İstihdam artışı devam ediyor

  • 16.05.2018 00:00

  Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı ocaktan şubata % 10.8’den % 10.6’ya geriledi. Bir yıl önce 2017 Şubat ayında işsizlik oranı % 12.9 idi.

 

/* */

İstihdam artışı devam ediyor. Geçen yılın aynı ayına göre ve bir ay önceye göre şubat ayında işsizlik oranının gerilediği görülüyor.

Şubat ayı istihdamıyla ilgili dönemsel sonuçlar 2018 yılının 1-13. haftalarını içine alan ocak, şubat ve mart aylarını kapsıyor.

Açık anlatımıyla, yaklaşık 2 ay - 2.5 ay öncenin istihdam rakamlarını yorumlamak durumundayız. Mevsim şartlarındaki ve ekonomik değişimler nedeniyle bu arada göstergelerde nasıl değişiklikler olduğunu şimdilik bilemiyoruz.

1.2 milyona iş

Şubattan geriye 12 ayda nüfus 848 bin arttı. İş bulduklarında çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısı 665 bin arttı.

Çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısı 665 bin artarken, ekonomide 1 milyon 210 bin kişiye iş imkânı yaratıldı.

Çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısından çok daha fazlaya iş imkânı yaratılınca, işsiz sayısı 546 bin azaldı. İşsizlik oranı geriledi.

İşsizlik oranı % 10.6’ya gerilerken, tarım dışı işsizlik oranı % 12.5, genç işsizlerin oranı % 19.0, ne istihdamda ne eğitimde olan gençlerin oranı ise % 22.8’e indi.

İyileşme çok küçük oranlarda ama önemli olan iyiden kötüye değil, kötüden iyiye gidiş.

Ekonominin bu durumunda istihdam göstergeleri hiç de fena değildir. Olumsuz bir gidişi göstermemektedir.

Geçmiş 6 ayın istihdam göstergeleri toplu olarak değerlendirildiğinde İşsiz sayısının 3 milyon 200 bin ile 3 milyon 400 bin arasında değiştiği görülüyor. İşsizlik oranı ise % 10.3 ile % 10.8 arasında gidip geliyor.

İstihdamda önemli göstergeler, çalışanların ne kadarının ücretli ve yevmiyeli çalıştığı ile sanayide çalışanların sayılarıdır

Şubat ayı istihdam göstergelerine göre, bir yıl içinde ücret ve yevmiyeyle çalışanların sayıları 997 bin arttı. Çalışanların % 67.9’u ücretli veya yevmiyeli çalışıyor.

Sanayide 5.6 milyon kişi

Sanayide çalışanların sayıları ise bir yılda 376 bin artarak 5 milyon 627 bine ulaştı.

Tarımda çalışanların sayıları azalıyor. Bir yılda inşaatta çalışan sayısı 175 bin, hizmetlerde çalışan sayısı 553 bin arttı. Yeni iş arayanların hemen hemen yarısı hizmetler kesiminde iş bulabiliyor..

Toplam çalışanların % 20.0’si sanayide, % 17.7’si tarımda, % 7.0’si inşaat, % 55.3’ü hizmetler kesiminde.

Hızlı nüfus artışına ve de iş bulduklarında çalışmaya hazır kadın ve erkek sayısındaki hızlı artışa rağmen, ekonominin yeni iş yaratma yeteneği sayesinde işsizlik oranlarının belli bir koridorda kalması önemlidir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums