“Belediye bağış toplasa ne olur”

“Belediye bağış toplasa ne olur”
3.04.2020 - 05:08
1204

CHP’li belediyelerin bağış kampanyalarının İçişleri Bakanlığı tarafından engellenmesi tepki topladı

 Karar gazetesi manşetinde, “Belediye bağış toplasa ne olur” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:


“Virüsle mücadelede kritik haftaya girilirken artan siyasi gerilim rahatsızlığa yol açıyor. Belediyelerin bağış toplama kampanyalarının yasaklanması ‘Hassas günlerde kutuplaştırmaya değer mi’ eleştirilerini getirdi. Çeşitli çevrelerden ‘Belediyelerin bu ortamda yardım toplamasında ne sorun var? Bu tartışmaları bir kenara bırakıp salgınla ortak mücadeleye odaklanalım’ çağrıları yükseliyor. Siyaset, Kovid-19’la mücadele günlerinde koronavirüs salgınına karşı belediyeler tarafından yürütülen yardım kampanyalarının durdurulması kararını tartışıyor. İktidar, bu faaliyetlerin hükümet tarafından yapılabileceğini, muhalefet ise kampanyaların yerel yönetimlerce de gerçekleştirilebileceğini savunuyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerce, yetkili makamlardan izin alınmaksızın başlatılan yardım kampanyaları hakkında gerekli işlemin yapılacağı duyuruldu. Yardım Toplama Kanunu işaret edilerek, bu durumlarda yetkili makamlardan izin alınma şartı bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Yardım Toplama Kanunu gereğince yardım toplanmasının da doğrudan Cumhurbaşkanlığınca belli bir kuruma, kişiye, vakıf ve derneğe görev verilmesi veya yetkilendirme yapılması, yardımın kapsamına göre il valisinden izin alınması şeklinde olacağı kaydedildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği ise İçişleri’nin 30 Mart’ta yayınladığı ‘Yardım Toplama’ konulu genelgesinin yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Dilekçede,  genelgenin hukuka aykırı olduğu savunuldu. İBB Hukuk Müşavirliği; İstanbul Valiliği’nin, yayınlanan genelgeye dayanarak 31 Mart’ta aldığı kararla, İBB’nin 4 ayrı bankadaki yardım paralarının toplandığı hesapların dondurulması kararını da yargıya taşıdı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise ‘İşini ve gelirini kaybetmiş insanları desteklemek için kullandığımız ve sizlerin de katkıda bulunduğu banka hesapları İçişleri Bakanlığı genelgesi ile bloke edilmiştir. Planladığımız yardımlara devam edeceğiz’ dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise ‘Belediyelerin bağış alma yetkisi var’ vurgusu yaptı.”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Saray’ın derdi ne?” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Koronavirüs salgını sadece sağlık alanında değil ekonomik ve sosyal açıdan da etkisini arttırıyor; yurttaş sağlık, gıda, barınma gibi temel ihtiyaçları karşılamakta bile zorlanıyor. Hükümetin açıkladığı tedbirler toplumun hiçbir kesimi tarafından yeterli görülmüyor. Meslek örgütleri, sendikalar, muhalefet partileri devrede. Belediyeler ihtiyaç sahiplerine destek oldu; nakdi yardı verip, gıda paketlerini her gün evlere ulaştırdılar. Halk yanında hükümeti değil belediyeleri gördü. Kıyamet de burada koptu. Başta belediyeler olmak üzere süreçte elini taşın altına koyanların yaptıkları, merkezi hükümetin eksikliklerini daha net gösterdi. Bu durum iktidarı rahatsız etti ve beklenen hamle geldi. İçişleri Bakanı genelgeyle belediyelerin bağış toplamasını yasakladı. Bankalar ihtiyaç sahibi vatandaşlara gidecek bağış paralarına el koydu. Erdoğan, bağış almayı ‘paralel devlet yapılanması’ olarak gördü. Diyanet, bağışın ancak merkezi olanının caiz olduğuna dair fetva verdi. Halka el uzatmayan iktidar, başkasına da izin vermiyor.”    

Evrensel gazetesi sürmanşetindeki, “Belediyelerle IBAN savaşı” başlıklı haberinde, “Türkiye koronavirüs salgınına karşı mücadele verirken muhalefetin yönetimindeki büyükşehir belediyelerinin bağış kampanyasının, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile durdurulmasına CHP’den tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, iktidara ‘Yarın bunun hesabı size sorulur’ diye seslendi. Siyaset Bilimci İsmet Akça iktidarın kaybettiği biz-onlar karşıtlığını kurarak tabanındaki safları sıklaştırmak istediğine dikkat çekti. Akça, ‘Belediyeler isterse bu hamleyi baypas edebilir’ dedi. Siyaset Bilimci Edgar Şar ise, ‘İktidar yakalayamadığı kutuplaştırma imkanını ilk kez buldu’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Salgını ‘ortak akılla’ yeneriz” başlıklı haber yer aldı. “Hükümetin engellediği Ekrem İmamoğlu Cumhuriyet’e yazdı” üst başlığıyla verilen haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bu kentin seçilmiş belediye başkanı olarak ilk günden itibaren alınması gereken önlemleri, sokağa çıkma sınırlaması da dahil dile getirip duyuruyorum. Yeterince yankı alabildiğimizi söyleyemiyorum. Bazı bakanlıklara yazdığımız yazılara yanıt alamadığımızı söylemek durumundayım. Lizbon Belediye Başkanı ile görüştüm. Ülkesinde başbakan ve bakanlarla yaptığı toplantıyı anlattığında içim sızladı. Ben, günlerdir sesleniyor olmama rağmen merkezi yönetimden kimse ses vermedi. Hiç değilse bundan sonra çok daha güçlü bir koordinasyon ve ortak akılla süreci yürütürüz.”

Sözcü gazetesi manşetin altında, “CHP’li belediyeye yasak, AKP’li belediyeye serbest” başlıklı habere yer verdi:

“Korona önlemlerinden etkilenen vatandaşlara yardım için başata İstanbul ve Ankara olmak üzere CHP’li belediyeler bağış kampanyaları başlattı. Halk büyük ilgi gösterdi. Ancak bu kampanyalar, iktidarın kampanyası nedeniyle bakanlık tarafından yasaklandı. Banka hesapları bloke edildi. CHP’li belediyelerin bağış hesaplarını bloke ettiren İçişleri Bakanlığı, her ne hikmetse AKP’li belediyelerin bağış kampanyalarını görmezden geldi. Nitekim başta Gaziantep ve Konya olmak üzere pek çok AKP’li belediyenin bağış kampanyası var. Kimse onların hesaplarını bloke etmiyor.”

Gazete manşetindeki, “Zorla bağış olmaz” başlıklı haberinde ise, “İktidar millete, diğer ülkeler gibi yardım yapacağı yerde, milletten bağış topluyor. Kamu kurumları da göze girmek için harekete geçti. Zorla bağış dayatıyorlar. Vakıflar Genel Müdürlüğü, BOTAŞ, Yargıtay ve bazı il milli eğitim müdürlükleri personele yönelik, ‘Kampanyaya bağış yapın’ yazısı gönderdi. Bazı kurumlar dekontu bile istiyor. Personel endişeli” ifadelerini kullandı.

“Tahlilleri gizlediler”

Cumhuriyet gazetesi ön sayfasının altında yer verdiği, “Tahlilleri gizlediler” başlıklı haberinde, “Koronavirüs testi yapmaya yetkili olan İstanbul’daki Özel Haseki Gelişim Tıp Laboratuvarı’nın yaptığı test sonuçlarını Sağlık Bakanlığı ve kamu kurumlarıyla paylaşmadığı ortaya çıktı. Bakanlık bu kuruma kaç hastaya test yaptıklarını, hasta isimlerini, adreslerini ve telefon numaralarını sordu. Ancak Özel Haseki Gelişim Tıp Laboratuvarı, ‘Kişisel Verileri Koruma Kanununu’ gerekçe göstererek bu bilgiyi bakanlıkla paylaşmadı. ‘Bu sağlık kuruluşunun yaptığının çok vahim sonuçlar doğurduğunu’ belirten İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, konuya ilişkin çok acil işleme alınması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yapılan tahlilleri gizleyen laboratuvarın bir başka şubesi hakkında da geçen günlerde suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. ‘Çok acil işleme alınması taleplidir’ yazılı suç duyurusu dilekçesinde laboratuvar yetkililerinin kayıtsız davranışlarının çok vahim sonuçlar doğurduğu, halkın sağlığını tehlikeye attığı belirtildi” ifadelerini kullandı.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums