SİYASETTE KIRILMA NOKTALARI

  • 28.04.2016 00:00

 Gündemin çok hızlı değiştiği ülkemizde siyaseti takip etmek zorlaştığı gibi, gelişmeleri değerlendirmek de bir o kadar zorlaşıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, gündem yaratma ve toplumu yönlendirme konusunda AK Parti ve özellikle de Erdoğan ekibi çok başarılı.

Her krizden başarıyla çıkma becerisi gösteren ve krizi fırsata dönüştüren Erdoğan ekibi gerektiğinde suni gündemler yaratarak hedef şaşırtma, muhalefeti oyalama işini de çok iyi yapıyor.

Bu taktik hamleyi fark edemeyen ya da kendisi gündem oluşturma becerisi olmadığı için mevcut gündemin peşine takılma kolaycılığını seçen muhalefet, doğal olarak iktidar karşıtlığı üzerinden muhalefet yapmaya devam ediyor.

Öteki üzerinden yapılan siyaset, kişi ve kurumları giderek kendi olmaktan uzaklaştırdığı gibi, toplumdan ve gerçeklerden de uzaklaştırıyor.

Böylesine halktan kopuk bir muhalefetin kendi içinde ortak bir dil kullanabilmesi, kalıcı projeler üretebilmesi, halkta karşılık bulacak politikalar geliştirebilmesi mümkün olamayacağı için, en küçük bir ayrışmada kırılmalar yaşanması çok doğal.

Öte yandan karşısında dirençli ve üretken bir muhalefet olmayan iktidarın, zaman içerisinde güç zehirlenmesine uğraması ve pervasız uygulamalara yönelmesi de doğal hale geliyor.

İktidar çevresinde oluşan bu güç birikimini tek başına kullanmak isteyenlerle, bu güçten pay kapmak isteyenler arasında paylaşım kavgasının çıkması da kaçınılmaz hale geliyor.

İlke ve ideolojiden yoksun bu gelişmeler, her iki tarafta da eninde sonunda kırılmalara yol açıyor.

Bugün yaşadığımız olaylar ve gündemdeki hızlı gelişmeler görünen o ki, yeni bir kırılma sürecini beraberinde getirecek.

Mecliste bu hafta içinde görüşmelerine başlanacak milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin düzenleme hem AK Parti, hem de CHP içerisinde yeni bir kırılma noktası oluşturacağa benzer.

HDP milletvekilleri, bir anlamda bu sürecin mağdurları durumunda olduklarından, onlar için bir kırılma söz konusu olmayacak.

MHP, olağanüstü kurultay ve bununla ilgili yasal süreçle meşgul olduğundan, kendi iç çekişmeleriyle uğraşmaktan bu konulara fırsat bulamıyor olma şansını kullanıyor diyebiliriz.

 

Kürsü dokunulmazlığının da ortadan kalkabileceği endişesiyle, vekillerin bu yetkilerini sorumsuzca kullanıyor olmaları fikrinin çatıştığı, geçmişte yaşanan olumsuz örnekler nedeniyle yeniden o kötü görüntülerin yaşanabileceği korkusu, toplumda çok derin çelişkilere neden oluyor.

Özgürlük mü, kamu güvenliği mi ikilemi arasında bocalayan halk; şimdi de vekillerle ilgili kin ve nefret söylemlerine devam mı, yoksa her konuda dilediğini söyleyebilen, yasaları hiçe sayan bir vekil yerine, yaşamın her alanında sıradan yurttaşlar gibi yasal yükümlülükleri olan vekil mi? ikilemi arasında kaldı.

Aslında meclis kürsüsünü pervasızca kullandıkları yetmiyormuş gibi, her fırsatta yasaları zorlayan, kişisel hırs ve çıkarları uğruna yasal boşluklardan yararlanma yolunu seçen vekiller, bu durumun halk nezdinde karşılık bulmadığı elbette biliyor.

Ancak halkın vekili olma yerine lider vekili olmak zorunda kalan vekiller, vatandaşın bu konularda ne düşündüğüyle pek ilgili değiller.

Onlar için liderin egolarını tatmin eden, gurunu okşayan, başkan ve adamlarına şirin görünecek söylem ve eylemler daha önemli hale geliyor.

Öyle olunca da siyasette kirlenme, kaypaklık, iki yüzlülük kaçınılmaz hale geliyor. İlkeli siyaset yerine, başkan ve adamlarına yaranma, onlara yakın durma, güce biat etme onlar için bir yaşam tarzı haline geliyor.

Bu durum, yukarıdan aşağıya siyaset kurumunun her alanına virüs gibi yayılarak, hastalıklı bir ruh hali, kaygan bir siyaset zemini, değişken bir politik iklimin oluşmasına neden oluyor.

Ne zaman ki, siyasetin en tepesindekilerde bir güç eksilmesi, bir zafiyet söz konusu olduğunda çok ender de olsa, kimi zaman siyaset kurumunda sorgulama, hesaplaşma gündeme gelebiliyor.

İktidar kanadında Erdoğan’ın yarattığı sınırsız güç ve çevresinde oluşturduğu koşulsuz biat anlayışından rahatsız olanların, parti içerisinde kendilerine alan açabilecek, muhalefet edebilecek bir ortam yaratma çabalarının son günlerde ete kemiğe büründüğünü görmek mümkün.

Bu çelişkilerden yararlanmak, oluşan çatlağı büyütmek yerine Erdoğan’a ve Davutoğlu’na aynı anda saldırma gafletine düşen muhalefet içerisinde de bu ilkesiz omurgasız, politikasız, toptancı muhalefet tarzından rahatsız olanların şu günlerde isyan bayrağını açmaları işten bile değil.

İçinde yaşadığımız şu günler; hem iktidar, hem de ana muhalefet partisi için önemli kırılmaların yaşanacağı günler gibi görünüyor.

Umarız olumlu değişimlere vesile olur.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums