parlak bir açılış oldu. Selahattin Demirtaş’ın üç kelimelik ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ cümlesiyle açılan seçim kampanyası kuvvetli bir Kürd aksına yerleşmiş HDP’yi ikinci bir kuvvetli aksa daha yerleştirmiş oldu: Erdoğan ve başkanlık ya da her ikisiyle birlikte anılan otoriteryanizm karşıtlığı. HDP kurmaylığı ilk aksa yerleşmiş olmanın getirdiği % 7-8’lik oya ikinci aksa yerleşmekle birkaç puan oy ekleneceğini ve böylece barajın aşılacağını hesaplamış olsa gerek. 

Olmayacak iş değil ve hatta olacak gibi. Aşağı yukarı bütün yoklamalar HDP’nin en azından yüzde dokuzu bulduğunu gösterdiğine göre, bu iki aksı buluşturmak ve bu iki aksta derinleşmek HDP’nin barajı aşmasını mümkün kılacak görünüyor. 

Ancak, malum, HDP seçim kampanyasını tek başına yapmıyor. Epey güçlü ve bu seçimleri, daha doğrusu HDP’ye barajı geçirtmemeyi hayat memat meselesi haline getirmiş bir, daha doğrusu iki rakibi var HDP’nin: Ak Parti ve Erdoğan. Her iki rakip de HDP’yi barajın altında tutabilmek için HDP’yi yerleşmiş olduğu bu akslardan çıkarmak, hiç olmazsa tali akslara yerleştirmek üzere elinden geleni yapıyor. HDP’yi PKK muhipliği üzerinden itibarsızlaştırma girişimlerinin çok da işe yaramadığı anlaşıldığından olsa gerek, HDP’yi bu tali akslara yerleştirme çabası son bir iki haftada bilhassa hız kazanmış görünüyor. Devasa bir medya aygıtıyla beraber, Erdoğan, Ak Parti kurmaylığı ve teşkilatı HDP’yi yerleştiği bu iki aksın dışına çıkarmaya çalışıyor. 

Görebildiğim kadarıyla iki tali aksa çekilmek isteniyor HDP. Din, diyanet aksı ve başta Erdoğan olmak üzere Ak Partililerle polemik aksı. Din, diyanet aksına çekilen bir HDP’yle didişmenin bir zamandır HDP’ye teveccüh gösteren ya da şimdiye kadar Ak Partiyi desteklemiş olup da HDP’ye yönelmeye başlamış dindar Kürdleri HDP’den uzaklaştırmakta işe yarayacağını düşünüyor belli ki Ak Partililer. Keza, Ak Partiyle polemiğe gömülen bir HDP’yi kavgacılıkla, bozgunculukla etiketlemenin de HDP’ye yönelik teveccühü durdurmakta işe yarayacağı hesaplanıyor olsa gerek. 

Elbette Erdoğan ve Ak Parti kurmaylığı HDP’yi durup dururken bu iki yeni aksa çekmeye çalışmıyor. HDP kampanyasında bu akslara çekilebilme potansiyelini gördükleri için bunu yapıyorlar. Bu durumda, bu tali akslara çekilmenin HDP’ye oy getireceği düşünülmüyorsa eğer, HDP kampanyasındaki bu potansiyelleri ortadan kaldırmak, Erdoğan ve Ak Parti kurmaylığının aks çeşitlendirme davetine icabet etmemek akıllıca olur. Hele de Ak Parti medyası HDP kampanyasından sadece bu potansiyelleri süzme işini kendisine görev bellemişken. 

HDP’nin barajı geçmesi için bu alternatif aks davetlerinden uzak durması ve seçim kampanyasının başlangıcında yerleşilen ikinci aksı az biraz revize ederek derinleştirmesi daha çok işe yarayacak görünüyor. HDP’nin yerleştiği ilk aksın yüzde 7-8’i garanti etme halinde büyük bir değişiklik olma ihtimali epey zayıf olduğundan, ikinci aksı az biraz yenileyerek derinleştirmek HDP’ye daha faydalı olabilir. Zannımca, Erdoğan karşıtlığı aksını salt Erdoğan’ın şahsiyetiyle ilgili bir mesele olmaktan kurtarıp genel olarak Türkiye demokrasisini sakınma meselesi olarak yeniden tanımlamak HDP’ye yönelik teveccühü daha da büyütebilir. Malum, Erdoğan’ın başkanlığını engellemek isteyen seçmen çok olmakla beraber, sadece bunun için HDP’ye oy verecek seçmen o kadar çok değil. Dolayısıyla, Erdoğan karşıtlığı aksını, Erdoğan karşıtlığını Türkiye demokrasisine mukayyet olmanın bir alt başlığı olarak revize ederek derinleştirmek çıplak bir Erdoğan karşıtlığından daha fazla oy getirebilir HDP’ye. Ki, HDP seçim bildirgesi de aslında bu yenilenmeye, bu derinleştirmeye fazlasıyla imkan veriyor. 

Hem kim bilir, HDP’nin yerleştiği ilk aks bu kez yüzde 7-8’i de geçip HDP’yi barajın eşiğine bile getirmiş olabilir. 

(BasHaber Gazetesi) / 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums