PKK tuzağa mı düştü?

  • 22.08.2015 00:00

 “Gerilla 16 tane hükümet eskitti.” Bu sözler eski PKK militanı Aytekin Yılmaz’a ait. Gazeteci Ruşen Çakır ile geçtiğimiz gün yaptığı periscope söyleşisinde eski örgütünün, barış konusunda‘samimiyetsiz’ bulduğu AK Parti iktidarının hesaplarını nasıl alabora ettiğini anlattı.

Oysa birçok gözlemci tersini savunuyor. Tezleri kabaca şöyle:

22 Temmuz günü Ceylanpınar’da iki polisi evlerinde enselerinden vurarak katleden örgüt, iktidar partisinin tuzağına düştü. Suruç katliamının intikamı olarak sunulan bu eylemin izah edilir en ufak yönü yok. Gariban polislerin (Doğru!) Suruç’taki vahşetle ne ilgileri vardı? Ateşkesi ilk bozan taraf PKK oldu. Böylece savaşı yeniden başlatmak için sabırsızlanan Saray beklediği fırsatı yakaladı. Güneydoğu tekrar kana bulandı.

Her gün şehit haberlerinin geldiği bu kaos ortamı da en çok başkanlık hayallerini halen kovalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yarıyor. Çünkü ‘HDP=PKK’ algısı seçmeni Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarından soğutacak. HDP kaçınılmaz görünen yeni seçimlerde barajın altında kalacak. Erdoğan da 400 milletvekiline ulaşacak.

Cumhurbaşkanı böyle bir kumarı göze alabilir mi?

Evet, birçok gözlemci böyle düşünüyor, daha doğrusu, düşünüyordu ama en son kamuoyu yoklamalarına bakılırsa HDP barajı hala geçiyor. Gayet normal. HDP barajı AKP’yi terk eden muhafazakar Kürtler sayesinde geçmişti. “Ah biz böyle yaptık diye AK Parti bizi cezalandırıyor, aman AK Parti’ye dönelim”diyeceklerini hiç sanmıyorum.

Dolayısıyla Saray’ın başkanlık için elinde bir seçenek kalıyor: HDP’yi seçimlerden diskalifiye etmek ya da Güneydoğu’daki şiddeti bahane ederek bölgeye sandık koymamak.

Bunların sadece kötü niyetli spekülasyonlardan ibaret olduğunu varsayalım. Cumhurbaşkanı böylesi bir kumarı göze alabilir mi?

Diyelim ki aldı. Güvenilir kaynaklara göre PKK’nın stratejisi bunun önünü kesmeyi hedefliyor.

Nasıl mı?

Hatırlarsanız HDP ilk kez 7 Haziran seçimlerine parti olarak girecğinii ilan ettiğinde kimileri, “Eğer baraj altında kalırsak kendi meclislerimizi kurarız, Türkiye’den peyderpey koparız” mealinde açıklamalarda bulunmuştu. Bazı köşe yazarları ise Kürtler meclis dışında kaldığı takdirde Güneydoğu’da radikal gençlerin başını çekeceği bir tür intifada yaşanacağı uyarısında bulunmuştu. Aslında bugünkü manzarayı tarif ediyorlardı.

Görüştüğümüz birçok diplomatik gözlemci Aytekin Yılmaz gibi düşünüyor. PKK, devletin tuzağına düşmedi ve aksine şiddeti tırmandırarak iktidara demin tarif ettiğimiz farazi planları uyguladığı takdirde Türkiye’yi nasıl yönetilmez hale getireceğinin ön sunumunu yapıyor. Meydan okuyor. Ve her gün gencecik insanlarımız ölüyor.

PKK’nin askeri yöntemlerle yok edilemeyeceği 31 yılla sabit. Yok edilemediği gibi an itibarıyla Suriye sınırımızın neredeyse üçte ikisini kontrol ediyor. Irak Kürdistanı’nda Barzani karşıtı muhalefetin fiili ayağı haline geldi. Suriye’de ise ABD’nin fiili müttefiki. Bölgesel dengeler PKK’nın lehine işlemeye devam ediyor.

Washington, PKK ve YPG’nin yapısının geçişken olduğunun farkında

Evet, Washington geçmişte olduğu gibi Türkiye’nin PKK’ya karşı operasyonlarının meşru olduğunu tekrarlıyor. Ve evet, PKK son hamleleriyle ABD’nin terör listesinden çıkma şansını iyice heba etti. Ama dikkat ettiyseniz ABD’li yetkililer ısrarla bir noktanın altını çiziyor: “Kandil harekatından son dakikada haberdar edildik. İstihbarat paylaşımında bulunmadık.”

Nedeni basit. Her ne kadar Washington ‘PKK ile YPG farklı’ tiyatrosunu sürdürse de iki yapının geçişken olduğunun bal gibi farkında.

ABD’nin önceliği IŞİD’i yok etmek. Sahada IŞİD’le başarıyla birebir savaşan tek güç halen YPG/PKK. Ortaya atılan kimi iddiaların aksine Amerika’nın PKK’nin kendisini lağvedip örgüt üyelerinin üstüne YPG üniformaları geçirerek Rojava’ya topyekun göçmesi ve artık ‘cici Kürt’ olması için bastırdığı falan yok.

Bu gidişle PKK daha çok iktidar eskitir

Görüştüğümüz bir ABD’li yetkili söz konusu iddiaları şu sözlerle yalanladı: “Tümüyle fantezi. PKK üzerinde böyle bir yaptırım gücümüz zaten yok.” Bu, Washington’dan ziyade Ankara’nın talebiydi. Ancak Kürt uzmanı akademisyen Arzu Yılmaz’ın ifade ettiği gibi: “PKK düz ovada keklik konumunu neden kabul etsin ki?”

Bu gidişle PKK daha çok iktidar eskiteceğe benziyor. Tek ümidimiz, kurulacak olası geçici seçim hükümetinde HDP’nin de yer alması. Bu durumda seçimlere kadar PKK eylemlerine son verir, hükümet operasyonları dondurur ve ülkede tansiyon düşmeye başlar diye umuyorum.

Vicdanı, merhameti bir kenara bıraktım, stratejik akıl her iki tarafa da bunu dayatıyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • veysel erol
    veysel erol
    7.01.2013 23:32

    yoksa sana ve musine akp kendi listesinden şimdiden vekil olma sözünü mü verdi.olabilir,ama şunu unutmayın kürdistanda namuslu bir tek kürtten oy alamazssınız,seçmen kitleniz,korucular ve bir kaç arap aileler kalmiştir.nerden nere miroğlu olmak bu muydu:)) rahmetli babam derdi oğlu kürt rünı nıvışk tır.bozuldu mu pis bozulur,kötü kokudan yaklaşılmaz. ne dersin orhanciĞim(!).

  • veysel erol
    veysel erol
    7.01.2013 23:24

    sn.orhan miroğlu,yazını henüz okumadım içimden okumak da hiç gelmiyor.lakin senin hakkında çok önyargılıyım.iki tv.oturumlarında sen ve o adına muhsin kızılkaya mi,her neyse. aynen şu cümlelerinize şahit oldum hem de defalarca türkiyede kürt sorunu diye bir şey kalmadı,mevcut her ne varsa akp bu hakları vermiştir.ufak rutuşlar hariç cümleyi ayni kelimelerle olmazssa da mana itibariyle aynı şeyleri söylediniz.alllah aşkına mehmet metinerden ne farkınız kalıyor,yazık,yazık

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums