‘Şimdi yeni şeyler söylemek lazım’…

  • 19.06.2018 00:00

 Başlıktaki laf tabii ki bana ait değil. Hz. Mevlânâ’ya ait. Özlü sözün tamamı şöyle: “Dünle beraber gitti, cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lâzım…”

Sözü, kafiyeye daha da uydurmak adına şöyle de söyleyenler var: “Düne ait varsa, dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lâzım…”

Siyasî iletişime, hele de bizim insanımızın ortak ruhî şekillenmesiyle uyum içinde yürütülecek bir siyasî iletişim yaklaşımına bundan daha iyi katma değer getirecek bir söz bulmak kolay olmasa gerek.

Halkla ilişkiler ve dijital pazarlama ajansı Dijital Kalem’den Özkan Özbey ve Ebru Şenkal İltan bir bilgi notu göndermişler… Ülkemizdeki tüketici davranışları hakkında çok önemli şeyler söyleyen bir araştırmayı paylaşmışlar. “Yılın Seçilmiş Ürünü” programı kapsamında Nielsen’in yaptığı bu araştırmaya göre, Türk tüketicilerinin %57’si yeni ürünleri denemeyi severken, 25-34 yaş grubu yeni ürünleri denemeye en açık yaş grubu olarak öne çıkıyormuş.

Bu araştırma Türkiye’de 3. kez hayata geçiriliyormuş. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Samsun, Malatya, Kayseri, Tekirdağ, Trabzon, Erzurum olmak üzere 12 ilde 4.053 denekle yüz yüze yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre, 45-55 yaş grubundaki tüketiciler ise yeni ürünleri denemekte diğerlerine oranla daha isteksiz davranıyorlarmış.

Araştırma, kadın tüketicilerin erkeklere kıyasla, “yeni” etiketli bir ürün satın almaya daha eğilimli olduğunu da ortaya koyuyormuş.

Araştırmacılar bir de şu notu düşmüşler: “Tüketicilerin yarısından fazlası yeni ürünleri denemeyi tercih etse de, ürünün fiyatının uygun olması, arkadaş ve iş çevresindeki bireylerin yönlendirmeleri, yeni ürünleri deneme isteği gibi dinamikler satın alma kararını etkiliyor.”

Bu arada “Yılın Seçilmiş Ürünü” programı kapsamındaki Tüketici İnovasyon Ödülü 2018’de Çocuk Çikolata kategorisinde Kinder Joy, Katma Değerli Süt Ürünleri kategorisinde Pınar Protein Yoğurt & Pınar Protein Süt, Gıda Takviyeleri kategorisinde Brodil Herbal, Bitkisel Ekstreler İçeren Propolisli Sıvı Takviye Edici Gıda, Cilt Sağlığı kategorisinde Bepanthol Sensiderm Kaşıntı Giderici Krem, Maden Suyu kategorisinde Saka Maden Suyu, İçecek kategorisinde Fiftea, İşlenmiş Tavuk Ürünleri kategorisinde Şenpiliç Annemin Köftesi, Diş Macunu kategorisinde Signal White Now CC, Bebek Yağı kategorisinde Himalaya Nourishing Baby Oil Besleyici Bebek Yağı, Türk tüketicileri tarafından seçilerek ödüle layık görülen ürünler oldu.

Bunları niye yazıyorum… Bilindiği üzere, naçizane uzmanlık alanımız iş, ilişki ve iletişim yönetimi… Burada da konulara bu bağlamda değiniyoruz… Yukarıda yazdıklarımızı bir bul-yapın (puzzle) parçaları gibi düşünüp biraraya getirdiğinizde (seçilmiş ürünlerin nevî dahil) ortaya çıkan tablo bize göre, ülkemiz insanının seçimlerdeki davranış biçimleriyle ilgili de bazı ipuçlarına işaret etmekte.

1- Bazılarının düşündüğüne göre halkımız hiç de tutucu falan değil. Yeniliklere hayli açık… Kısmen risk de alabiliyor… Bu bağlamda düşünüldüğünde şunu sormak yerinde olacaktır, AK Parti mi daha tutucu ve yeniliklere açıktır; yoksa CHP ve İttifakı mı?

2- Kimler yeni şeyler söylemekte, kimler eskiye özlemi temsil etmekte…

3- Toplumun en geniş kesimini oluşturan ve yeniliklere en açık 25-34 yaş grubuna kimin söylediği şeyler yeni. Kim sadece laf ebeliği yapıyor…

4- Macro değil daha çok mikro ekonomiye ilişkin kimin yeni mesajları var? Kim ilginç ama demode sahne şovundan öte gidemiyor?

5- Geldik sonuncu ve en can alıcı maddeye, 4 maddede de bir tarafın yeni olan dünya görüşü tam olarak algılanmıyorsa, ve ‘Ne yaptığınız değil nasıl algılandığımız önemlidir’ ilkesi geçerliyse, kalan son 5 günde bu çelişkiyi çözmek için ne yapmak gerekir?..

Bence şu sıra yanıtlanması gereken temel soru budur…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums