Cizre’de ne oldu, ne oluyor?

  • 9.02.2016 00:00

Devlet televizyonu gecenin bir yarısı geçtiği ‘son dakika’ haberinde iki haftayı aşkın bir süredir ‘yaralıların bulunduğu bodrum’ haberlerine konu olan Cizre’de 60 ‘teröristin’ öldürüldüğünü duyurdu. Bu haber daha sonra yayından kaldırıldı.

Ama Cizre’de ‘bir şey’ olmuştu; peki ne olmuştu?

 Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasına göre Cizre’de 10, Sur’da 2 kişi öldürülmüştü. Genelkurmay açıklamasında 14 Aralık 2015 gününden bu yana Cizre’de uygulanan ‘abluka’da 564, aynı günlerde Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla birlikte sürdürülen operasyonlarda 169 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Genelkurmay ve devlet ağzıyla ‘etkisiz hale getirilen’ bu rakamlar birer ‘terörist’.

 Bazı haber ajanslarının geçtiği haberlere göre, önceki gece Cizre’nin çatışma ve operasyonların yoğunlaştığı Cudi Mahallesi Bostancı Sokak üzerinde bulunan ve yaralıların bulunduğu bodrum haberleriyle gündeme gelen binadan güvenlik güçlerine ateş açılması üzerine çatışma çıkmış ve güvenlik güçlerinin ateşi sonucunda ‘8 terörist’ öldürülmüştü.

Haberlerde gece geç saatlere kadar ilçede silah ve patlama seslerinin duyulduğu belirtiliyor.

 Şırnak Valiliği’nden yapılan açıklamada ise Cizre’de ‘etkisiz hale getirilen terörist’ sayısı, Genelkurmay’ın verdiği sayı ile aynı, 10.

 Anadolu Ajansı, valilik açıklamasının yanı sıra güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Cizre’deki ölü sayısının 18 olduğunu duyurdu.

 HDP’nin bölgedeki milletvekillerinden Ferhat Encü, “Cizre’de vahşet var. Ama bunun boyutlarıyla ilgili bilgi alamıyoruz” diyor. Faysal Sarıyıldız, “Cizre’de, gece saatlerde hastaneye 7 cenaze götürüldü. Bunun dışında bizde teyitli bir bilgi yok” diyor. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “Devlet Cizre’de katliam yaptı” diyor. HDP’den gelen diğer açıklamalarda da İçişleri Bakanlığı’ndan bilgi almaya çalıştıkları ve kaygılı oldukları belirtiliyordu...

 ‘Olaya’ hangi taraftan bakarsak bakalım, Cizre’de ‘kötü’ şeyler olduğu, çok açık. Bilgiler, rakamlar arasındaki çelişkiler ise, sadece sorunun vahametini arttıran bir anlam ifade ediyor. Gerçeğin ne olduğunu bilmiyorsak, bilemiyorsak, bu, olayın kendisi kadar kötüdür çünkü. Ve Cizre’de olan da bu.

 Her biri bu halkın evladı insanlarımız ‘orada’ ölüyor. Asker olarak, polis olarak, ‘militan’ olarak, anne, baba, çocuk ve hatta bebek olarak...

 Ve bütün bunlar ‘orada’ olduğu için mi bizler ‘burada’ bu kadar sessiz, soğukkanlı, vicdanı kaskatı kesilmiş olarak seyrediyoruz olan biteni; olan bitenin ‘ne’ olduğunu dahi bilmeden...

 Filistin’de, Mısır’da hayatını kaybeden insanlar için ayağa kalkan vicdanlarımız vardı hani bizim... Yaşaran, ağlayan gözlerimiz, isyan eden yüreklerimiz...

 Eğer ki ‘resmi’ açıklamalara bakarak ‘onlar teröristmiş’ diye düşünüyorsanız eğer; yok hayır, size üç aylık Miray bebekleri hatırlatmayacağım. Ama bu toplu ‘etkisiz hale getirildi’ açıklamalarının altından 90’lı yıllarda JİTEM suretinde devlet kökenli çetelerin kanlı icraatlarının çıktığını hatırlatmadan da edemeyeceğim. ‘O eskidendi...’ diye düşünene de, sadece ve sadece, yargısız infazın kötü bir şey olduğunu söyleyecek ve bu konuda devlet olarak da toplum olarak da çok ‘parlak’ bir sicilimiz olmadığını hatırlatmakla yetineceğim.

Her şey bir yana, sormak hakkımızı kullanalım hiç değilse: Cizre’de ne oldu ve ne oluyor?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums