Gerçek Tekalif-i Milliyede Ermeni mallarına ne oldu?

Gerçek Tekalif-i Milliyede Ermeni mallarına ne oldu?
8.04.2020 - 07:29
1720

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele gerekçesiyle bir dizi önlem açıklarken, eleştirilen kararları Tekalif-i Milliye ile kıyasladı. Peki nedir Tekalif-i Milliye emirleri? Erdoğan'ın bağlamından ve uygulandığı zamandan alıp bugüne taşıdığı emirler ne ölçüde orijinali ile uyumlu? Ya da bu kararlar ne  kadar 'masum'?

Erdoğan açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyeti devleti kurum ve imkanlarıyla 83 milyon vatandaşının istisnasız tamamının yanındadır. Milletimizin devlete olan birliği ile dayanışma için şükranlarımı sunuyorum. Türk milleti Gazi Mustafa Kemal imzasıyla yayınlayan 'tekalifi milliye' emirleriyle varını yoğunu ortaya koymuş millettir" ifadelerini kullandı ancak Atatürk'ün siyasi gerekçelerle kullanıldığı yönündeki eleştirilerin de muhatabı oldu.

Erdoğan'ın duyurduğu önlemler şöyle sıralandı:

1- Her il ve ilçede Tekâlif-i Milliye komisyonu kurulacaktır.
2- Her ev birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp komisyona teslim edecektir.
3- Halkın ve tüccarın elinde bulunan dokuma ürünlerinin yüzde 40'ına bedeli sonradan ödenecek şekilde el konacaktır.
4- Gıda maddelerinin yüzde 40'ına bedeli sonradan ödenmek üzere el konacaktır.
5- Memleketteki tüm demirciler, dökümcüler, marangozlar, sanayi imalathaneleri ordunun ihtiyaçları için çalışacaktır.
6- Halka ait taşıtlar her ay ordu için 100 kilometre taşıma yapacaktır.
7- Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır.
8- Halkın elinde bulunan bütün cephane ve silahlar üç gün içinde orduya teslim edilecektir.
9- Yakıt ve makine yedek parçalarının yüzde 40'ına el konulacaktır.
10- Bütün yük ve binek hayvanlarının yüzde 20'sine el konulacaktır.

Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Gazete Duvar yazarı Aydın Selcen, "Deveciyan, Tekalif-i Milliye, Aleviler…" başlıklı yazısının Tekalif-i Milliye kısmıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Oradan da Tekalif-i Milliye’ye geçersek, Anadolu’yu işgal eden Yunanistan’a karşı verilen ulusal bağımsızlık savaşına katkı için el konan malların dörtte üçünün Ermeni ve Rumlara ait olup, bunların “tabiatıyla” hiçbir zaman tazmin edilmediğini unutmayı yeğliyoruz. Belki benzer biçimde Cemal Azmi Bey gibi öldürülen eski (ITC mensubu) devlet görevlilerinin ailelerine yurda dönüşlerine izin verildikten sonra TBMM tarafından hidamat-ı vataniyye tertibinden yapılması kararlaştırılan yardımların da “sahipsiz kalmış” Ermeni mallarından sağlandığı üzerinde de durmuyoruz."

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums