Yok OHAL değil bunlar!

  • 11.08.2015 00:00

 Çatışmaların yoğunlaştığı yerlerde valilikler Özel Güvenlik Bölgeleri ilan ediyorlar. Dersim’de, Ağrı’da, Hakkari’de, Urfa’da, Kars’ta, Kilis’te... Bilmeyenler için tercüme edelim, Özel Güvenlik Bölgesi, ‘yasak bölge’ demek. En yaygın yasak bölge, Dersim’de. Tam 14 yer valilik tarafından ‘yasak bölge’ ilan edildi.

DERSİM YASAK!...

Şehir merkezi ve ilçelerinin bazı yerlerini kapsayan yasak bölge kararı, valilik tarafından yapılan açıklamada, “terör” nedeniyle vatandaşların “ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kaldığı, büyük mağduriyet yaşadığı” cümleleriyle gerekçelendiriliyor. Amaç tabii ki “Mevcut huzur ve güven ortamının sürdürülmesi, emniyet ve asayişin temini...”.

Şu “huzur, güven, emniyet, asayiş” klişelerini geçeceğim. Ama “vatandaşların ekonomik ve sosyal faaliyetleri, seyahat hakları” ifadesini geçmeyeceğim elbette. Çünkü bu yasak bölge ilanı direkt vatandaşların ekonomik ve sosyal faaliyetlerini darbeliyor. Yasaklı bölgelerde sayısı binin üzerinde sürü sahibi var. Binlerce küçükbaş hayvan ve 500 civarında da arıcı var. Bu insanlar “derhal” yasak bölgeden çıkmalıymış! Şavaklı (bölgedeki en büyük hayvancılıkla uğraşan göçer aşireti) hemşerilerim soruyor: Hayvanlarımızı nereye götüreceğiz? Arıcılar soruyor: Arılar daha yeni bal sağım dönemine geldi, bulundukları yerlerden taşınmaları ölmeleri demek. Ne yapacağız?

Dersim, Pülümür ve Munzur Vadisi demektir. Buralar da yasak kapsamında. Her yaz memleketlerine gelen Dersimliler ve Dersim dostları, bu iki vadiyi ziyaret etmeden Dersim’e gelmiş saymazlar kendilerini. Dersim, yazın yaşayan bir şehir. Ve yasak kararının ardından tatil, ziyaret, gezi amacıyla gelen insanlar şehri terk ettiler. Vali Osman Kaymak, acaba siz ciddiyseniz hangi ekonomik ve sosyal faaliyetten, hangi seyahat özgürlüğünden bahsediyorsunuz?

YORUMU HABERİN KENDİSİ...

Musa Çitil, 90’lı yıllarda bölgede işkence ve katliamlarıyla nam yapmıştı. Derik Jandarma İlçe Komutanı iken 1992-94 yılları arasındaki ‘faaliyetleri’ nedeniyle yıllar sonra yargı önüne çıkartıldı. Hakkında düzenlenen iddianamede, “Toplanan delillerle şüphelinin gerek bizzat, gerek verdiği talimatlarla adı geçen maktullerin ölümüne sebep olduğu, bu şekilde çok sayıda ölen şahıs olduğunun tespit edildiği, bir çok insanın da haksız yere gözaltına alınarak işkencelere maruz bırakıldığı, bu yönde sistemli ve düzenli bir hareket tarzının olduğu, aradan geçen süreye rağmen alınan tanık ve müşteki beyanları da birbirini doğrulamaktadır” denildi. Mahkemede “JİTEM’den haberim yok. Çok zaman geçti olayları hatırlamıyorum” dedi, beraat etti. Musa Çitil, son YAŞ’ın ardından tuğgeneral rütbesiyle Diyarbakır İl Jandarma Komutanı yapıldı.

‘TEMİZ SAVAŞ’ MI?...

Bazı yandaş matbuat 12 Eylül yıllarının iğrenç uygulamalarını (köylülere b.k yedirmek gibi) hatırlatıp bu dönemde daha ‘temiz’ bir savaş yürütüldüğünü savunuyor. Aslında bilerek ya da bilmeyerek gönüllerinden geçeni söylüyor, tehdit ediyorlar. Yüksekova’da yere yatırdığı işçilere “Göreceksiniz Türk’ün gücünü!” diye çığıran özel tim polisi gibi.

Bu savaşın ‘temiz’ olma ihtimali yoktur oysa. İyi niyetle, bilmediğinizi ya da unuttuğunuzu varsayıp öğreteceğiz, mecbur.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums