Katagalugan Cumhuriyeti ve Anayasası

  • 27.05.2017 00:00

 KATAGALUGAN CUMHURİYETİ VE ANAYASASI

“Bu Tagalog takımadalarında doğmuş hiçbir Tagalog, bir insanı ırkından ya da teninin renginden ötürü diğerlerinden üstün tutmayacaktır;

Açık renkli ya da koyu, zengin, yoksul, eğitim görmüş ve cahil, herkes tamamen eşittir ve tek bir loob’da(içsel ruh) olmalıdır.

Eğitimde, servette ve görünüşte farklılıklar olabilir ama, asli tabiatta(pagkatao)ve bir davaya hizmet yeteneğinde asla.”

Yukarıdaki berbat çevrilmiş 1902 tarihli metin kısa ömürlü Katagalugan Cumhuriyeti Anayasasını bir maddesidir.

Cumhuriyetin ismi bizler için Ferhan Şensoy’un bir paradisinden alınmış olsa da böyle bir cumhuriyet ve anayasası mevcuttur.

Katagalugan Cumhuriyeti bizim yakın tarihimizdeki Batı Trakya Hükümetlerini andıran bir idare biçimi, Ergun Özbudun’un tanımıyla Kongre İktidarı gibi dursa da bir anayasa yazmayı da ihmal etmemişler ve 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinden çok daha önce ırkçılığa karşı bir metni anayasalarına yerleştirmişler.

Katagalugan Cumhuriyetii Tagalogların cumhuriyeti demek ve bu cumhuriyetten iki tane var salında biri İspanyol emperyalizmine karşı mücadele için ikincisi ise ABD emperyalizmine karşı Manila merkezli kurulmuşlar ve ikisi de kısa ömürlü olmuşlar, bizim yakın tarihli Batı Trakya hükümetlerinden birkaç yıl daha uzun sürmüşlerdir.

Manila deyince bu cumhuriyetin Filipinler’de kurulduğunu anlamışsınızdır, Filipin ve Filipinler adı kendilerine emperyalistler tarafından takıldığı için bu adlandırmayı kabul etmemişler kendilerini Tagalog ve kurdukları cumhuriyeti Katalagulan olarak adlandırmışlardır.

Katagalugan Cumhuriyeti ile internette Türkçe verilere bir tek Vikipeida üzerinden ulaşabiliyorsunuz ve bildiğiz gibi Vikipedia bugünlerde kapalı.

İkinci Katagalugan Cumhuriyetin’in kurucusu Makarios Sakay gittiği bir dans partisinde tuzağa düşürüldükten sonra 1907 yılında Amerikalılar tarafından öldürülmüştür.

ABD’ye karşı askeri tekniklerle mücadele eden Makarios Sakay öldürüldüğünde 37 yaşındadır.

İngiliz yönetmen Raymond Red’in 1993 tarihli “SAKAY Epic Story Trailer” filmi  Makarios Sakay’ı anlatır.

Makarios Sakay’dan , Katagalugan Cumhuriyetinden ve anayasasından Benedict Anderson’un “Hayali Cemaatler-Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması” kitabını ikinci defa okurken farkına vardım. İlk okuma da atlamışım.

Üniversite’de Erdoğan Teziç anayasasa hukuku hocamdı. Diğer bir anayasa profesörü olan Server Tanilli’de Uygarlık Tarihi hocamdı. Her ikisinden de Katagalugan Cumhuriyeti ve Makarios Savay hakkında hiçbir şey duymadım ve okumadım.

Ayrıca anayasa hukuku ilgili okuduğum hiçbir metinde Savay adına ve Katagalugan Cumhuriyeti hakkında hiçbir şey okumadım. Son iki anayasa değişikliği sırsında yazılmış makaleleri düşünürsek bu metinlerin çok fazla olduğu ortaya çıkar.

1921 Anayasasında ya da 1924 Anayasasında Katagalugan Cumhuriyeti Anayasasında ki metin benzeri bir maddemiz olsaydı bugün nasıl bir anayasa ile yönetilirdik sorusunu sormaktan kendi mi alıkoyamıyorum.

Ülkemizde açılmış yeni üniversitelerin hukuk fakülteleri Katagalugan Cumhuriyeti Anayasasını çevirirler ve makaleler yazarlar diye umutlanmak istiyorum, eski hukuk fakültelerinden umudum yok, bugüne kadar bizi haberdar etmediler çünkü.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums