DAVUDİ AHMET USTA'DAN 'MASTER TARİF'

  • 10.02.2016 00:00

 DAVUDİ AHMET USTA'DAN 'MASTER TARİF': ÜFÜRÜK SOSLU, AZ PİŞMİŞ KANLI BİFTEK

 Bugün size Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Anadolu ve Mezopotamya'daki kavimlerin; Erbil'deki Kürt, Kerkük'teki Arap, Bayırbucak'taki Türkmen kardeşlerimizin afiyetle yiyeceği bir "master" yemek tarifi vereceğim.

"Mardin, Diyarbakır, İznik, Amasya, Sivas, Kırşehir gibi Doğu ve batıdaki bütün tarihi dokuya sahip" yörelerin "birleştirici ruhu" olan bu leziz yemeğin tarifini vermek için çok özel bir mekan seçtim; "Mısır'ı, Kahire'yi, Irak'ı, İran'ı Medine'nin ruhuyla buluşturan" Hz. Ömer'in fethettiği kadim Mardin!

"Ayrıca yedi iklim, yedi dinin, yedi kültürün yaşadığı" Mardin, "insanlık tarihinin hulasası bir şehirdir. Görünüşte küçüktür ama her sokağını keşfettiğinizde tüm insanlığı kuşatır. Derinliğinde bütün bir insanlık birikimini kuşatmış olarak sizi keşfeder. 2001'de ilk kez Mardin'e geldiğimde Kızıltepe'de güneş batmak üzereydi. Aynı hisleri 1983'de Kudüs'e gittiğimde hissetmiştim. Ne zaman Mardin'e geldiğimde içimde tefekkür, yalnızlaşma hissi uyanmıştır".

Kudüs'e gidişimden 18 yıl sonra ilk kez geldiğim Mardin'de içimde uyanan bir başka his de "Üfürük soslu, az pişmiş kanlı biftek" tarifi vermektir.

Bu yemeğin sırrı, az pişmiş bifteğe bıçak değer değmez sızacak kanın "birleştirici ruhu" dimdik ayakta tutması sayesinde "üfürük sosuyla" hercümerç olmasıdır.

Yemeğin bütün sırrı sosunda olduğu için yedi iklim, yedi kıta ve de tarihin yedi katından derlenmiş malzemeler bize yemeğimizin ruhunu verecek.

Önce derin bir teflon tavaya iki yemek kaşığı "Kutbül Amara zaferi" koyup kızdırın.

Daha önce közleyip kabuklarını soyduğunuz "Haçlılar", "Moğollar", "Napolyon", "Saykes-Picot"u ekleyip kısık ateşte hafifçe soteleyin.

Renginin dönmesine yakın, ince kıyılmış "Dicle" ile "Fırat"ı da atıp hızla karıştırın.

Kıvamını tutunca üzerine kafi miktarda "Yunus Emre", "Fegiye Teyran", "Ahmet-ı Hani" rendeleyin.

Dileyen marketlerde "Milli Kardeşlik" markasıyla satılan bu üçlünün hazır karışımını da kullanabilir.

Buzdolabında bir gün beklettiğiniz "Alpaslan kavimleri" ile "Selahattin Eyyubi ruhu"nu enlemesine keserek ayrı bir kaba koyun. Üzerine birer çay kaşığı "Fatih Paşa", "İdris-i Bitlisi", "Molla Gorani", "Ceziri", "Fahreddin El Mardini" ekleyin. İsteyen bir fiske de "Artuk Bey" ilave edebilir.

Bu karışıma bir su bardağı "TRT Şeş"i yavaş yavaş dökerken çırpma teliyle bir güzel karıştırın.

Ateşi en harlı haline getirip ayrı kapta bir araya getirdiğiniz bu malzemeleri teflon tavamızda pişmekte olan sosumuzun üstüne ağır ağır dökün.

Son olarak "kamu düzeni" ile ovarak iyice öldürdüğünüz halka halka doğranmış "kapsamlı demokratik reform süreci"ni de ekleyip bir taşım kaynatın.

Sosumuz bir kenarda demlenirken, biz de bu arada "kanlı bonfilemizi"hazırlayalım.

İyice kızdırdığımız döküm ızgaraya etimiz yapışmasın diye ince bir tabaka "kira yardımı" sürelim.

Sonra dört saattir "psikolojik unsur", "prim borcu erteleme", "etkin iletişim stratejisi", "devlet millet kaynaşması" ve "gönülden gönüle konuşma" karışımında marine ettiğimiz bifteğimizi kızgın döküm ızgaramıza atıp iki tarafını da birer dakika pişirip mühürleyelim.

İyi bir yemeğin başka bir sırrı da sunumun "birleştirici ruh"undadır.

Öncelikle "İstişare Meclisi" tipi servis tabaklarımızı iyice ısıtalım. Sonra iki tarafını mühürlediğimiz bifteğimizi koyalım. Üzerine demlenmeye bıraktığımız"üfürük sosu"nu bolca dökelim ki, az pişmiş bifteğimizin kanı görünmesin.

Tabağımızın kenarını da ince doğranmış "istikrar" parçaları ve jülyen kesilmiş "yeni anayasa" dilimleriyle süsleyelim.

Özenle pişirdiğimiz "Üfürük soslu, az pişmiş kanlı bifteği"mizi "lale kapaklı, bronz sultan sahanı"na yerleştirelim.

 Elinde çatal bıçak masada bekleyenlere, sahanın lale kapağını açmadan önce yemeğimizin ihtişamına uygun "sunum sözleri"ni nutuk atar gibi yüksek sesle haykıralım:

"Ey Anadolu'yu birleştiren, birleştirici ruhun öncüsü Sultan Alparslan'ın ordusundaki torunları, ey Kudüs'e doğru yürüyen Selahaddin Eyyubi'in ordusundaki yiğit insanları, torunları, ey Mardin'i merkez kılıp Kudüs'e yürüyen Artuk Bey'in çocukları, ey yedi iklimi birleştiren, birleştirici ruhun temsilcisi Osmanlı'nın evlatları, ey Anadolu çocuklarını, Balkan çocuklarını, Kafkas çocuklarını bir istiklal aşkıyla birleştiren 1920 Birinci Meclis'in üyelerinin çocukları... Yeyin işte..."

İçinizdeki bazı fesatlar bu sözleri "gaz ver, gaz ver, ipe diz" diye küçümseyebilir ama işte tam da budur "master tarifi"nin ilk maddesi olan "psikolojik unsur".

"Üfürük soslu, az pişmiş kanlı biftek" tarifimiz bu kadar. Ancak beni böyle güler yüzlü görüp, yumuşak başlı sanıp da sakın "Usta neredeyse 90 yıldır aynı 'kanlı bonfile' tarifi veriliyor. Hele son 30 yıldır bütün aşçıbaşılarından aynı tarifi dinledik. Ne Evren Usta kaldı, ne Demirel Usta kaldı, ne Çiller, ne Yılmaz ustalar kaldı bize aynı yemeği tarif eden" demeyin.

Yemek aynı ama sakın bizim yaptığımız "üfürük sosu"nu yabana atmayın.

Daha önce "Yeni Türkiye", "İleri Demokrasi" soslarıyla neler yemediniz. Hatta "Yetmez ama" deyip daha da istediniz.

"Yeyin işte" dedik ya... Ya yersiniz, "istikrar" olur ya da yemezsiniz, "kaos olur".

CELAL BAŞLANGIÇ | HABERDAR

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums