Yanlışlarımızdan ders çıkarmalıyız

  • 28.06.2016 00:00

Şu son iki günde yaşananları görünce, yanlışlarımızdan ders çıkarmanın şimdi çok daha önemli ve anlamlı olduğu ortaya çıktı.

İsrail’le sürdürülen diplomatik trafiğin sonunda gelinen nokta hiç de azımsanacak gibi değil.

Uluslar arası ilişkilerde ülkelerin önemsediği bir konudur, kendilerine yapılan bir yanlışın sonucunda karşı tarafın özür dilemesi.

İsrail en baştan bunu yaptığı gibi, Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerine yüklü miktarda tazminat ödemeyi kabul etti ve Türkiye’nin şartlarından biri olan Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasa bile daraltılması talebine de olumlu yanıt verdi.

Öte yandan Rusya ile yaşanan uçak düşürme olayında Rusya’nın bizim İsrail hükümetinden talebimize benzer taleplerine karşı geç de olsa yeniden bir diyalog sürecinin başlaması da kuşkusuz normalleşme açısından önemli bir gelişme.

Bu iki olay üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda, AK Partinin geçmişte yaptığı bir dolu yanlış ve sorunlu politikalardan bağımsız olarak, attığı bu adımların yanlış olduğunu kimse söyleyemez.

Elbette, neden-sonuç ilişkileri içerisinde baktığımızda,” bugün çözülmeye çalışılan sorunları oluşması da AK Parti yüzündendir” diyebiliriz.

“Mavi Marmara gemisinin bölgeye gitmesine izin vermemeliydi ya da, Rusya’nın uçağı, sınırımızda yaşanan bir dolu ihlaller olurken, düşürülmemeliydi” demek de mümkün.

Ancak acilen normalleşmeye ihtiyacı olan bir ülkede bunları söylemenin ya da bu adımları AK Parti attı diye karşı çıkmanın kime, ne faydası olur?

Erdoğan’ın başkanlık sistemini” halkın iradesine rağmen” dayatmaya çalışması, yetkilerini daha şimdiden taraflı kullanması eleştirilerinin anlam kazanabilmesinin yolu; yanlışlarından dönüp, yeniden komşularımızla iyi ilişkiler kurulması konusunda gösterdiği olumlu politikayı kabullenmekten geçer.

İsrail’i dize getirdik” türünden yeniden sorun yaratacak, gerilimi artıracak söylemlerden, nefret dilinden uzak durmak ne kadar önemliyse, böylesi hassas bir konuda AK Parti ve Erdoğan karşıtlığı üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmak da o denli yanlıştır.

Yıllardır İsrail ambargosu altında,zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinli yurttaşların su, elektrik, gıda gibi hayati ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılacak her girişim, atılacak her adım kutsaldır, vicdanidir, insanidir.

Ve hatta bunu AK Parti iktidarı yapsa bile.

Aslında iktidarda kim olursa olsun, yapması gereken bu olmak zorundadır.

O yüzden “ve hatta bunu AK Parti yapsa bile” diyerek haksızlık da yapıyoruz.

Bir diğer önemli konu; İsrail’in bizden özür dilemesini beklerken, bizim Rusya’dan özür dilememizin hiç de küçültücü bir yanı yoktur.

O nedenle ”özür dilemedi, üzüntülerini bildirdi.” gibi anlamsız bahaneler, gerekçeler üretmeye çalışmak asıl bizi küçültür.

Kazan-kazan ilkesinin geçerli olduğu uluslar arası ilişkilerde gurura, kibire yer yoktur.

Gerek İsrail, gerekse Rusya ile ilişkilerimizin bozulması ne bize ne de adı geçen ülkelere bir yarar sağlamadığı için, ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi ve karşılıklı yarar ilkesi doğrultusunda adımlar atılması gereği doğmuştur.

Bu gerçeği göz ardı edip, bu duruma başka anlamlar yüklemeye, çetrefil senaryolar yazmaya çalışmak doğru değildir

Yaptığı her yanlışın karşısında en ağır eleştirilerle karşı durmamız gereken iktidar, bir yanlıştan dönmüşse de, atacağı olumlu adımları desteklemek, muhalefetin en belirgin görevlerindendir.

Muhalefeti salt iktidar karşıtlığı üzerinden yapmanın, hiçbir partiye yarar sağlamadığı, aksine oy kaybettirdiğini artık görmemiz gerek.

AK Parti, MHP nin iç işlerine karışmak, HDP yi meclis dışına atmak, CHP yi dizayn etmek gibi hiç de etik olmayan, siyaset ahlakına uygun düşmeyen tavır ve politikalardan vazgeçmelidir.

Buna karşın muhalefet partileri de; ülke çıkarları söz konusu olduğunda, mazlum halkların haklarını savunmak gerektiğinde, tüm önyargıları bir kenara bırakıp, yapılan doğru işlere omuz vermek, katkı koymak zorundadır.

Aksi halde,” komşularımızla iyi ilişkiler kurulması” teziniz,” yurtta barış, dünyada barış” talebiniz inandırıcı olmaz.

Gazzede yalınayak, aç, açıkta çocukların, İsrail askerlerinin vicdanına terk edilmiş Filistin halkının ahını alırsınız.” Suriye de barış” umuduyla yanıp tutuşan milyonlarca mültecinin vebalini yüklenirsiniz.

Siyaseten iktidarla mücadeleye devam etmek muhalefetin en doğal hakkıdır.

Ama şimdi Gazze’ye yardım gidecek, İsrail ve Rusya ile ilişkilerimiz normalleşecek, ancak bu AK Parti’nin işine yarayacak diye, bu olumlu gelişmelere karşı mı çıkalım.

Ya da tüm bu gelişmelerin yaşanması için illa ki AK Partinin iktidardan gitmesini mi bekleyelim?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums