Yüksek fındık rekoltesi haberleri aldatıcı

Basın toplantısı düzenleyen Düzce Ziraat Odası Başkanlığı, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin abartılı tahminler yaparak, sezon öncesi fındık fiyatlarını düşürmeye çalıştıkları iddiasında bulundu.

Yüksek fındık rekoltesi haberleri aldatıcı
24.07.2015 - 16:38
1799

Basın toplantısı düzenleyen Düzce Ziraat  Odası Başkanlığı, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin abartılı tahminler yaparak, sezon öncesi fındık fiyatlarını düşürmeye çalıştıkları iddiasında bulundu.

Düzce ve ilçelerinde faaliyet gösteren 7 Ziraat Odasının başkanı dün Düzce Ziraat Odasında bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. Yaklaşan  fındık hasadı, tahmini fındık rekoltesi, fındık  yevmiyelerinin değerlendirildiği toplantının ana gündemi, son günlerde kamuoyunda çokça konuşulan abartılı fındık rekolte tahminleriydi. 

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran ile  Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ün yaptığı açıklamada; Fındık Tanıtım Grubu ve  ve Karadeniz İhracatçılar Birliğinin 2015 yılı içi ne kadar fındık olacağına dair yaptıkları açıklamaların gerçeği tam olarak yansıtmadığı ileri sürülerek, gerçek rakamın ülke genelinde  733 bin 246 ton değil, 590 bin ton civarında olacağı belirtildi.

Abartılı rakamlar ileri sürülüyor

 Açıklamada, “ Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin tamamen uzman ve akademisyenlerden oluşan bir ekiple yapmış olduğu saha çalışması sonucunda bu yıl için fındık rekolte tahminini 590 bin ton olarak açıklamıştır. Sektörün içerisinde olan herkesim rekolte çalışması yapabilmektedir. Buna rağmen resmi olarak rekolte çalışması ve açıklama yetkisi geçmiş yıllarda alınan bir karar ile Gıda yarım ve Hayvancılık Bakanlığına verişmiştir. Fakat Fındık Tanıtım Grubunu ve Karadeniz İhracatçılar Biriliğinin gerçeği yansıtmayan açıklamaları karşısında TZOB üreticilerimizi ve kamu oyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yapmış olduğu rekolte çalışmasını açıklamak zorunda kalmıştır. Karadeniz ihracatçılar Birliği ve (FTG)  Fındık Tanıtım Grubu’nun 2015 yılı için yaptığı 733 bin 246 ton rekolte tahmini, Diğer kamu kurumu ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve veriliriyle örtüşmemekte bu bile FTG’nin ve Karadeniz İhracatçılar Birliğinin ne kadar gerçekten uzak ve maksatlı olduğunu ortaya koymaktadır “ “denildi.

Bakanlık tahmini  646 bin 254 Ton

 Açıklamış oldukları rakam TÜİK’in 585 bin ton olan tahmininin %25 üzerinde olduğunu söyleyen oda başkanları,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tespiti 646 bin 254 Ton. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin tespiti ise 590 bin tondur. Görüldüğü üzere en yakın tespitin yüz bin ton üzerinde bir tahminde bulunmuşlardır. Ayrıca bu tahmin önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton aşmıştır. Raporlarında “Rekolte çalışmasında ve Temmuz başında döllenme problemi zararlıların etkileri ve iklim selektiler gibi dış etkenler sebebiyle meydana gelebilecek çotanak dökülmeleri hesaba katılmamıştır”  şeklinde bir ifade olmasına rağmen sonuca yansıttıkları 20 bin topluk artışı anlamak mümkün olmadığı “ ileri sürüldü.

Fındık 15 TL oluncaya kadar pazar indirmeyin

Artık fındık üreticinin abartılı rekolte tahmini yapan kuruluşlara inanmadığını söyleyen oda başkanları, üreticinin fındığına sahip çıkmasını ve fındığı elinde bekletmesini isteyerek aldıkları ortak kararları kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, emanete fındık verilmesini istemeyen  oda başkanları, “ Fındık fiyatı 15,00 TL oluncaya kadar ihtiyacının dışında fındık satmamalıdır. Aksi takdirde fiyatları alıcılar istedikleri şekilde belirleyecektir “ uyarısında bulundu.

Fındık toplama işçiliği 42.50 lira

Açıklamada fındık toplama işçiliğine de değinen oda başkanları, 2 Temmuz 2015 tarihinde Valilikçe düzenlenen konuyla ilgili toplantıda alınan kararların 9.maddesinde belirtildiği üzere bugün 1.273,50 TL olan brüt asgari ücreti dikkate alması ve işçilik üretimi bu doğrultuda 42.50 TL olarak belirlemesine karar verildiğini söylediler. Oda başkanları ayrıca, Patoz ücreti  saatinin 130 lira olarak ödenmesine karar verildiğini ifade ettiler.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums