Ziraat Katılım 29 Mayısta faaliyete başlıyor

Katılım bankacılığında ilk kamu bankası olacak Ziraat Katılım, 29 Mayısta kapılarını müşterilerine açıyor.

Ziraat Katılım 29 Mayısta faaliyete başlıyor
24.05.2015 - 15:47
1273

 Katılım bankacılığında ilk kamu bankası olacak Ziraat Katılım, 29 Mayıs'ta kapılarını müşterilerine açıyor.

Kamunun katılım bankacılığı yapmak üzere başlattığı çalışmalarda sona gelinirken, bu alanda ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım, 29 Mayıs'ta resmi olarak faaliyetlerine başlayacak.

Halihazırda kuruluş çalışmaları devam eden Vakıf ve Halk Katılım'ın da sektöre girmesiyle toplam katılım bankası sayısı 7'ye yükselecek.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de faiz hassasiyetinin banka sisteminden uzak tuttuğu atıl kaynaklar "katılım bankaları" tarafından harekete geçirildi. Bu süreç 1984 yılında Albaraka Türk ile başlarken, 1985'te Faysal Finans, 1989'da bir başka Körfez menşeli kuruluş olan Kuveyt Türk, sermayesine Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de ortak olmasıyla sektörde yerlerini aldı.

Daha sonra 1996'da Asya Finans sektöre giriş yaptı. Faysal Finans sonradan Family Finans'a dönüşürken, 1991 yılında sektöre giren Anadolu Finans ile 2005'te birleşti ve bugünkü Türkiye Finans oldu.

1995 yılında faaliyete başlayan ve 2001 ekonomik krizinde likidite sorunuyla karşılaşan İhlas Finans'ın faaliyetleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından durduruldu. Resmi Gazete'nin 1 Kasım 2005 tarih ve 25983 mükerrer sayılı nüshasında yayımlanan 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile özel finans kurumları "katılım bankaları" adını aldı.

Türkiye'de halihazırda Albaraka Türk, Asya Katılım, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans olmak üzere dört katılım bankası faaliyet gösterirken, 2014 yıl sonu itibarıyla toplam 990 şubede yaklaşık 17 bin kişi istihdam ediliyor.

Dünyada katılım bankacılığı

Dünyada 40 yıllık bir geçmişe sahip olan ve bine yakın şirketin faaliyet gösterdiği global faizsiz finans sisteminin aktif büyüklüğü geçen yıl sonu itibarıyla 1,8 trilyon dolar düzeyinde bulunurken, kısa vadede çift haneli büyüme hızı ile gelecek dönemde 3 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı öngörülüyor.

Küresel ticari bankacılık aktif büyüklüğünden yüzde 1'e yakın pay alan global faizsiz bankacılığı, çift haneli büyüme hızıyla payını yüzde 32'ye çıkartacağı tahmin ediliyor.

Dünyada faizsiz bankacılığın itici gücü olan ülkelerin başında Malezya gelirken, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de diğer ülkeler olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye ile Malezya, Endonezya, Katar, Suudi Arabistan ve BAE'den oluşan altı ülkenin global faizsiz bankacılık sistemindeki payı yüzde 82 civarında bulunuyor.

Katılım bankaları aktiflerini on yılda 10'a katladı

2005 yılında "katılım bankaları" adının alınmasıyla sektördeki büyümesi hızlanan dört bankanın aktifleri mart 2015 itibarıyla 110 milyar liraya ulaştı. 2006 yılı ilk çeyreğinde 10,2 milyar TL olan katılım bankalarının aktif toplamı son 10 yıllık dönemde yüzde 970 artış gösterdi. Bu artış katılım bankacılığının sektördeki payının yüzde 2,4'lerden yüzde 5'lere yükselmesini sağladı.

Ziraat Katılım 29 Mayıs'ta kapılarını açacak

Kamunun katılım bankacılığına gireceğinin açıklanmasıyla gözler Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'na çevrilirken, kamu bankalarından ilk olarak Ziraat Bankası, ekim 2014'te BDDK'den katılım bankası kurmak için izin aldı.

BDDK'dan alınan iznin ardından çalışmalarını hızlandıran Ziraat Bankası, Ziraat Katılım adıyla 29 Mayıs'ta faaliyetlerine başlayacak. Genel Müdürlüğü İstanbul'da yer alacak bankanın ilk etapta tarihi yarımadada Eminönü'nde Genel Müdürlük binasının giriş katında yer alan şubesi hizmet verecek.

Kuruluş çalışmalarını yaklaşık 150 personel ile tamamlayan bankanın yıl sonuna kadar 400 personele ve 20 şubeye ulaşması planlanıyor.  

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums