Necati Kur: Yaşanmışlıklar...6

Necati Kur: Yaşanmışlıklar...6
19.06.2019 - 14:45
2570

 TOPLUM KİTAPEVİ

12 Eylül Askeri Darbesiyle ülke çok zor bir döneme girmişti. Baskı ve zorbalık düzeni ülkeyi ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda perişan etti. Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler yok edildi. 1981 yılının Haziran başında TKP Gölcük Davasından tutuklandım. Konca Askeri Ceza ve Tutukevinde bir yıla yakın süre tutuklu kaldım. 1983 yılının mayıs ayında toplu dava sonuçlandı. Beraat ettim. 1 Haziran 1983 yılında göreve döndüm. Ancak 1402 sayılı yasayla 5 Haziranda ilişiğim kesildi. Konya Ilgın Argıthanı Lisesine sürüldüm. 1988 yılında hakkımda 1402. Madde kaldırıldı. İzmit’e geri döndüm. Öğretmen arkadaşlarla zaman zaman bir araya gelişler başladı. Ayrıca TKP davasında beraber yargılandığımız arkadaşlarla da görüşüyorduk. Bu süreçte, öğretmen hareketinde yıllarca ortak mücadele verdiğimiz İbrahim İşyar (İbrahim Abi) bir gün buluşalım dedi. Bir araya geldik. İstanbul’dan bir arkadaş, Ayhan Rona ve İbrahim Abi bir araya gelerek kitapevi açma konusunda görüşüyorlarmış. İstersen sende katıl diye önerdi. Bende katılmaya başladım. Bu konuda Ayhan Rona daha önce bir kitapevinde çalıştığı için deneyimi vardı. İşin programlanması konusunda katkısı çok oldu. Sonra aramıza Tayyar Elmas ta katıldı. Bu çalışmaları Ayhan’ın eşi Naciye Rona’nın sağlık odası gibi kullandığı ofiste yürüttük. Kitapevini buraya açamazdık. Yer aramaya başladık. PTT karşısındaki arada büyük ve güzel bir yer bulduk. Benim hiç ortak olmak gibi bir düşüncem yoktu. Sadece yardımcı olmak düşüncesiyle birlikte idim. Sıra kitapevinin düzenlenmesine ve kitap kırtasiyenin alınma sürecine geldi. Konuşmalar sonucunda ortaya bir hesap çıktı. Arkadaşlar bu parayı bulma olanağımız yok dediler. Ben tutuklu kaldığım süre içinde maaşımın üçte ikisini alabiliyordum. Göreve döndürülünce toplu halde kalan üçte birleri aldım. Bu parayla on tane büyük cumhuriyet altını alıp bir yere koymuştuk. Arkadaşlara durumu anlattım. Katkı yapabileceğimi söyledim. Bu para fazlasıyla işimizi görür sen de artık ortağımızsın dediler. Yapılacak çalışmaları programladık. Aramızda görev bölümü yapıp işe koyulduk. İlk olarak kitapevinin adının Toplum Kitapevi olması konusunda anlaştık. Önceden bir alt yapımız vardı. Durumu dostlarımıza anlattık. Bunu hiç abartmadan söylüyorum. Yerin boyama, rafların düzenlenmesi hazır hale gelmesi üç beş gün içinde bitti. Her çevreden arkadaşlarımız, gece gündüz demeden adeta nöbetleşe çalıştılar. Bunlar çok önemli ama Kocaeli’nde de çok sevilen şair, romancı, öykücü ayni zamanda bir yerel gazetede köşe yazarı olan Ruşen Hakkı’nın katkıları çok oldu. 1988 yılının nisan ayının başlarında iyi bir katılımla açılışı yaptık. Kısa bir süre sonra Cumhuriyet Kitap Kulübü (CKK) üyesi de olduk.

O dönem demokrat, şair, roman ve öykü yazarı, CKK aracılığıyla da kitapevine davet ettik. İmza ve söyleşi günleri düzenledik. Bu İzmit’ de büyük bir ilgi gördü. Özellikle sanat ve kültür çevrelerin hafta sonları bir araya gelme, görüşme ve sohbet etme mekânı haline geldi. Kitapevi bir araya gelişlere önemli bir katkı sağladı. Örneğin EĞİT-DER şubesinin açılışına kadar, öğretmen arkadaşlarla yapacağımız çalışmalara katkı sağladı. Bunlar kadar, okuma alışkanlığı, moral ve cesaret verme anlamında katkıları olduğunu düşünüyorum.

Yanılmıyorsam, bu arada Nevzat Cingirt’ te içeriden yeni çıkmış. İzmit’e gelmişti oda kitap evinde çalışmaya başladı. Kitapevinde kırtasiye satışı içinde bir bölüm oluşturduk. Daha sonra ders kitapları satışı için Milli Eğitim müdürlüğüne dilekçe verdik. Müfettişler gelip inceleme yaptı. İzin verildi. Ders Kitapları satışı da başladı. O dönem M. Ali Alçınkaya ve Ömer Öztürk de kitapevine ortak oldular. Haziran ayında Kocaeli Fuar’ı açılırdı. Fuar, halkın eğlence alış veriş merkezine dönüşürdü. Biz de burada bir stant açtık. Söyleşi ve imza günleri burada da devam etti.

Ancak işletmeciliği bilmediğimiz içimi nedendir, mali durumumuz bozuldu. Bütün zorluklara rağmen çalışmaları sürdürdük. Günler geçtikçe mali sıkıntılar daha da arttı. Yeni para arayışlarına girdik. Bu arada M. Ali Alçınkaya ve Ömer Öztürk hisselerini devretti. Toplum kitapevi bir müddet daha devam etti. Ancak eski heyecan ve ilgi kayboldu. Toplum kitapevi 12 Eylül döneminden sonra önemli bir işlev gördü.

Necati Kur

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums