Dr. Adnan Selçuk Mızraklı: Dünyanın sesini dinleyin, cezaevlerini hemen boşaltın!

Dr. Adnan Selçuk Mızraklı: Dünyanın sesini dinleyin, cezaevlerini hemen boşaltın!
3.04.2020 - 04:54
1021

 "İktidar öncelikle boyun eğdirilmiş beden yaratmayı amaçlar..." 

Ünlü Fransız düşünür Michel Foucault'nun yerinde tespitidir bu. 

Geçmişin geleneksel iktidar modelleri cezalandırma sistemlerini daha çok insan bedenini ve yaşamını yok etmeye yönelik olarak oluşturdu. Ama modernite ile birlikte bu sistem değişti, yaşamı yok etme değil de terbiye etme, ''kendine göre şekillendirmeyi'' esas almaya başladı. 

Her iktidar kendini meşru göstermek için hukuk kavramını kendine göre düzenler ve hukuk kavramına kendisinin devamlılığını esas alan kanunlar ile şekillendirir. Bu hukuksal işlemler her iktidarın halk nezdinde kendisini meşrulaştırmasını sağlamak için oluşturulan bir nevi yasal zorunluluklardır. İşte tam da burada cezalandırma sistemi doğmakta. 

Bu cezalandırma sistemi içerisinde bireyleri itaatkâr kılacak ve ''yeniden şekillendirecek'' birimler ise cezaevleri oldu.

Türkiye’de 300 binden fazla tutuklu ve hükümlüden bahsedilmektedir. Türkiye’deki cezaevlerinin koşulları da az çok biliniyor. Kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlünün bulunmasından dolayı, kalabalık koğuşlarda insanların bir arada tutulması birçok sorunu da kendi içerisinde barındırıyor. 

İnsanların böylesi kalabalık koğuşlarda tutulması, hijyen koşullarının yerine getirilmemesinin de etkisiyle salgın ve hastalık riskini artırıyor. 

Dünya bu süreçte izolasyon ve hijyeni önemli görüyor ve tedbirler alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre salgının en çabuk yayılacağı alanlar cezaevleri, yurtlar ve bakım evleri. 

Bu veriler ortadayken, birçok devlet cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüleri serbest bırakırken, konu Türkiye’de ancak geçen hafta konuşulmaya başlandı. Kısmi af olarak gündeme gelen İnfaz Düzenleme Tasarısı ile cezaevlerindeki doluluk oranı dengelenmek isteniyor. Dışarıdan bakıldığında masum bir niyete dayalı görünen bu hamle, içerik olarak bakıldığında aslında hiç de masum olmayan bir niyet olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü yasal düzenlemenin basına yansıyan kısımlarında “terör” ve kasten adam öldürme suçları dışındaki suçlardan infaz düzenlenmesini öngörüyor. 

Böylelikle, denilebilir ki, hukuk ana parametresinden sapmıştır. Cumhurbaşkanı’na bırakın en ufak bir eleştiriyi, ''gözünün üstünde kaşın var'' deyişinin bile suç haline getirildiği ve cezalandırıldığı bir sistemde iktidar yeni düzenlemeyle ''devlete karşı işlenen suçları değil de halka, bireye karşı işlenen suçları affediyorum'' demektedir. Öncelikle olması gereken ''devlete, iktidara yönelik'' cezaların düzenlenmesi gerekirken tam tersine bir davranış görmekteyiz. 

Kovid-19 salgını tüm dünyamızı rehin almış olduğu halde, AKP iktidarı bölgede kayyım politikalarından vazgeçmiyor: Geçen hafta sekiz HDP’li belediyeye bu salgını da fırsat bilerek kayyım atadı. Kendi iktidarlarının devamı için bunu gerekli görüyor ve meşruluğu olmamasına rağmen kayyım darbesiyle eş başkanlarımızı görevlerinden uzaklaştırıyorlar. 

Böylesi bir AKP ve ortağı MHP’den hukuksallık, meşruluk, hak hukuk adalet beklemek ne kadar doğru olur? Şeffaf bir yönetimin olmadığı, kaç insanımızın hayatını kaybettiğini bile bilmediğimiz şu durumda; bırakın cezaevlerini, dışarı da bile gerekli tedbirlerin alınmadığı, insanların yoksulluğa terk edildiği, emekçilerin kalabalık ortamlarda, fabrikalarda Kovid-19 virüsüyle baş başa bırakıldığı bir süreçte ''cezaevlerinde gerekli tedbirleri aldık'' açıklamalarına ne kadar inanmak gerekir?

Demokratik olmadığını bildiğimiz İran bile 80 bin kişiyi cezaevlerinden bırakırken daha çok siyasi tutuklu ve hükümlüleri esas aldı. 

Yani, devlet ancak ve ancak kendisine karşı işlenen suçları affedebilir; halka karşı işlenen suçları değil.

Kaldı ki, Anayasa'nın 10. Maddesinde düzenlenen ''kanun önünde eşitlik'' ilkesi ile temel hak ve özgürlüklere ilişkin kabul ettiği uluslararası sözleşmelere baktığımızda da söz konusu ''kısmi af düzenlemesi'' kabul edilemez görünmektedir. 

Dolayısıyla, kendi istediklerini bırakıp, iktidarına karşı tehlikeli gördüğü, silah ve şiddet kullanmayan düşünce suçluları, gazeteciler, öğrenciler, avukatlar ve aydınları cezaevlerinde ölüme terk etme politikaları hiçbir şekilde kabul edilemez. 

Öte yandan bu tespitler, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan bizler ''siyasi af bekliyoruz'' şeklinde algılanmamalı. Biz hiçbir suç işlemedik ki pişman olalım ve af dileyelim. Biz burada yargılanan değil, yargılayan tarafız. Toplumun vicdanında, bu yapılan ahlaksızları yargıladığımız için, iktidarın meşruluğunu sorguladığımız için, yanlışlarını toplumla paylaştığımızdan dolayı cezaevlerindeyiz. Bundan dolayı bizler asla af bekleyen, suçlu olan kesim değiliz.

Kovid-19 salgınını cezaevlerinde yetersiz imkânlar ile önlemeye çalışmaktayız. Kantinden temin ettiğimiz birkaç temizlik malzemesi önleme çabamız ne kadar başarılı olur onu bilemiyoruz. Ama Kovid-19 salgını böyle yayılmaya devam ederse iktidarın izlediği politikalar daha fazla can kaybının artışına neden olacak. 

Bir doktor olarak, içeridekilere moral destek sağlaması için, kendilerini motive edip, hastalığa, salgına karşı kendimizi korumalıyız derken dışarıdaki emekçilere, yoksullara, insanlara ise bu salgını bilime olan inancımızla, dayanışma ile yeneceğimizi ve başaracağımızı söyleyebilirim. 

Ancak bunu dayanışma ruhuyla, demokratik bir yaşamı kabullenerek, bu zorlukların üstesinden gelebiliriz. 

Yapılması gerekenler şunlardır:

  • Covid-19 salgınının en çok ve hızlı etkileyeceği alan olan cezaevleri konusunda acilen bir düzenlemeye gidilmelidir.
  • Kapasitesinin çok üstünde olan ceza infaz kurumları hemen boşaltılmalıdır. 
  • Uluslararası çağrılar göz ardı edilmemelidir. 
  • Şeffaflık gözetilmeli ve tüm toplum bu konuda bilgilendirilmelidir. 

Unutmayalım ki halk dayanışması yaşatır, iktidarlar öldürür. Öyleyse, toplumsal dayanışma ile tüm zorlukları aşacağımıza olan inançla, ''mutlaka bu engeli de aşacağız'' diyorum. 

*Dr. Selçuk Mızraklı: Seçilmiş Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums